Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Odla orkidéer i vatten – bästa tipsen för fin blomning

01 feb, 2020 
Nina Nordh
Vit orkidé med rötterna fria i vatten.
Förnya hemmet med förföriskt vackra orkidéer i skirt vitt, purpurfärgat eller limegrönt. Fulländade och nästan overkliga i sin skönhet! Har du provat det senaste, att odla dem i vatten? Vi berättar hur du gör!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Odla orkidéer i vatten – hur gör man?

Bilden visar ett experiment med ett odlingssätt för orkidéer som kallas semi water culture. Det är viktigt att känna till att detta odlingssätt inte fungerar för alla slags orkidéer, så prova det bara på orkidéer du kan avvara och som har ett friskt rotsystem, gärna nyinköpta. Skulle det visa sig att orkidén inte trivs, sätt försiktigt tillbaka den i konventionell orkidékompost igen.

Superknepet som får din orkidé att blomma igenBrand logo
Superknepet som får din orkidé att blomma igen

Semi water culture

Gör så här för att odla orkidéer i vatten:

  1. Ta blomman ur krukan, avlägsna försiktigt all bark som omger rötterna. Placera i en glasskål, häll på vatten.
  2. Vattnet ska inte nå ända upp till bladverket utan bara upp till cirka 2/3 av rötterna, annars kan bladen börja ruttna.
  3. Lämna blomman i vatten i två dagar.
  4. Häll av vattnet, låt rötterna stå utan vatten i fem dagar, eller kortare tid om de har torkat ut för mycket, det märker man genom att känna på bladen. Är de lite mjukare än vanligt är det dags att hälla på vatten igen.

Full water culture

Det finns också ett liknande odlingssätt för orkidéer, full water culture, där glaskärlet fylls med vatten så att knappt 1/3 av rötterna täcks. I gengäld låter man vattnet vara kvar längre tid, cirka en till två veckor, innan det byts.

Den här metoden kräver en uppmärksamhet för när rötterna behöver nytt vatten, liksom tillförsel av näring.

Annons