”Paradiset Iris”: Så här bygger du ett insektshotell

Insektshotell: Så bygger du ett enligt paradiset Iris avsnitt 1 2019.
I avsnitt två av Paradiset Iris 2019 visar Jürgen och Björn-Åke hur du planterar kålrabbi och Denise bygger ett insektshotell tillsammans med dottern Cornelia. Paradiset Iris utspelar sig på koloniområdet Iris strax utanför Stockholm.

Detta är Paradiset Iris

Paret har 80 sorters rosor på sin koloni
Slå på ljud

Plantera kålrabbi – så här gör du

Jürgen har älskat kålrabbi sedan sin ungdom i Tyskland och efter att han introducerat Björn-Åke för grönsaken har även han fattat tycke för växten.

I parets jord med hög lerhalt trivs inte bara deras älskade rosor, utan eftersom leran binder fukten så bra så funkar den även för odling av bland annat rädisor. Innan paret sätter sin kålrabbi fyller de först på med en påse ny kantjord.

Alla deltagare i Paradiset Iris på Kanal 5 hösten 2019.

Här är alla deltagare i säsong ett av Paradiset Iris. Foto: Margareta Bloom Sandebäck, Kanal 5 och Dplay

Kålrabbi trivs i delvis skuggigt läge

Kålrabbin sätter de med lite mindre än en decimeters mellanrum, även om Jürgen är noga med att avståndet inte är exakt. Om sedan alla växterna sätter sig och börjar gro är det bättre att gallra ur i efterhand. Tack vare ett äppelträd i närheten får plantorna delvis skugga och undviker att få direkt solljus hela tiden. Självklart skuggar även Björn-Åkes rosor, som fyller upp merparten av kolonilotten, något. Om din trädgård saknar något som skuggar plantorna så kan en täckduk användas i början av etableringen.

Paradiset Iris 2019: Så här planterar du kålrabbi.

Foto: Kanal 5 / Dplay

Precis som grönkål blir kålrabbin stabil så du kommer inte behöva några stödjepinnar. Direkt efter att alla växter är planterade får de en skvätt vatten.

– Vatten är liv, säger Björn-Åke poetiskt.

Efter planteringen räknar paret med att kunna skörda sin kålrabbi efter cirka två månader.

Se när Denise och Cornelia bygger insektshotell

Paradiset Iris: Så bygger du ett insektshotell
Slå på ljud

Så här bygger du ett insektshotell

Färga burkarna till insektshotellet gula för att locka insekter och pollinatörer.

Foto: Kanal 5 / Dplay

Denise och dottern Cornelia har ställt ut ett gäng plåtburkar på gamla tidningar mitt på gräsmattan. Där sprejmålar de burkarna gult.

– Varför använder vi gul färg då? Frågar Denise.

– För att alla djur lockas till färgen gul! Svarar dottern Cornelia.

Förutom att man hjälper insekter i trädgården så är ett insektshotell ett roligt projekt för hela familjen.

Insektshotell av plåtburkar

Ett hem till insekter är perfekt för en kolonilott där trädgårdens pollinatörer ska kunna frodas och lägga ägg. Insekterna kommer att bidra till att kolonilotten fortsätter frodas och växa naturligt. I slutändan är insektshotell ett ypperligt sätt att bidra till hela naturens mångfald, inte minst i tider där bidöden är utbredd över hela planeten.

Denise och Cornelia väljer att göra ett insektshotell för att ge något tillbaka till insekterna som gett dem deras fina trädgård.

Efter att de målat burkarna gör de ingångar åt insekterna till deras nya hem genom att placera gammal lipsticka, som är naturligt ihålig, inuti en av plåtburkarna som de placerat vågrätt. De andra burkarna fyller de med gammalt växtmaterial.

Sedan binder de enkelt ihop tre plåtburkar i en pyramid med hjälp av vanligt hushållssnöre.

När hotellet sedan är färdigt hänger Denise och Cornelia hotellet i ett träd på tomten där de enkelt kan sitta och kolla på insekterna som njuter av sitt nya hem.

Paradiset Iris avsnitt 2 sänds på Kanal 5 klockan 21:00 tisdagen 14 oktober 2019.