Julens blommor på burk

Testa att plantera julens blommor i burkar istället för krukor!
Brist på krukor och vaser? Använd en burk! Säkert har du många som står oanvända i skåpen – det gäller bara att se på dem med nya ögon.

Minnen från förr

En riktigt julfin ardisia är här planterad i en gammal kakaoburk med lecakulor i botten. Om du är rädd om burken är det bäst att först fodra den med plast, till exempel tillklippt från en matkasse. Jorden är täckt med spansk mossa och dekorerad med lärkkottar och tallkvistar. Efter helgerna kan växten flyttas över till en vanlig kruka.

Minijulstjärnan är vacker i den lilla glasburken.

Minijulstjärnan är vacker i den lilla glasburken. Foto: Susanne Almers

Strålande glasglans

Här har en minijulstjärna planterats i en liten konservglasburk. Burken är fodrad med grönmossa och har dekorerats med tunna silvertrådar. Julstjärnan får inte torka ut, men ska inte heller övervattnas. Mossan håller den fuktig, men vid behov kan man spreja med lite vatten.

Ovanlig inläggning…

Ovanlig inläggning… Foto: Susanne Almers

Ett litet träd med sällskap

Konservburken i glas är fodrad med både grön mossa och fönsterlav. I botten ett tunt lager lecakulor. Här får det plats ett litet julträd, en hyacint och ett mini exemplar av den sirliga muehlenbeckian som är den enda växt som behöver hållas jämnt fuktig. Känn efter med fingret! Dekorera med kanelstänger, kottar och en julgranskula. Vid kanten har vi bundit fast en kvist av järnek.

Opp tittar amaryllisen ur den gamla zinkburken.

Opp tittar amaryllisen ur den gamla zinkburken. Foto: Susanne Almers

Finklädd amaryllis

Den julröda amaryllisen ’Liberty’ är planterad i en zinkburk ihop med järnek, fint sammanknutna med ett sidenband vid basen. Små julgranskulor har stuckits ner i mossan med hjälp av ståltråds bitar. Jord och lök döljs med fönsterlav som håller fukten i jorden längre.

Tips! Stötta din favorit! En högväxt amaryllis välter lätt, så en stabil kruka och ett ordentligt stöd är vad som behövs. I stället för en vanlig växtpinne är det fint att fylla ut runt den taniga stängeln med kvistar. Till jul brukar det finnas ris sprejat i svart eller vitt med eller utan silverstänk. Ser festligt ut och fungerar bra som stöd, liksom kvistar av sälg, lärk med kottar eller järnek med dekorativa blad. Du kan också använda järnek med enbart röda bär.

Bara fantasin sätter gränser.

Bara fantasin sätter gränser. Foto: Susanne Almers

Hej mitt vinterland!

Vitt marmorkross i en glasburk blir genast till ett litet jullandskap. En aloe vera i miniformat samsas med en taggig kaktus som svepts i tunna silvertrådar. Som avslutning har vi stoppat ner ett och annat julgranspynt. När julen är över passar man förstås på att plantera om växterna i lite större krukor.

Enkelt – och vackert med tulpaner!

Enkelt – och vackert! Foto: Susanne Almers

När bästa vasen är en burk

Till julen kommer de första tulpanerna! Ett krispigt fång i rött står stadigt i en stor glas- burk, sådana man kan hitta i inrednings- och även stora livsmedelsbutiker. Några kvistar i ser fint ut.

Julens lökväxter håller mycket längre om du placerar dem svalt men frostfritt nattetid. En inglasad balkong eller uterum kan vara en perfekt plats om man inte har källare.

Av Sigrid Hallén Schutt

Läs också:

Plantera om krukväxterna – 4 steg för att lyckas

Ge krukväxterna spabehandling