Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Perfekta vaser för att vattenrota och jordrota sticklingar

02 dec, 2021 
Marcus Alm
Delad bild. Till vänster: En stickling en kalatea. Till höger: En stickling av monstera.
Har du också blivit som galen i växter och att ta sticklingar av dem? Du är inte ensam! Denna vasen är perfekt för att lyckas vattenrota sticklingar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den gröna trenden har pågått i flera år nu – och numera är det mer regel än undantag att man stöter på flera krukväxter i alla hushåll man besöker. Från trenden med monsteror och kalateor till palettblad – alla verkar vilja hänga med och sätta sina gröna växter i centrum av rummen, och det finns sannerligen något för alla.

Ta sticklingar av dina gröna växter – trendigare än någonsin

Samtidigt som våra hem fylls av vackra blad och ljuva blommor så kommer dock snart insikten: Det är dyrt med växter. Även om du inte räknar in krukan så kan slantarna lätt trilla iväg efter ett besök på plantskolan.

Detta har skapat en ny ekonomi inom grupper som hängt med på den stora växttrenden. Det är inte ovanligt att man byter växter med varandra rakt av, men ännu vanligare är det kanske att man klipper av en stickling från favoritplantan för att ge bort till en god vän eller familjemedlem. Många har dessutom tagit det ett steg längre och byter sticklingar med varandra rakt av – eller till och med säljer sina sticklingar.

Annons

När du väl planterat och tagit väl hand om dina gröna växter så upptäcker du plötsligt en dag: Oj, vad stor den blivit! Vackra stora växter i all ära – men ofta mår din växt ännu bättre av att beskäras och av att du tar sticklingar från den.

Vattenrota eller jordrota sticklingar – vad är bäst?

När du klippt av din söta lilla stickling från moderplantan så kommer den att börja växa och frodas först när den rotat sig – alltså när rötter har börjat växa från den avklippta änden av sticklingen.

För att göra detta finns det två metoder: Vattenrota sticklingen eller jordrota sticklingen. Precis som namnen antyder så betyder vattenrota helt enkelt att man sätter sticklingen i rent, friskt vatten (alltså i en vas utan jord) och en jordrotad stickling planterar du helt enkelt direkt i planteringsjord.

Vilken metod som egentligen är bäst är lite av en smaksak.

I endast vatten kommer rötterna att växa ut tidigare och alltså möjliggöra att du kan plantera om den i jord med rötter fortare.

Annons

Plantera om sticklingarna

Samtidigt så finns det tecken som tyder på att rötterna som utvecklas i vatten inte har perfekta egenskaper för att sedan trivas och ta upp näringsämnen i jord när de väl omplanteras.

Wexthuset rekommenderar därför att man omplanterar sina sticklingar så fort man börjar se minsta antydan till rötter på dem. Samtidigt så vittnar många om hur lyckat det är att vattenrota sticklingarna och låta rötterna växa ut rejält innan man planterar om dem. Vi tipsar om att du testar dig fram och ser vilket som passar just dig bäst.

Vattenrota sticklingar: Den perfekta vasen

Sticklingar i sticklingsvaser på ett bord.

Är du en av alla som vill vattenrota dina sticklingar (det är en ganska svårslagen glädje när man ser hur ens lilla avklippta växt plötsligt gror rötter som aldrig förr – man blir rentav stolt) så rekommenderar vi denna vas. Förutom att sticklingen kan stå rakt och fint i den så får du även möjlighet att se när rötterna växer ut. Läs mer och beställ vasen här.

Glasvaser för sticklingar

Tre glasvaser i olika storlekar.

Med dessa tre vaserna skapar du enkelt ett fins blickfång med lika stora sticklingar. ANNONS Läs mer och beställ här.

Kruka för att jordrota sticklingar

Terracottakruka från Åhlens.

Om du redan har testat att vattenrota dina sticklingar men det inte fungerat för dig – eller om du bara är mer intresserad av att prova på att jordrota sticklingarna – så behöver du en bra kruka. Terractottakrukor är väldigt bra eftersom de binder fukt på ett sätt som andra material inte kan.

ANNONS Lär mer och köp krukan här.

Se också: Så väcker du liv i pelargonerna

Väck liv i pelargonerna – så gör du!Brand logo
Väck liv i pelargonerna – så gör du!

Källa: Wexthuset

Annons