Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Odla med barn – 5 enkla odlingar som barnen älskar

27 sep, 2023 

Vill du göra fler utomhusaktiviteter med barnen? Då är odling ett perfekt alternativ! Att odla utmanar både barnens tålamod och kreativitet samtidigt som de får frisk luft och tid bort från skärm och surfplatta. Se fem enkla alternativ att odla med barn nedan.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Trädgården är inte bara en trivsam plats för vuxna, det är också en fantastisk möjlighet att engagera barn i en kreativ aktivitet ute i naturen. Att odla har massor av hälsofördelar för barn, som till exempel ökad koncentrationsförmåga och motorik. Därför är det också vanligt att man odlar tillsammans med barnen på förskolan. Oavsett om du är en erfaren odlare eller om du är nybörjare så är odling en perfekt relationsbyggande aktivitet med barnen. Börja odla med barnen hemma redan idag!

Se också: DIY: Så odlar du morotBrand logo
Se också: DIY: Så odlar du morot

Plantera med barn

En bra tumregel för att odla med barn är att det man odlar ska vara lätt att plantera och ge snabba resultat. Det kan också vara roligt att plantera något som är ätbart eftersom att det ger barnen ökad förståelse för hur naturens kretslopp fungerar. Här samlar vi 5 saker som är passande att odla med barn.

Annons

Odla med barn utomhus

Spendera mer tid utomhus med ditt barn genom att odla. Här samlar vi några bra alternativ på saker att odla utomhus.

1. Morötter

Om du vill få barnen att äta mer grönsaker är morötter ett perfekt alternativ för odlingen. Morötter är lättskötta och håller året om. Med moröttter kan man göra massor av spännande och goda rätter och dessutom är det riktigt nyttigt.

2. Solrosor

Solrosor är vackra blommor som är roliga att ha i trädgården för såväl barn som vuxna. Solrosor växer snabbt och blir till höga, vackra blommor. När de blivit riktigt fina kan ni ta in en härlig bukett i hemmet – eller varför inte be ditt barn ge bort en fin blomma till någon de tycker om?

3. Jordgubbar och smultron

Finns det något barn som inte älskar riktigt söta och fina jordgubbar? Att odla jordgubbar är både enkelt och roligt. Odlingen tar aningen längre tid och behöver vattnas ofta, men ack så fint resultatet blir! Men det bästa av allt – efteråt kan ni göra jordgubbstårta eller jordgubbssylt!

Annons

Odla med barn inomhus

Tillåter vädret inte utomhuslek just nu? Ingen fara! Det finns saker som går att odla lika bra inomhus.

4. Popcorngräs

Ett annat roligt alternativ som definitivt kommer att bli en favorit hos barnen är att odla popcorngräs (Ja, du läste rätt!). Allt du behöver är popcornkärnor, lite jord och vatten. På några dagar kommer det att växa upp tunt gräs från jorden. Popcorngräset är tyvärr inte ätbart, men det brukar vara populärt hos barnen ändå. Popcorngräset går bra att odla inomhus.

5. Krasse

Det uppenbara valet för en enkel odling med snabba resultat är krasse. Krasse går att odla både inomhus och utomhus och brukar ge resultat på bara två eller tre dagar. Om ni väljer att odla inomhus är ett tips att använda till exempel tomma äggskal eller en äggkartong att placera odlingen i. Detta är inte bara praktiskt och billigt men framhäver också hållbarhetstänket i odlingen.

3 tips som gör odling med barn ännu roligare

  • Pyssla fram era egna krukor för odlingen! Dekorera en vanlig kruka med leksaksögon, glitter och målarfärg.
  • Låt ditt barn ha sin egen lilla plätt i trädgården – på så sätt får hen öva på ansvarstagande och projektet känns ännu roligare.
  • Bygg ett insektshotell som ni placerar i trädgårdern bredvid odlingen. Roligt, kreativt och lärorikt!

Sammanfattningsvis är odling ett bra sätt att få barn att vara kreativa och spendera mer tid utomhus. För att komma igång att odla kan det vara bra att göra något som är enkelt och får resultat fort. Därefter är det bara fantasin som sätter gränserna!

Annons