Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så och skörda morötter i olika färger och former

27 apr, 2021 
Dorte K Rhode Nissen
Delad bild på olika sorters morötter. Till vänster: Morötter i olika färger. Till höger: Vanliga orange morötter.
Den vanliga moroten är allsidig och kan ätas rå, kokt, ugnsrostad eller användas i kakor och bröd. Moroten har till och med använts som kaffeersättning. De olika sorterna varierar dessutom i smak, utseende, färger, tillväxt och härdighet.
Färgstarka, spröda och söta! Färska, nyskördade morötter från köksträdgården är svåra att motstå och lätta att odla. Så några rader och knapra på! Morötter – det sunda godiset.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Morötter är en av de mest använda rotfrukterna i hela världen och uppskattas av både djur och människor. De äts råa, kokta, stekta och finns i kakor och bröd. De har till och med använts som kaffeersättning.

Lägg till att denna allsidiga rot är lätt att odla, är mättande, har höga näringsvärden och kan lagras hela långa kalla vintern, då har du bilden av den nätan perfekta grödan i vår nordiska köksträdgård.

Se också: Odla i pallkrage – från start till sådd

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

Moroten tillhör de flockblommiga växternas familj och är tvåårig men vi skördar dem första året. Vill du ha frön sparar du någon planta till andra året.

Den orange moroten innehåller mängder med näring

En man gallrar sina morötter.
Morötter är känsliga och gallringen kan störa dem som ska vara kvar. Klipp därför av blasten på de plantor som ska bort, istället för att dra upp dem.

Morot är en mycket gammal kulturväxt, ursprunget är i Centralasien för mer än 5000 år sedan. De gamla egyptierna odlade morötter och det finns latinska recept med rotfrukten i en gammal romersk kokbok. På 1100-talet kom moroten till Europa och Spanien då morerna levde där.

Annons

Den moderna moroten som vi känner den, härstammar från några sorter som utvecklades i Holland på 1800-talet. Gula morötter från Nordamerika korsades med violetta och rödfärgade underarter, och den orange moroten uppstod.

Den moderna moroten innehåller många viktiga näringsämnen och har högt innehåll av karotener, som omvandlas till A-vitamin i kroppen. Äter du en mellanstor morot om dagen har du täckt kroppens behov av A-vitamin.

Så varierar smaken på olika morötter

Sorterna varierar i smak, utseende, färg på rötterna, tillväxt och härdighet. Det finns tusentals sorter, som är utvecklade för olika användningsområden. När man väljer ut sorter till kommersiell hantering värderas särskilt växtkraft, resistens mot sjukdomar, skörd per hektar och lagringsegenskaper samt eventuell fallenhet för ekologisk produktion.

Annons

De morötter vi köper i affären är därför oftast en annan sort än dem vi odlar i trädgården. Vid trädgårdsodling läggs vikten mer vid själva smaken av en krispig nyskördad morot, medan sjukdomsresistens och hållbarhet vid lagring har mindre betydelse – även om detta förstås också är bra egenskaper.

Så sår du morötter – steg för steg

  • Morotsfrön kan gro redan vid +5 grader, men den optimala temperaturen är när jordtemperaturen är 10-30 grader.
  • Fröna ska sås så grunt som möjligt i 1-2 centimeter djupa rader. Vattna i raderna innan sådd.
  • När morötter kommit igång gallras de till ett avstånd på 2-5 centimeter mellan varje.
  • Morötter kräver inte så mycket skötsel, vattna vid behov och håll ogräsfritt. Kupa dem om de vuxit över jordytan, för att undvika gröna nackar.
  • Undvik helst att använda stallgödsel som drar till sig morotsflugan.
  • Har du problem med insekter kan du skydda sådden med en fiberduk eller samodla med till exempel lök, som kan förhindra eller dämpa angrepp.
  • Morotsfrön du sår sent på hösten klarar frystemperaturer och kan överleva vintern. Då kommer de igång så fort det blivit tillräckligt varmt på våren.
  • Odlar du mer morötter än du hinner eller kan äta under säsongen, kan du skörda eller lagra dem. De håller bäst i lådor, täckta med fuktig sand.
  • Gillar du att odla morötter ska de inte växa på samma plats i mer än 4-5 år, ananrs finns det risk för sjukdomar och nematodangrepp.
  • Så inte dill och morötter nära varandra. De är visserligen nära släkt, men uppskattar inte varandras sällskap.

Då ska du så vintermorötter

En halv lila morot.
Den orange färgen kommer från karotenoider, medan violetta eller "svarta" morötter har antocyaniner, som sägs skydda mot vissa former av hjärt-kärlsjukdomar.

På fröpåsarna står det ofta om det är en sommar- eller en vintermorot, men det finns också mellansorter, och det är egentligen ingen stor skillnad mellan dem.

Annons

Snabbväxande sommarmorötter ger tidig skörd, redan efter tre månader, medan vintermorötterna behöver 4-5 månader innan de blir klara. Vill du lagra morötterna är det dessa sistnämnda du bör välja och skörda dem så sent som möjligt.

Sommarmorötterna har i gengäld lite sötare smak än vintermorötterna och kan sås så tidigt som i mars-april när jorden reder sig. Vid tidig sådd kan du skörda morötter från slutet av juni. Lägg gärna en fiberduk för att främja groning och tillväxt.

Små morötter skördade tidigt.
Morötter kan vara både runda och avlånga men alltid krispigt goda.

Vintermorötter sås från mitten av maj till första halvan av juni. Om du sår morötter senare än så, är det bäst att välja sommarmorötter, som utvecklas snabbare

Världens tyngsta morot

  • Trädgårdsmorötter tillhör samma art som den vilda moroten som växer vild i Sverige. Den vilda har giftiga, vitaktiga rötter medan den vanliga trädgårdsmoroten har en ätlig, kraftig och cylindrisk pålrot. Men morötter finns också i andra former, till exempel små och runda.
  • Morötter kan skördas som ganska små och användas som snacksmorötter. De kan också skördas jättestora. Världens hittills tyngsta morot vägde 9,1 kilogram och registrerades i England 2014.
Annons