Lästips: Videotips för din trädgård Köksträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Odla dahlior och andra snittblommor till buketter och arrangemang

29 jun, 2021
author Susanna Rosén
Susanna Rosén
Olika snittblommor i vaser i fönstret.
Odla dina egna snittblommor och njut av att kunna gå ut och plocka lyxiga buketter – både stora och små – från sensommar till höst. Ju mer du plockar desto fler nya knoppar tittar fram.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att odla för att skörda ligger i tiden, och det gäller både grönsaker och snittblommor. Varva gärna det ätbara i dina odlingar med sådant som framförallt är vackert. Då får du blommor att skörda till olika arrangemang inne och ute, men också ett grönsaksland som blir en njutning för ögat.

Pytteliten vas med praktvädd ’QIS Scarlet’ och ’Salmon Queen’ tillsammans med laxrosa ringpelargon, Pelargonium frutetorum, som plockats från en kruka på uteplatsen.
Pytteliten vas med praktvädd ’QIS Scarlet’ och ’Salmon Queen’ tillsammans med laxrosa ringpelargon, Pelargonium frutetorum, som plockats från en kruka på uteplatsen.

En blomsterodling behöver inte vara stor. En pallkrage – eller till och med en kruka eller två – fungerar också. Samma sak med arrangemangen. Några små vaser med en ensam blomma i varje kan räcka långt. Genom att ställa dem tillsammans, till exempel på en bricka eller ett fat, blir effekten stor.

Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Tänk däremot gärna ut en färgskala när du väljer sorter att så. Har du en älsklingsfärg är det roligt att välja sorter i den kulören. Men annars räcker det att blommorna blir fina ihop. Sommarblommor kan behöva skördas regelbundet för att blomningen ska vara länge. Annars går växten i frö och tycker att den har gjort sitt för säsongen.

Annons

Det är därför som luktärter slutar blomma om man låter fröskidorna sitta kvar och mogna. Många perenner blommar också under sensommar och höst och blir vackert sällskap till sommarblommor i vas.

Men till skillnad från sommarblommorna stimuleras perennerna inte att bilda nya knoppar om du klipper av dem.

Dahlian 'Café au Lait' är alltid vacker

Dahlian 'Café au Lait'.

’Café au Lait’ är en populär dekorativdahlia. De maffiga blommorna kan mäta upp till 22 cm i diameter. Men alla plantans blommor blir inte lika stora. Den här sorten gör sig ofta bäst om den får stå i egen vas, eftersom blommans storlek gör att den lätt dominerar.

Fyll fönstret med snittblommor

Sätt flera små matchande vaser bredvid varandra.

Istället för att göra en enda stor bukett kan du plocka ihop flera matchande vaser och ställa dem tillsammans. Välj mindre vaser så det räcker med någon eller några blommor i varje.

Annons

Rosa är en tacksam blomfärg men lägg gärna till någon annan färg som sticker ut, som den aprikosfärgade dahlian ’Café au Lait’. Här står dahlior tillsammans med rosenskära. Längst till vänster en vit gammal sort som tappat sin namnetikett, med pompondahlian ’Rocco’ i mörkt vinrött ovanför. ’Onesta’ blommar i mörkrosa och ’Pink Skin’ i ljusrosa. I de låga vaserna står praktvädd och lejongap ’Rocket Rose’. Låt gärna det dilliga bladverket sitta kvar på rosenskärorna. De fyller ut fint i vasen.

Odla snittblommor – så lyckas du

Dahlia 'Cornel Bronze'.
Dahlia ’Cornel Bronze’ har en mustigt bronsorange färgton. Som andra pompondahlior har den kompakt rundande blommor där kronbladen ligger prydligt ordnade i ett geometriskt mönster.

Att odla snittblommor är inte svårare än att odla grönsaker. Flera kan du direktså, exempelvis ringblomma, blåklint och zinnia. Men vill du vara säker på en lång blomsommar med många buketter är det bäst att förkultivera inomhus och plantera ut först när risken för nattfrost är över. Sätt sommarblommorna i rabatten, grönsakslandet eller odlingslådan. De flesta frösås men dahlia köper du som knölar på våren och förgror inne i kruka först. Sätt inte ut plantorna förrän risken för nattfrost är över. Det brukar vara runt skolavslutningarna i juni. Det gäller hela landet, från Smygehuk till Riksgränsen.

Annons

Så här förkultiverar du snittblommor – steg för steg

  • Använd ordentligt rengjorda krukor och fyll dem med såjord, som är magrare än planteringsjord.
  • Vattna jorden innan sådd och låt vattnet sjunka undan. Vattnar du efter sådden blir det lätt stökigt i krukorna.
Sätt säsongens sista luktärter i vas.
Njut lite extra av säsongens sista luktärter genom att ta in och sätta i vas. Fortsätt plocka så håller du igång blomningen, den kan vara ända fram till frosten. Sorten på bilden heter ’Queen Mother’.
Se också: Föröka dahlior - så tar du egna sticklingarBrand logo
Se också: Föröka dahlior - så tar du egna sticklingar
Annons
  • Så glest för att plantorna ska bli kraftigare och omplantering av fröplantor enklare. Lägg fröna på jordytan och täck med lite jord. Tumregeln säger att jordlagret ska ha samma tjocklek som fröna du sår. Frön som är ljusgroende trycker du bara fast på jordytan. De flesta frön gror vid rumstemperatur, 18–20º.
  • Ett groende frö får aldrig torka ut. Håll därför sådden fuktig, men inte blöt. Duscha ytan med rumsvarmt vatten.
  • När fröna har grott bör odlingen stå aningen svalare än rumstemperatur för att plantorna ska bli kompakta. Ofta är det svalare i fönstret, vid rutan, än inne i rummet – om man inte har tillgång till ett uppvärmt växthus förstås.
  • Toppa gärna plantorna så blir de kraftiga och väl förgrenade.

