Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så här planterar du ut dahlior och sköter om dem

27 maj, 2021 
Marcus Alm
En blommande dahlia.
När risken för nattfrost är över så kan dahlia planteras ut i trädgården. Där passar den bra både i rabatt och i kruka. Så här gör du!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter en vår inomhus – där dahliaknölen fått växa till sig – så vill den gärna flytta ut för maximal blomning. Utomhus, oavsett om det är på balkong eller i trädgården, så gillar dahlior mycket sol men lite skugga om dagen skadar inte. De behöver dock en del plats, så om du planterar i kruka så får det vara en rejäl kruka – och om du planterar i rabatten så får du plantera dem med utrymme mellan sig och andra plantor.

Se också: Förodla dahlior – så gör du!

Förodla dahlior – så gör du!Brand logo
Förodla dahlior – så gör du!

Då ska du plantera ut dahliaknölar

Om du har förodlat dahlian inomhus under vårvintern och våren så ska de nu, när risken för nattfrost är över, äntligen få flytta ut. Tänk på att avhärda din planta så att du inte chockar den. När frostnätterna väl är ett minne blott kan du plantera ut den på balkong eller trädgård.

Annons

Så planterar du ut dahlia i kruka

Om du väljer att odla dahlia i kruka utomhus så krävs ganska rejäla sådana. Om du har en lågväxande sort så bör du satsa på en kruka på minst 30 liter och för högre dahlior ska du ha en kruka med minst 40 liter.

Utplantering av dahlior i rabatt

Om du planterar ut dina dahlior i rabatten så måste du se till att de har ett avstånd mellan dahliorna och andra plantor – minst 50 centimeter. Om du har en större och mer högväxande sort så bör avståndet vara ännu lite längre.

Vill du ha fler trädgårdstips?

Följ oss på Facebook - klicka här

Följ oss på Instagram - klicka här

Få nyhetsbrev - klicka här

Dahlia: Jord, näring och sol utomhus

Dahlior är inte så kräsna som deras rykte gör gällande. De trivs i vanlig trädgårdsjord som man grundgödslat någon vecka i förväg och som man gödslar lite lätt när man planterar – och sol så klart. I direkt solljus kommer den att blomma stort och med rejäl prakt, men även i halvskugga kommer den att blomma.

Annons

Tänk på att dahlior som växer så mycket på kort tid under säsongen kräver extra näring regelbundet. Sköter du dem rätt så kommer du att kunna njuta av dem ända fram till frosten.

Flera blommande dahlior.

Vattna dahlior utomhus

När du grundgödslat och förberett jorden för din dahlia så vill den gärna ha lite extra näring precis när den planteras – och några gånger under säsongen. Vanlig N-P-K-blandning och kogödsel funkar utmärkt för dahlior.

För att sedan få bra utveckling och riklig blomning behöver du bara vattna din dahlia regelbundet. I kruka är det väldigt viktigt att du vattnar jämnt och regelbundet.

Se också: Föröka dahlior - så tar du egna sticklingarBrand logo
Se också: Föröka dahlior - så tar du egna sticklingar

Skötselråd för dahlia

Under säsongen bör du regelbundet plocka bort överblommande blommor. På så vis förlänger du växtens säsong. Tänk på att du måste låta de sitta kvar och torka ut rejält om du vill kunna ta fröer av blomman.

Om du planterat högväxande dahlia så bör du binda upp dem mot ett stöd. Detta gör du enklast genom att placera en pinne vid knölen redan vid planteringen. På så vis garanterar du att du inte skadar knölen senare.

Källa: Svenskdahlia.se, Zetas.se

Annons