Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Odla i bara vatten: så funkar hydroponisk odling – och så gör du det hemma

20 okt, 2020 
Anni Jähde
Delad bild på två olika hydroponiska odlingar. Till vänster: basilika odlad i endast vatten med sina långa rötter. Till höger: Vertikal hydroponisk odling.
Hur går det egentligen till med hydroponisk odling och vilka är fördelarna? Niklas Hjelm ger svar. Han är odlare, författare och kunskapsspridare king hydroponisk odling.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så odlar man i bara vatten

Om du är sugen på att prova på hydroponisk odling så är det en bra idé att börja enkelt, och sedan utveckla ditt odlande efter hand. Du måste också tänka på att inte snåla med belysningen. Det går att odla i bara vatten året runt om du har bra extrabelysning. Om du inte har tillräckligt med ljus i fönstret eller där du tänkt odla så är växtbelysningen ett måste.

Du rekommenderas att använda ett magasin med minst nio liter vatten för odlingen, och du borde inte blanda alltför olika sorter i samma magasin. Exempelvis ska inte tomat och sallat odlas i samma magasin. Detta beror på att de kommer suga olika mängder vatten och näring när de vuxit upp och stora växter kan eventuellt skugga de mindre.

Växterna i hyroponisk odling behöver syre

Antingen så får du tillsätta en syrepump eller så får du se till så att det finns en luftspalt mellan vatten och lock där rötterna har möjlighet att hänga fritt och utveckla luftrötter. Du kan även odla i ett subtrat som håller rötterna på plats. Subtratet fungerar som bärare av vatten och näring samt hjälper till med syresättningen. Subtratet kan till exempel vara lecakulor eller pimpsten.

Annons

Specialnäring och odlingskit för hydroponisk odling

Specialnäring finns att köpa i trädgårdsbutiker. Den tillsätts i vattnet enligt rekommendationerna på förpackningen. Även färdiga odlingskit finns att köpa. Du kan också skapa egna av exempelvis odlings- eller balkonglådor. På nätet hittar du information och instruktioner.

Tio frågor om hydroponisk hemmaodling

Niklas Hjelm är ordförande i odlingsföreningen Hemmaodlat och rekommenderar hydroponisk odling.
Niklas Hjelm tror att alla kan lyckas med hydroponisk odling i hemmet.

Niklas Hjelm är ordförande i ideella odlingsföreningen Hemmaodlat och förespråkar gärna hydroponisk odling eftersom den kan sänka tröskeln så att fler odlar. Niklas har skrivit boken Hydroponisk odling – köksträdgård utan jord. Här svarar han på de vanligaste frågorna kring att odla i bara vatten.

Annons

Vad är poängen med att odla i vatten?

– Det är ger fler möjligheter att odla. Jag tycker att det viktigaste är att man odlar, inte hur, och hydroponi kan underlätta för dem som inte har så mycket plats eller tid. Du slipper kånka på jord, behöver inte passa med vattning och kan resa bort utan att riskera att odlingen havererar.

Måste man ha specialkärl för hydroponisk odling?

– Nej, du kan odla hydroponiskt i vad du vill, så länge kärlet inte läcker eller rostar. Materialet ska inte heller vara genomskinligt eftersom det då bildas alger och inte heller svart eftersom det gör vattnet för varmt om solen står på. Det finns färdiga kärl att köpa men du kan också bygga själv.

Många örter trivs utmärkt i hydroponisk odling. Praktiskt att alltid ha hemma och plocka av till maten. Tänk på att det krävs en luftspalt mellan mellan vattnet och locket för syresättning.
Många örter trivs utmärkt i hydroponisk odling. Praktiskt att alltid ha hemma och plocka av till maten. Tänk på att det krävs en luftspalt mellan mellan vattnet och locket för syresättning.

Är hydroponisk odling bara en tillfällig trend?

– Nu när den här metoden börjar användas i hemmen tror många att det är en nyhet med hydroponisk odling har använts sedan 1970-talet. I kommersiell odling av till exempel tomater och sallat är det just hydroponisk odling som gäller. Det är alltså den storskaliga odlingen som omvandlats till att passa i hemmiljö. Nytt är den innovationslust som kommit de senaste åren vad det gäller utveckling och nya lösningar av till exempel belysning och vertikal hydroponisk odling. Det dyker upp många nya startup-företag inom den här sektorn.

Annons

Vem är hydroponisk odling till för?

– Hydroponi passar in i de flesta livsstilar, inte minst för dem som inte vågar eller kan odla i traditionell mening. Ett hydroponiskt kärl kan du ställa i lägenhetsfönstret, det går att anpassa odlingen efter vilken plats du har.

Vilka växter kan man odla i bara vatten?

– Alla som växer ovan jord, både grönsaker och blommande växter. Det du bör ta hänsyn till är hur stora växterna förväntas bli. Jag har en physalis som blivit alldeles för stor, över två meter, för sin kruka. Nu måste jag hela tiden kontrollera vattennivån tills frukterna mognat.

Se också: Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Se också: Odla i pallkrage: från start till sådd

Vilken näring behövs för hydroponisk odling och hur vet man doserna?

– Näringen som används är flytande och påminner om Blomstra, men är speciellt framtagen för hydroponisk odling. Det finns olika näringssammansättningar för olika växter och det är bara att läsa på förpackningen hur mycket som ska tillsättas.

Annons

Är hydroponisk odling teknisk krånglig och svårt?

– Jag tycker hydroponisk odling är enklare än att odla i jord, men du kan göra det hur krångligt du vill. Det är så klart svårare att ge sig på till exempel vertikal odling.

Vertikal hydroponisk odling där vattnet leds via en kedja mellan krukorna.
Vertikal hydroponisk odling där vattnet leds via en kedja mellan krukorna. Belysningen är A och O, en armatur till varje kruka.

Var någonstans kan man odla i bara vatten?

– Du kan odla överallt! Inomhus i fönstren, inne i rummen med tilläggsbelysning och gärna utomhus på balkong och terrass.

Får man stor skörd av hydroponisk odling?

– Det beror lite på vad du odlar, men i princip kan det ge tillräckligt mycket av till exempel sallat och kryddväxter så att du slipper köpa. Vi har sex sallatsplantor och plockar av de nedersta bladen, det räcker till två personer. Det blir inga stora skördar, utan ger istället lite hela tiden.

Har hydroponisk odling någon annan fördel?

– Det är väldigt lätt att börja om när skörden är slut. Det är bara att tvätta ur, fylla på nytt vatten, tillsätta näring och så nya frön. Med tilläggsbelysning går det att odla året om.

Annons