Kombinera höga och låga snittblommor i separata vaser

Gröna och bruna glasvaser med dahlior och lejongap.

Grönt glas är fint mot blommor som går i brons och orange. Glasvaserna är allt från gamla flaskor till nya vaser i returglas. För att det inte ska bli alltför välmatchat kan du göra som här och komplettera med ett par bruna vaser.

Den orange dahlian till vänster heter ’Ludwig Helfert’. I mitten tronar ’Café au Lait’ i blekt aprikos. Snett bakom pompondahlian ’Cornel Bronze’ reser sig en skir tandpetarsilja. Det knoppiga lejongapet längst till höger heter ’Rocket Rose’.

Lättodlade snittblommor i trädgården

Här är ett fång av olika sorter av dahlia och rosenskära som vi använt i våra arrangemang.
Plocka gärna på ­morgonen då blommorna är extra krispiga och saftspända efter en sval natt. Här är ett fång av olika sorter av dahlia och rosenskära som vi använt i våra arrangemang.
  • Blåklint, Centaurea cyanus. Direktså ute maj–juni. Eller förkultivera inne april–maj.
  • Dahlia, Dahlia. Handla knölar på våren och förgro dem inomhus. Plantera ut i juni. Du kan också fröså dahlia, gör det i februari–april.
  • Lejongap, Antirrhinum majus. Förkultivera i mars–april. Fröna är ljusgroende, de ska inte täckas utan bara tryckas fast på jorden.
Röd röllika från mixen ’Flower Burst Lilac Shades’ och spansknäva i blekrosa.
Ta också en plocktur i perennrabatten! Vi hittade röd röllika från mixen ’Flower Burst Lilac Shades’ och spansknäva i blekrosa.
Annons
  • Luktärt, Lathyrus odoratus. Förså inne i april–maj.
  • Praktvädd, Scabiosa atropurpurea. Förkultivera inne i mars–april.
  • Ringblomma, Calendula officinalis. Så direkt på växtplatsen april–juni.
  • Rosenskära, Cosmos bipinnatus. Förså inne i mars–april.
  • Röllika, Achillea millefolium. Förodla inne i februari–mars.
  • Sommaraster, Callistephus chinensis. Förkultivera i mars–april.
Purpursporre och kantnepeta är två blommande perenner som pryder sina platser i vasen.
Purpursporre och kantnepeta är två blommande perenner som pryder sina platser i vasen.
  • Sommarrudbeckia, Rudbeckia hirta. Förkultivera i marsapril. Fröna är ljusgroende, de ska inte täckas utan bara tryckas fast på jorden.
  • Zinnia, Zinnia. Förkultivera i mars–april eller direktså maj–juni.

Ge snittblommorna längre liv i vas

Intensivt rosa dahlian ‘Onesta’ sitter i samma vas som en röd röllika i mixen ’Flower Burst Lilac Shades’ och lejongap ’Rocket Orchid’.
Intensivt rosa dahlian ‘Onesta’ sitter i samma vas som en röd röllika i mixen ’Flower Burst Lilac Shades’ och lejongap ’Rocket Orchid’. I den höga kristallvasen i mitten finns en blandning av olika rosenskäror. Sorten som skiftar i olika rosa färgtoner är ’Cosimo Collarette’. Den mörkröda till höger är Velouette, en sort som kan skifta från enfärgat vinrött till mer eller mindre rödvit-strimmigt. I den lilla vasen i mitten står en ensam borstnejlika. Den rosa blomman med gul mitt är en höstanemon från perennrabatten.
  • Plocka helst blommorna på morgonen. Sommarblommorna bör vara aningen knoppiga. Dahlior ska däremot vara utslagna, i vas har en dahliaknopp svårt att slå ut.
  • Ta bort de nedersta bladen på stjälken, de som annars skulle hamna under vattenytan. Blad i vatten gynnar bakterier, vilket gör att blommorna vissnar snabbare.
  • Ge stjälkarna en ny snittyta med en vass kniv, en sax kan klämma ihop stjälken. Snitta grövre stjälkar i 45-gradig vinkel för att få maximal sugyta.
  • Fyll vasen med kallt vatten och arrangera blommorna i den.
  • Undvik att ställa vasen på en solig och varm plats.
  • Byt vattnet ofta, åtminstone varannan dag. Snitta samtidigt om stjälkarna.
  • Plocka bort vissna blommor efter hand, men låt de andra stå kvar. På så sätt kan du njuta av din bukett extra länge, trots att några blommor kroknat i förtid.
  • Om du bara använder genomskinliga vaser i olika former och storlekar får blommorna spela huvudrollen. Riktigt små vaser kan bli fina att ställa på ett gammalt fat av pressglas.
Annons