Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Odla jordgubbar – här är bästa tipsen för att lyckas

07 jun, 2019 
Eva Robild
Jordgubbar på en jordgubbsplanta
Sommarens bär nummer ett är förstås jordgubben. Lika självklar till midsommar som på frukostfilen. Lär dig odla favoritbären på bästa sätt! Du behöver ingen jätteträdgård, det räcker med en pallkrage – eller en ampelkruka på balkongen!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Odla jordgubbar i pallkrage

På en balkong eller uteplats kan du odla jordgubbar i amplar eller stora krukor. Sorten ’Rumba’ fungerar bra. Vill du ha många plantor kan du odla jordgubbar i en så kallad odlarbänk, en flyttbar odlingslåda på höga ben med hjul. Skötselråd: Vattna under hela säsongen. Ge flytande gödning kontinuerligt maj–augusti.

Se också: Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bär

Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bärBrand logo
Odla jordgubbar – så får du sommarens godaste bär

Lyckas med att odla jordgubbar – odlingsråd

Odla jordgubbar – så tätt kan du sätta plantorna

Plantera vår eller höst. På friland sätter du plantorna på en solig plats med ett avstånd på 30–40 cm och 60–80 cm mellan raderna. I en pallkrage kan plantorna stå tätare, åtta plantor per krage.

Annons

Placera pallkragen på en solig plats och fyll den med en ekologiskt gödslad planterings- eller grönsaksjord. Har du fin jord i trädgården kan du blanda ut säckjorden med hälften egen jord. Blanda även gärna i ett par hinkar väl förmultnad kompost. Plantera jordgubbarna i två rader med fyra i varje. Vattna!

Skötsel – så ska du gödsla jordgubbsplantor

Jordgubbar kräver lite mer skötsel än vinbärsbuskar. Vattning är ett måste, särskilt om våren är torr. Plantorna får inte torka ut för mycket medan de sätter kart och mognar, då blir bären små.

Halm mellan plantorna ger renare bär, ser till att fukten stannar i jorden och minskar mängden ogräs. Gödsla efter skörden med en svag dos hönsgödsel eller algomin, ett gödselmedel gjort av alger. Benmjöl, som är långtidsverkande, är också bra.

På hösten skjuter plantorna ut revor med småplantor längst ut. Plantera revorna på en ny plats, så får du gratis en större odling. Förnya jordgubbsplantorna vartannat eller vart tredje år eftersom skörden minskar därefter.

Pallkrage med jordgubbar
I en pallkrage får det plats åtta plantor – perfekt i den lilla trädgården! Träramar med hönsnät skyddar från fåglar.

Problem vid odling av jordgubbar

Sniglar: Spika fast en sarg av takpapp eller en ”volang” av nylongardin på pallkragens kant för att hindra sniglarna från att ta sig över. På friland kan du lägga ut snigelmedel eller ölfällor som du vittjar dagligen.

Annons

Fåglar: Spänn över ett bärnät eller bygg en träram med hönsnät. Det är viktigt att maskorna i nätet är tillräckligt stora så att bin och humlor kommer åt att pollinera blommorna.

Vivlar eller stinkflyn: Täck plantorna med fiberduk under våren när de här skadedjuren lägger ägg. Plantor som är hårt drabbade av insektsangrepp bör inte användas till förökning. Köp då hellre en ny sort.

Gråmögel: Beror på dålig dränering eller för tätt mellan plantorna. En upphöjd bädd och gallring funkar bäst.

Så fryser du in jordgubbar

Frys in så snabbt som möjligt för att bevara smak och näring.

Gör så här: Lägg bären på en bricka, pudra med strösocker och frys in. När bären är genomfrysta, packa om i plastpåsar eller burkar.

Växthus med jordgubbar
Lyckan är ett trädgårdsland där jordgubbarna frodas. Lägg över ett bärnät så att fåglarna lämnar dem i fred. Detta hålls uppe av plaströr, så kallade vp-rör från bygghandeln.

Torkat godis av jordgubbar

Har du fler jordgubbar än du hinner äta kan du göra egna snacks av torkade jordgubbar. Lätt och försvinnande gott!

Gör så här

  1. Skiva eller klyfta varje jordgubbe i 2–4 delar beroende på storlek. Lägg dem i en torkapparat eller på ett bakplåtspapper av teflon, sätt plåten i ugnen (gärna med varmluften på och ugnsluckan på glänt).
  2. Torka bären vid ca 40° tills de är torra, men lite sega.
  3. Eftertorka i rumstemperatur ett par dagar. Förvara sedan mörkt, helst i en glasburk.
Hand med jordgubbar
En näve jordgubbar passar lika bra till frukost som till lunch eller efterrätt.

Enklare alternativ till att odla jordgubbar

Smultron är mer lättskötta än jordgubbar och mindre problemdrabbade. Funkar i en pallkrage eller som marktäckare i soligt läge i utkanten av buskage eller i sydslänten där annat har svårt att trivas.

Annons

En giva kompost på våren ger större och saftigare bär. Vill du kanta en rabatt med smultron, välj månadssmultron som inte gör revor.

Expertens bästa odlingstips för jordgubbar

Kimmo Rumpunen, forskare och växtförädlare vid Sveriges lantbruksuniversitet svarar här på frågor om odling och jordgubbar.

Vilken jordgubbssort är mest lättodlad?

Det beror på vilken jord du har och var i landet du bor. Köp två plantor av varje sort och se vad som funkar hos dig. Sedan kan du föröka dem som är bäst och godast.

Jordgubbsplantor i krukor
Föröka dina jordgubbar genom att ta tillvara de revplantor som bildas. Jordgubbar ska helst förnyas och byta plats vart tredje år.

Vilket fel är det vanligaste man gör när man odlar jordgubbar?

Att plantorna får stå på samma ställe för länge. Förnya dem minst vart tredje år och plantera dem då på en ny plats.

Se också: Sommarens bästa bär – jordgubben

Sommarens bästa bär – jordgubbenBrand logo
Sommarens bästa bär – jordgubben

Vilka fördelar är det med E-märkta jordgubbsplantor?

Plantorna är testade och fria från sjukdomar som annars kan följa med jordgubbsplantor, och det är viktigt för att inte sprida smitta till jorden och andra plantor. E-märkta plantor är också garanterat sortäkta, man vet vad man får. Och i och med att plantorna är friska och virusfria blir det även bättre kvalitet på bären.

Annons