Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Trädgårdskalender Vinterträdgård Binda krans Buketter och blomsterarrangemang

Kompostera inomhus med bokashi – helt luktfritt

09 mar, 2021
author Anni Jähde
Anni Jähde
Delad bild. Till vänster: Anni Jähde gräver ner sitt färdiga bokashimaterial. Till höger: Två bokashikomposter, matavfall att kompostera och strö med mikroorganismer för att starta fermenteringen i påse.
Med bokashi kan du förvandla köksavfallet till suverän kompost som gör dina odlingar gott. Metoden är både enkel och smidig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fermentera köksavfallet med bokashi

Bokashi skiljer sig från vanlig kompostering genom att materialet fermenteras, eller jäses, istället för att förmultna. Den här komposteringen sköts i täta hinkar inomhus. Det är inget som smutsar ner, stinker eller tar tid.

Så komposterar du med bokashiBrand logo
Så komposterar du med bokashi

Det är inte heller skrymmande så du kan ha hinkarna i köket, hallen, städskåpet – ja var som helst.

Två plasthinkar är allt som behövs för bokashi

Två hinkar med tätsittande lock behövs.
Två hinkar med tätsittande lock behövs.

Det behövs två plasthinkar som har tätsittande lock. Man använder den ena medan den andra är fylld och står och jäser. Det finns speciella bokashihinkar att köpa, från olika företag, som är väldigt praktiska.

Annons
Sållet gör att lakvattnet som bildas kan samlas i botten.
Sållet gör att lakvattnet som bildas kan samlas i botten.

Inuti dem finns ett löstagbart galler/såll som gör att lakvattnet som bildas kan rinna ner i botten, och en kran där man kan tappa av lakvattnet.

Det går också att använda vanliga plasthinkar, bara de har lock som sitter tätt. Fast då måste man bottna med tidningar, kartonger eller liknande som kan suga upp lakvattnet annars blir det alldeles för blött.

Detta kan du lägga i din bokashi

Häll i köksavfallet i hinken. Allt kan användas: Tillagade rester, kött, fisk och naturligtvis grönsaksavfall och fruktrester. Kaffesump med filter och tepåsar åker också ner, och lite hushållspapper är okej.

Men en någorlunda blandning av allt är att föredra. Är det stora bitar av något är det bra att skära dem mindre. Vad som inte är bra är flytande produkter – det blir för blött helt enkelt.

Vill du få mycket bokashikompost men har lite ont om hushållsavfall en period kan du ”dryga ut” med trädgårdsavfall som växtdelar och ogräsrens. Det går jättebra. Packa avfallet lite.

Annons

Bokashi fermenterar med hjälp av mikroorganismer

Bokashiströ köps i plastpåse och ska förvaras mörkt.
Bokashiströ köps i plastpåse och ska förvaras mörkt.

Det som gör att fermenteringen kommer igång är speciella mikroorganismer. Dem köper man i form av ett strö där mikroorganismerna är tillsatta.

Strö över någon matsked bokashiströ varje gång du tömt i avfall.
Strö över någon matsked bokashiströ varje gång du tömt i avfall.

Strö över ett par matskedar varje gång du fyller på avfall.

Annons

Bokashin ska helst inte öppnas för ofta

Sätt på locket ordentligt. Locket ska inte öppnas för ofta – det ska vara som en egen liten värld därinne. Därför är det bra att samla avfallet i en skål eller annan behållare över en eller ett par dagar och sedan hälla i allt på en gång

Så ser bokashin ut när komposten är klar att användas

Efter två veckors mognad är bokashin klar att användas. Då ser avfallet ut så här.

Efter två veckors mognad är bokashin klar att användas. Då ser avfallet ut så här.
Efter två veckors mognad är bokashin klar att användas. Då ser avfallet ut så här.

När bokashihinken är full ska den stå och mogna i rumstemperatur två veckor. Det kommer inte utseendemässigt att se ut som om det hänt så mycket, och det är helt i sin ordning.

Det är först när avfallet kommer i kontakt med jorden som nedbrytningen börjar och mikroorganismerna kommer ut i jorden. Det här blir riktigt bra jordförbättring och näring.

Så här använder du bokashikomposten

Bokashin gör gott I trädgårdslandet. Här gräver Anni Jähde ner komposten i sin rabatt.
Bokashin gör gott i trädgårdslandet.

Bokhashin kan grävas ner i rabatter, kökslandet, i krukor och pallkragar. I krukor och pallkragar ska det vara max 20–30 procent bokashi.

Annons
Färdigt bokashimaterial grävs ner i rabatten.

Efter att det är nergrävt ska man vänta ett par veckor innan man planterar. Då har materialet brutits ner en hel del, men inte helt. Det är helt rätt att plantera bland skal och kaffesump.

Ta tillvara på lakvattnet från bokashi

Ett extra plus är lakvattnet som man kan tappa av från hinken. Det blir ett bra gödselmedel när man vattnar – både till krukorna inomhus och ute.

Se till att ta tillvara på lakvattnet.
Se till att ta tillvara på lakvattnet.

Vid utomhusvattning späder man en del lakvatten med 100 delar vatten, inomhus lite svagare. Hinner du inte göra av med lakvattnet? Frys in i små petflaskor. Mikroorganismerna tål det.

Annons

Lagra kompostmaterialet från din bokashi

Det är inte alltid man har någonstans att gräva ner kompostmaterialet. Man har kanske fullt med växter i alla rabatter och land, och under vintern går det inte heller.

En tät plasttunna är en bra lösning för lagring. Där kan bokashimaterialet lagras, ibland med ett spadtag jord, som en jordfabrik.

Det behövs ingen isolering eller liknande till tunnan, bokashin klarar minusgrader.

När du använder bokashijorden från lagringstunnan behöver du inte vänta två veckor utan kan plantera direkt.

Annons