Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Klockrena skönheter med vårkänsla

15 mar, 2022 
Bente Halkjær
Kungsängsliljor i krukor.
Kungsängsliljan kan köpas i kruka från tidig vår. Den gör sig väl i rustika terrakottakrukor. Vill du ha blommor i flera mindre krukor kan du dela plantorna varsamt. Förstärk den spröda vårkänslan genom att placera dem i ett miniväxthus.
Den sirliga och näpna kungsängsliljan väcker­ ­vårkänslorna till liv. Med sina karaktäristiska rutiga klockor är den lätt att känna igen. I samma botaniska släkte finns dessutom fler skönheter som fascinerar – väl värda lite mer uppmärksamhet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns flera olika sorter av kungsängslilja. Den vinröda färgen varierar i intensitet. Det finns också en vitblommande med sortnamnet ’Alba’.

Bukett med kungsängslilja, mörk klocklilja, grå klocklilja och kvittengrenar med persikofärgade blommor.
I denna bukett samsas kungsängslilja, mörk klocklilja, grå klocklilja och sist men inte minst – kvittengrenar med persikofärgade blommor.

Fyra klockor som lockar

Fritillaria ar en ganska stor släkt med ungefär 100 arter, som tillhör liljefamiljen. Här presenterar vi fyra olika arter:

  1. Vanlig kungsängslilja, Fritillaria meleagris, kan bli 40–50 cm hög. Är ofta vinröd med rutor, men finns också i andra nyanser och även helt vit. Den vita sorten heter ’Alba’. Plantan trivs soligt och på halvskuggiga platser. Klarar bade torr och fuktig jordmån, om den är väldränerad.
  2. Guldkantad klocklilja, Fritillaria michailovskyi. Har rödbruna blommor med gul kant, blir endast cirka 15 cm hög. Behöver en varm och skyddad växtplats med mycket sol. Viktigt att jorden är särskilt väldränerad, blanda därför gärna lite grus i jorden.
  3. Grå klocklilja, Fritillaria uva-vulpis, blir cirka 30 cm hög, färgen är mer lila-brun med en lysande gul kant på klockans mynning. Ska stå soligt. Jorden får gärna vara rik på näring och humus och det är gynnsamt med lite sand i jorden.
  4. Mörk klocklilja, Fritillaria persica, kan bli upp till 1 m hög med mörka, brun-lila blommor samlade i en spira i slutet av stängeln. Även om plantan är hög är den inte stark, så ge den en lugn och skyddad växtplats. Kalla vintrar är det klokt att täcka med granris eller liknande. Plantan trivs bäst i näringsrik och väldränerad jord.
Blomsterkrans av klockväxter som som hänger på en vägg.
Kungsängslilja, guldkantad klocklilja och tunna bokkvistar blir en vacker krans.
Annons

Tips: Gör en bedårande vårkrans

Du behöver:

  • Kraftig ståltråd
  • Blomstertejp
  • Kungsängslilja
  • Guldkantad klocklilja
  • Tunna bokkvistar
  • Spoltråd
  • Silkesband till upphängning

Gör så här:

  1. Forma den kraftiga ståltråden till en ring, linda den med blomtejp.
  2. Klipp blomstjälkarna 3–4 cm långa, klipp bokkvistarna i samma längd.
  3. Fast spoltråden i ringen. Gör en liten bukett av 5–6 blommor och kvistar, bind fast den på ringen. Fortsätt med 1–2 blommor och kvistar åt gången. Upprepa runt hela ringen.
  4. Avsluta med att dölja de sista stjälkarna under den första buketten, fäst spoltrådens ändar och klipp av. Bind om ett silkesband och häng upp.
Blomsterfakir på planka – så gör du!Brand logo
Blomsterfakir på planka – så gör du!

Pampig jätte med otrevlig doft

Kejsarkrona.
Kejsarkronans är vacker, men doften kan upplevas som otrevlig.

Kejsarkrona är storvuxen och ståtlig lökväxt som blommar i april–maj och kan bli upp till 1 meter hög. Den tillhör släktet klocklilja och finns i en mängd sorter med blomfärger som varierar från gul till bronsröd och alla nyanser av orange däremellan. Finns även med ränder på blommorna.

Annons

Läs mer och beställ magasinet här

Kejsarkronans doft är inte särskilt angenäm, så plantera den på behörigt avstånd från uteplatsen eller där du ofta passerar. Fördelen med den ocharmiga doften är att den sägs skrämma bort både rådjur, sorkar och mullvadar. Så får du inte ha tulpanerna ifred är kejsarkronan ett trevligt alternativ.

Annons