Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Omskola tomater: Sju steg för att lyckas med omplanteringen

05 maj, 2020 
Anni Jähde
Delad bild. Till vänster: Anni Jähde trycker på en tomatplanta som ska planteras om. Till höger: Anni Jähde.
Foto: Christina Uhlin
När tomatplantorna vuxit till sig behöver de mer plats i krukorna och mer näring. Dags för omplantering alltså!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När tomatplantorna blivit sådär 15 centimeter höga behöver de större krukor så att rötterna får plats att utvecklas. Kravet på näring ökar också i takt med att plantorna växer, så nu ska ny näringsrik planteringsjord användas.

Så omplanterar du tomater – se filmen här:

Plantera om tomaterna - så lyckas du!Brand logo
Plantera om tomaterna - så lyckas du!

Strävan med omplanteringen, eller omskolningen som det kallas, är rotsystemen ska bli så stora som möjligt innan utplanteringen. Bra och kraftiga rötter kan ta upp mycket vatten och näring, något som behövs för att plantorna ska bli kraftiga och kunna leverera många fina tomater sedan.

Ett tecken på att det är dags att skola om, är att små vita rottrådar tittar ut ur krukhålen i botten. Ett annat tecken, eller snarare larmklocka, är gulnande blad vilket tyder på näringsbrist. Men ibland behöver man plantera om för att plantorna vuxit sig väl höga för den kruka de står i.

Så här planterar du om tomaterna – steg för steg

1. Välj en kruka som är ett par storlekar större. Är den väldigt mycket större är det risk att man vattnar mer än vad rötterna klarar att ta upp. Då står plantan i en blöt, kall jord som kan få rötterna att ruttna.

2. Tryck på krukan för att få jordklumpen att lossna.

Tryck på sidorna på plastkrukan för att få jorden att lossna.

3. Stick fingrarna mellan stjälkarna, vänd krukan och ”häll ut” jordklumpen i handen. Kläm inte om stjälkarna – de är sköra och kan bli skadade.

Annons

4. Dela jordklumpen försiktigt, lirka så rötterna kommer ifrån varandra utan att skadas för mycket.

5. Sätt nu plantan så djupt du kan i den nya krukan. Tomatplantor bildar nämligen nya rötter direkt från stammen och rotsystemet blir snabbt större.

Det här är också ett sätt att ”rädda” långa gängliga plantor. Är plantorna riktigt långa går det till och med att böja stjälkarna lite för att få så mycket som möjligt av dem under jord.

6. Fyll på med plantjord. Tryck till lite.

7. Glöm inte att flytta med etiketten – och vattna!

Annons