Populära trädgårdsväxterna kan förbjudas

Lupiner, syren och påskliljor kan komma att förbjudas.
Väldoftande syrener i trädgården och praktfulla lupiner vid vägkanten må vara välkomna inslag i sommargrönskan. Men snart kan ett flertal populära växtarter komma att förbjudas i Sverige – de sprider sig nämligen för snabbt.

Det varmare klimatet i Sverige har gjort att en del trädgårdsväxter har börjat bete sig på nya sätt. Detta är problematiskt, då vissa växtarter nu sprider sig så snabbt att de riskerar tränga undan annan växtlighet. Därför har kunskapscentrumet Artdatabanken nu tagit fram en lista över 600 växtarter i Sverige, varav 100 klassas som ”invasiva”.

Dessa aggressiva växter, varav många fördes in i landet under 1800-talet, fortplantar sig i rask takt även utanför privata trädgårdar och dyker nu upp i diken och skogar samt på fält och ängar.

Expertens guide om beskärning för olika sorters rosor

– Visst kan man tycka att det är vackert med skogar fulla av påskliljor och ängar blåa av scilla, men det är inte det vi tagit hänsyn till. Vi har gjort listan enligt strikt vetenskapliga förutsättningar. Vi har tittat på hur de sprider sig, och vilken påverkan de har på naturen, säger Mora Aronsson, botanist på kunskapscentrumet Artdatabanken, till Expressen.

Värst i södra Sverige

Bland värstingarna finns växter som syren, lammöron, vårstjärnor, praktlysing och kaprifol. Problemen är mest omfattande i södra Sverige, där klimatförändringarna slagit till som hårdast.

– Vi har sett en tallskog i Åhus som är helt ogenomtränglig av ett 70-tal förvildade buskarter. Där är spirea och skogsbär så det inte går att ta sig fram. Spridningen beror också på hur många ställen växterna kan spridas ifrån. Exempelvis lammöron finns i varenda torpträdgård, och jättedaggkåpa blev årets perenn för några år sedan. Nu ser man den i vägkanter överallt, säger Mora Aronsson.

1:34

Efter reklamen: "Krickelin" om att hämta kraft från trädgården

(1:34)

Slå på ljud

Försäljningen kan stoppas eller begränsas

Artdatabankens lista kommer nu att genomgå en vetenskaplig granskning, för att vid årsskiftet kunna lämnas över till Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten. Därefter ska den skickas runt till olika remissinstanser innan regeringen kan besluta om listan. Inom ett par år kan försäljningen av vissa växter komma att stoppas eller begränsas.

– Min spaning är att det kommer att införas restriktioner på vissa. Man kommer nog att börja i den änden att man tar de mest kostsamma först, som vresros, parkslide och lupiner, säger Mora Aronsson.

Dela snödroppar för att få fler plantor

Av Malin Karlberg, femina.se

Läs också:

5 misstag nästan alla gör i trädgården på hösten

Växterna och djuren som hotar vår miljö

Så lyckas du med höstplanteringen