Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Odla chili: Så lyckas du så chili och driva upp frukter

15 feb, 2021 UPPDATERAD 12 sep, 2024
author Anni Jähde
Anni Jähde
Två olika chilisorter som är roliga att odla hemma. Till vänster: Chile de Árbol, torkad. Till höger: Jalapeñopeppar på busken, både röda och gröna.
Foto: Shutterstock/TT
Med chili är det som att gå i väntans tider. Det tar lång tid från sådd till att frukten är mogen att skörda. Men den som väntar på något gott...
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Januari är startmånad för chilisäsongen. Utvecklingstiden är lång, därför måste fröna komma i jorden riktigt tidigt på året för att hinna leverera alla dessa heta härliga frukter.

11 fröer som kan sås i januari – marsBrand logo
11 fröer som kan sås i januari – mars

Den tidiga sådden innebär lite extra omtanke. Du måste så och dra upp plantorna inomhus och det är brist på naturligt ljus. Å andra sidan är vi många som längtar efter att få sätta igång med jord och frösådder och tacksamt ger oss hän åt att botanisera bland chilisortimentet.

För poängen med att själv så, förutom tillfredsställelsen att se de små plantorna växa och pyssla med dem, är att det är lättare att hitta de sorter du verkligen vill ha. Annars är du hänvisad till de färdiga plantor som trädgårdsbutikerna har att erbjuda längre fram på våren.

Så här förkultiverar du chili

Såtid: Mellan januari och mitten av mars, beroende på sort.

Jord: Såjord.

Sådd: Tryck ner fröna under jorden, ett par i varje kruka, cirka 0,5 cm och täck med jord. Vattna försiktigt utan att det blir för blött, då kan fröna ruttna. Använd sprejflaska, det är ett bra sätt att undvika övervattning. Täck krukan/tråget med genomskinligt lock eller plastfolie så fukten behålls, men med lufthål så sådden inte möglar.

Placering: Ställ sådden varmt, gärna med undervärme. Fröna gror vid 20–25 grader.

Väntan: Ha tålamod, en del sorter gror långsamt.

Ta hand om små, nya, chiliplantor

Placering: Ställ sådden lite svalare när grodden börjar titta upp. Hög värme kan driva upp plantorna för snabbt.

Annons

Ljus: Nu är ljuset väldigt viktigt. Det är sällan det är tillräckligt ljust i fönsterna, och särskilt om du sår redan i januari behövs extrabelysning med växtlampa. Mycket ljus och något svalare temperatur ger fina kompakta plantor.

Skötsel: Håll koll på jordens fuktighet. Torkar jorden ut nu skadas de små känsliga rötterna och plantan kan vara bortom räddning.

Omplantering: När ett par, tre bladpar vuxit fram behövs mer näring och större plats. Plantera om i en lite större kruka med planteringsjord. Passa på att ta bort exemplar som inte ser så starka ut och satsa på de bästa.

Kan jag ta egna chilifrön?

Det går bra att själv ta frön från sina chilifrukter, torka dem och så kommande år. Ofta är det ju favoritsorter man gärna vill odla fler år.

Hållbarheten på chilifrön är cirka tre år om de förvarats torrt och mörkt. Du kan även använda frön från frukter som du torkat i rumstemperatur, om frukterna var ordentligt mogna när du skördade dem.

Vinterförvara chili – så får du plantan att överleva kylan

Tidpunkt: När temperaturen utomhus börjar falla under 10 grader, vanligtvis på hösten, är det dags att förbereda chiliplantorna för vintervilan.

Placering: Flytta in plantorna till ett skyddat utrymme med mycket ljus, som ett inglasat uterum eller ett fönster med mycket sol. Temperaturen bör ligga mellan 10–15 grader, gärna svalare än rumstemperatur men inte frostkallt.

Skötsel: Under vintern minskar chiliplantans behov av vatten. Vattna sparsamt, ungefär en gång varannan till var tredje vecka, och se till att jorden inte blir genomblöt. Klipp även ner plantan något för att minska på bladmängden och bevara energin till rotsystemet.

Ljus: Chiliplantor som vinterförvaras inomhus behöver extra ljus om de står mörkt, speciellt om de är i ett rum med lite naturligt solljus. Använd växtbelysning under de mörkaste månaderna för att hjälpa plantan att klara vintern.

