Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Trädgårdskalender Vinterträdgård Binda krans Buketter och blomsterarrangemang

Kärleksört – en garanti för vacker höstblomning

25 aug, 2017
author Marie Kasimir
Marie Kasimir
När många andra perenner sjunger på sista versen är det dags för kärleksörten att stiga fram. Det är lätt att känna tacksamhet över denna lättodlade fetbladsväxt, vacker i rabatt, kruka och bukett.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du kärleksört i din trädgård är det en garant för vacker höstblomning som också ger sensommarbin och fjärilar extra näring.

Beroende på sort kan den blomma från juli till november med stora klasar av röda, rosa eller vita blommor – perfekt eftersom den tar vid då många andra av trädgårdens sommarblommor och perenner börjar tappa farten och blomma över.

De tjocka bladen avslöjar att kärleksörten naturligt växer i torra och väldränerade miljöer och soliga lägen. De köttiga bladen kan lagra vatten som växten använder i torrperioder. De flesta sorterna har hygglig härdighet och kan odlas i stora delar av landet, bara man ser till att det inte står kvar vatten i marken. Jordförbättra då med grus eller sand som dränerar.

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Är jorden alltför näringsrik kan kärleksörten växa lite för kraftigt, vilket leder till rangliga bestånd som lätt lägger sig ner.

Trots att kärleksörten föredrar sol klarar den vanligtvis halvskugga, även om bladens färg kan ändras efter ljusförhållandena. De mer rödbladiga sorterna ska ha mycket ljus, annars kan bladen bli gröna.

Kärleksört går väldigt bra att odla i kruka. Här i en trätunna i rabatten
Kärleksört går väldigt bra att odla i kruka. Här i en trätunna i rabatten. Titta närmare på blommorna som består av stjärnlika pyttesmå blommor i klasar.

Tålig och lättodlad – kärleksört

Ett tydligt bevis på kärleksörtens stora odlingsvärde kan man se i utnämningen till Årets Perenn både 2000 och 2016. Det är Sveriges perennodlare som utser särskilt bra växter och de har alltså valt kärleksörten två gånger, både sorten ’Matrona’, som har mörkröda blad, och liten kärleksört, Hylotelephium cauticola – en bara ca 15 cm hög art med kompakt växtsätt.

Annons

Kärleksörten är verkligen användbar i trädgården. Låga sorter kan planteras i stenpartier eller som kantväxter, det finns högresta sorter på upp mot 50 cm som kan bilda bakgrunder i perennrabatten, andra har mörka dekorativa blad och står elegant mot till exempel silverbladiga växter.

Och denna tåliga perenn trivs också bra i kruka, vilket kan vara en lösning om du har svårt att hitta väldränerade platser i rabat- terna.

Har du många plantor, eller en stor rejäl som du nänns plocka av, är kärleksörten väldigt bra och hållbar i buketter. Dessutom kan det bil-das rötter på stjälken om den står kvar länge i vasen. Plantera då i en kruka och håll jorden lätt fuktig så har du fått en ny planta på ett enkelt sätt!

Föröka kärleksört på olika sätt

Att föröka kärleksört är inte svårt. Med tiden bildas en ganska stor rugge och plantan mår bra av att delas. Det är det enklaste sättet att föröka på, men det är också ovanligt lätt att ta sticklingar. Du kan på bara en säsong få ett helt gäng nya plantor!

Sticklingsföröka kärleksört så här: 

  1. Skär av stjälkar från en frisk och kraftig moderplanta antingen före eller efter blomningen. Stjälken ska vara cirka fingerlång och bära två till tre bladpar.
  2. Skär av det nedersta bladparet och stick stjälken i en kruka med lätt jord. Krukan måste ha hål i botten så vatten inte blir stående. Stjälken ska stå så långt ner i krukan att jorden täcker bladfästena, det är nämligen här rötterna bildas lättast.

Ätbara blad

Vad många inte känner till är att man faktiskt kan äta kärleksört. Nyutslagna blad kan ätas färska och är rika på vitamin C. Kärleksört betraktas som en viktig vildväxt i en överlevnadssituation.

