Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Så beskär du en lönn – i JAS-perioden

05 nov, 2012 
Karin Elmberg
Vissa lönnar kan bre ut sig och ta sol från tomten. Så här gör du om du vill beskära din lönn!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Trädgårdstider – behind the scenesBrand logo
Se också: Trädgårdstider – behind the scenes

Så beskär du en lönn

Vi har en fin lönn på tomten. Väldigt rund i formen, ganska låg där grenarna börjar. På trädäcket under den är det underbart att sitta en varm sommardag i skuggan. Men den breder ut sig rätt mycket. Har bott här i 5 år.

Fråga:

Kan man ”frisera” den? Den är så pass yvig nu och om några år kommer det inte att komma in någon sol. Och den kommer kanske att nå fram till huset. Vill inte ta ner den för den är både vacker och som sagt, underbar på sommaren som skugga. Den är lite hög också så egentligen vet jag inte hur det rent praktiskt skulle gå till.

Svar:

Härligt att höra hur klokt du resonerar om ert vackra träd. Många är alldeles för snabba med att ta bort stora träd, eller beskära dem lite hej vilt så att de aldrig kan bli sig själva igen.

Annons

Far illa av felaktiga ingrepp

De ser helt enkelt stympade ut och far illa av felaktiga, stora ingrepp. Tänk på att stora trädkronor aldrig kan köpas för pengar. Det tar generationer för träd att växa till sig och bli riktigt vackra och pampiga.

Förutom att ge välbehövlig skugga sommartid bidrar lummig växtlighet till så mycket mer som vi kanske inte tänker på; de skyddar för vindar, dämpar ljud, avdunstar syre och fukt, löven blir till livgivande mull och trädet är hem för fåglar, insekter och många andra djur som bidrar till en harmonisk miljö.

Lönnen bör beskäras under JAS-månaderna

Nu till din lönn. Självklart ska ni beskära lönnen. Dock hör den, liksom björken, till träd som blöder (savar) mycket på våren, därför gör man beskärningen under juli, augusti och september (JAS-månaderna).

Tyvärr är det lite svårare att se tydligt hur grenverket bör beskäras, med alla blad i behåll, men ni får göra så gott det går.

Grenar sågas av intill huvudstammen

Det låter som att ni skulle ”lyfta upp” kronan lite genom att ta bort de understa grenarna. Likaså kapa de högsta grenarna så att kronhöjden minskas, liksom skära in omfånget med ca 1/3.

Det är viktigt att grenen sågas av intill huvudstammens grenvinkel där det finns sårläkande ämnen som kan valla över snittet. Mindre grenar kapas strax intill en större gren så att inga små stumpar lämnas kvar. Låna gärna en beskärningsbok på biblioteket om ni är osäkra. En stadig stege och en skarp grensåg är ovärderliga för operationen.

Annons