Annons

Växande eller vilande: Vissa chiliplantor kan fortsätta växa långsamt under vintern om ljuset och temperaturen är rätt. Om du vill hålla plantan i vila, håll vattningen minimal och ge ingen extra näring. Om du vill att plantan ska växa långsamt, kan du ge svag näring med längre intervaller.

Förberedelse inför våren: När dagarna börjar bli längre och ljusare på vårkanten kan du börja vattna lite mer och tillföra näring för att väcka chilin ur vintervilan. Plantera om plantan i ny, näringsrik jord innan den flyttas ut igen på våren.

Chilins styrka är ett försvar och så mäts hettan

Den brännande hettan beror på ämnet kapsaicin, som finns hos all chili. Styrkan mäts i scovilleskalan och varierar mellan sorter, till och med mellan olika plantor av samma sort och även mellan frukterna på samma buske beroende på mognadsgrad.

Styrkan är också relaterad till de förhållanden plantan har. Om den till exempel får torka ut under en period ökar kapsaicinhalten i frukterna. Chiliväxterna skyddas tack vare kapsaicinet mot svamp- och skadedjursangrepp.

Det hjälper också till att hålla hungriga växtätare borta. Fåglar påverkas dock inte, vilket är positivt för chiliplantornas fortplantning.

Guide: Chilisorter att odla själv – från starka till milda

Chiliodlaren Mark Wilcox tipsar i sin bok Chiligaraget (Natur & Kultur) om chilisorter från milda till starka. Tänk på att alla chilifrukters styrka ökar med mognaden.

  • Lombardo
  • Anaheim chili
  • Hungarian hot wax
  • Chile de Árbol
  • Thai chili

Därför ska du odla Lombardo

Bra nybörjarsort och perfekt för den som vill ha en riktigt mild chili.

Lombardo chili är väldigt mild.
Foto: Robert Kneschke

Hettan är försumbar, nästan som spetspaprika. God i sallader, inlagd som peperoni, grillad eller friterad. 10-20 centimeter långa skruvade frukter, 60-90 centimeter hög planta.

Så stark är Anaheim chili

En Anaheim chili på plantan håller på att bli röd.
Foto: Shutterstock/TT

Mild, god och mycket användbar. 500-2500 scovillegrader. Populär i mexikansk mat. Mogna frukter har fin sötma. Passar till fyllning, gratinering, inläggning och på grillen. Stora frukter om 15-25 centimeter, 100-180 centimeter hög planta.

Jalapeño är en bra nybörjarsort att odla

Jalapeñoplanta med mogna frukter.
Foto: Shutterstock/TT

Populär och bra nybörjarsort med mellanstyrka. 2000-6000 scovillegrader. God paprikasmak. Passar att lägga in, grilla, fylla och gratinera. Skördas oftast som gröna. 7-8 centimeter långa frukter, 60-80 centimeter hög planta.

Annons

Odla Hungarian hot wax

Saftig, söt och mild i början av sin mognad. 1000-10 000 scovillegrader. Börjar mogna tidigt, från mitten av juni. Fin att pickla, ha i sallader och salsor. Fyll med ost och gratinera. 10-20 centimeter långa frukter, 80-100 centimeter hög planta.

Hungarian hot wax chiliplanta.
Foto: Shutterstock/TT

Chile de Árbol – en het chili att odla själv

Torkade frukter från Chile de Árbol plantan.
Foto: Shutterstock/TT

Ger bra sting i grytor, soppor och salsor. 15 000-30 000 scovillegrader. Populär i Mexiko där den främst används torkad, men kan även användas färsk eller mald. Bra att torka eftersom frukterna är små. Plantan ser ut som ett litet träd. 5-10 centimeter långa frukter, 80-100 centimeter hög planta.

Odla Thai chili

Thai chili planta.
Foto: Shutterstock/TT

Styrkan kan variera kraftigt, mellan 50 000-100 000 scovillegrader. En chilisort (sorter) som har många namn och det råder oklarhet kring arter och ursprung. Används i otaliga rätter och såser i det thailändska köket. Frukterna växer i början uppåt och plantan är i övrigt vacker och så liten att den passar att odla i fönstret. 2-6 centimeter långa frukter, 60-80 centimeter hög planta.

Annons