Smaken varierar allt efter sort och växtbetingelser. Till exempel smakar de purpurfärgade bladen mer av citrus än de gröna gör. Det går också att känna igen kål eller att smaken påminner om ett mellanting mellan spenat och sockerärter. Både blommor och blad är ätbara och passar bra som ingredienser i sallader. Andra sätt att ha kärleksört i matlagningen är att dekorera kakor eller tårtor med blommorna och byta ut gurka i tsatsikin mot kärleksörtsblad.

Vad många inte känner till är att man faktiskt kan äta kärleksört. Här i en fin träskål

Här får du recept på en sund sallad: Kärleksört har en god smak och kan användas i sallader. Här är de tjocka gröna bladen skurna i strimlor och blandade med bronsfänkål (dill kan användas i stället), gröna ärtskott, blåbär och cashewnötter. Häll över en vinägrett före servering och strö över kärleksörtens blommor, här en vit sort.

Annons

En annan bra egenskap är att saften från bladen har en lugnande effekt på huden och kan lindra klåda och sveda efter till exempel insektsstick.

Kärleksört tillhör fetbladsfamiljen som växer vild i Sverige

Kärleksört tillhör familjen fetbladsväxter och räknades tidigare in i släktet Sedum som omfattar upp mot 600 arter. Numera är det vetenskapliga namnet Hylotelephium, men fortfarande används Sedum på många ställen i handeln och litteraturen.

Hylotelephium telephium, röd kärleksört, växer vild i Sverige, liksom Hylotelephium maximum. Den senare har ganska oansenliga gulvita blommor.

Populära arter och sorter av kärleksört

Höstkärleksört, Hylotelephium, ’Herbstfreude’ En av de vanligaste sorterna med mörkgröna blad. Mörkrosa till röda blommor ända fram i november. Ca 50 cm hög.

Kinesisk kärleksört, Hylotelephium spectabile . Styva stjälkar och ganska kompakt. Många sorter, till exempel ’Brilliant’ med mörkt purpurröda blommor, ’Carmen’ med mörk-rosa blommor samt den vita ’Stardust’. Alla ca 30 cm höga.

Kärleksörterna ’Matrona’ och
’Matrona’ och ’Bertram Anderson’.

Kärleksört, Hylotelephium, ’

’Bertram Anderson’ är en låg sort, ca 20 cm, lätt krypande sort med riktigt mörka blad, purpur som drar mot svart. Blomklasarna i vinrött är ganska glesa.

’Matrona’ ger ett exklusivt intryck med de mörka bladen och de tyd ligt purpurröda stjälkarna. Väl värd en plats i din rabatt!

Liten kärleksört, Hylotelephium cauticola, har ett kudd format kompakt växtsätt och blir inte mer än drygt 10 cm hög. Börjar blomma i augusti.

Annons

Purpurkärleksört, Hylotelephium telephium (Atropurpureum-Gruppen) ’Purple Emperor’ Purpurfärgade blad som håller sig riktigt mörka om plantan får stå väldränerat. Mjukt rosa till rosenröda blommor. 25–40 cm hög.

Liten kärleksört och purpurkärleksört
Liten kärleksört och purpurkärleksört ’Purple Emperor’.

Kul att pynta med

Har du mycket kärleksört i din trädgård kan du unna dig både att använda den som snittblomma och att pyssla och göra fina dekorationer. Exempelvis kan du göra in fin höstkrans eller använda blommorna för att duka vackert.

Pynta med kärleksörten! Gör en ljuvlig krans i olika toner av rosa och vinrött. Detta är sorten

Pynta med kärleksörten! Gör en ljuvlig krans i olika toner av rosa och vinrött. Detta är sorten ’Carmen* med blommor i olika stadier. Till festen blir en minibukett vid varje kuvert ett sött välkomnande, och de vissnar inte under kvällen

Så binder du en kärlekskrans!

Gör så här: Böj kraftig stål-tråd till en cirkel och surra ihop ändarna. Klipp små buketter av blommorna och bind fast dem längs kransstommen med tunn ståltråd, så kallad myrtentråd. Bind blommorna tätt ihop så det inte blir glest när de torkar. Häng upp med ett fint band.

Av: Gaia Rasmussen, Anni Andreasson
Bild: Kira Brandt, Perennagruppen, Marie Andersson, IBL

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons