Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Rosens dag 2 juli: Här är Årets ros 2023

29 jun, 2023 
Den 2 juli infinner sig Rosens dag och då sätts lite extra ljus på Årets ros, som utsågs tidigare i våras. Årets sorter är Skeda, Svea och Hällestorp.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den andra juli varje år, samma dag som Rosa har namnsdag, är det Rosens dag. Bakom initiativet står Svenska rossällskapet, och syftet med dagen är att öka intresset och kunskapen förr rosor. Dessutom uppmärksammas Årets ros lite särskilt, som i år är tre olika rosor – Skeda, Svea och Hällestorp.

Se också: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göraBrand logo
Se också: Beskära rosor - klippen som alltid är rätt att göra

Årets ros 2023

Hällestorp

Annons

Rosen är en buskros tillhörande Spinosissima-gruppen. En ros med svenskt ursprung, och känd från Hällestorp i Huskvarna. Blommorna är ofta tvåfärgade och magnifika. Blommorna kan ha 5 till 6 centimeter i diameter och är skålformade. Blomfärgen varierar från ljusrosa till mörkrosa beroende på rosens stadie och omgivningens temperatur. Rosen doftar sött och starkt, och blommor rikligt tidigt under rossäsongen. Zon 1–5 (6) Frisk. Höjd 1,2–1,5 meter.

Skeda

En gammaldags och frisk buskoros med blommor i en mörkviolett nyans. Blommorna blir fyra till sju centimeter i diameter, och är grunt skålformade till flata. Blomningen varar ofta från midsommar till tredje veckan i juli i de varmare delarna av Sverige. Kan bli 1,5 meter hög och med stöd hela tre meter hög. Härdighet: Zon 1–3(4)

Annons

Svea

Svea är troligtvis en mutant av rosen Minette, och kan bli över två meter hög. Buskarna är ofta täta och har bågböjda grenar. Blomskotten kan ge ett tiotal blommor med 8 till 11 centimeter i diameter. Blommorna är rosa, ibland mörkrosa. Den doftar rikligt med inslag av kryddnejlika, nyponen är päronformade. Zon 5-6(7)

Annons