Så får du dina julblommor att blomstra

Julblommor

Foto: TT

Julen närmar sig med stormsteg och med det kommer de älskade julblommorna. Men hur får man ut det mesta av sitt säsongsblomster? Här är alla tips för att få julväxterna att hålla hela vägen fram till påska.

Vi är många som pryder våra hem med vackra och väldoftande säsongsblommor under jul. Men det kan vara en utmaning att få alla olika julblommor att hålla så länge som man kanske vill.

Amaryllis

Folkfavoriten amaryllis är både vacker och relativt lättskött – med några enkla knep får man den lätt att hålla hela julen, och dessutom blomma igen kommande år.

Rosa amaryllis

Amaryllisen kan klara sig i flera år.

Foto: TT

Skötselråd: Det är viktigt att amaryllisen får ordentligt med solljus, och också att krukan vrids med jämna mellanrum, då den ståtliga växten kommer böja sig mot ljuset. Däremot ska man vara desto mer sparsam med vattningen.

Se också: Så gör du arrangemang med hyacinter

Slå på ljud

Ungefär ett snapsglas mängd med vatten åt gången räcker, och jorden ska torkas ut ordentligt innan man vattnar igen. På så sätt får blomman en mer mättad färg, och amaryllisen blommar längre. Får din amaryllis långa blad som du tycker stör så är det bara att plocka bort dem – de gör varken till eller från för blommans hälsa.

Amaryllisens dag 2020: Allt om amaryllis – tips och vackra arrangemang

Övervintra amaryllislöken: Vill du att din amaryllis ska hålla även till nästa jul så går det att spara blomlökarna och låta dem övervintra. Börja med att skära bort resterna, för att sedan under sommaren låta löken vila på ett svalt och torrt ställe. I oktober-november är det sedan dags att plocka fram löken, plantera om den på nytt och vattna den, för att få se nya blommor växa fram.

Julstjärna

Den vackra julstjärnan, som vanligtvis kommer i rött eller vitt, kan ute i det vilda bli en flera meter stor buske, men hålls i jul-Sverige oftast till vanliga krukor, inte sällan med julmotiv.

Julstjärnor i butik

Foto: TT

Skötselråd: Det viktigaste för en julstjärna är att den inte utsätts för kyla. Den köldkänsliga växten klarar inte av vårt kalla vinterklimat, och behöver ha minst 15 grader i rummet för att klara sig. Vad gäller vattning lever den efter devisen lagom är bäst – för mycket eller för lite vatten kommer få julstjärnan att ge upp. Jorden ska hållas fuktig utan att vara så blöt att rötterna ruttnar, och blomman ska gärna stå ljust, men inte nödvändigtvis i direkt solljus. Skulle man glömma bort att vattna sin julstjärna riskerar bladen att gulna och ramla av, men med det sagt har växten större chans att återhämta sig från en uttorkning än en övervattning.

Slå på ljud
503 Service Unavailable

Hyacint

Den piffiga hyacinten har blivit en julblomma att räkna med, och många väljer vita hyacinter som en del av sitt julpynt i december.

Lila hyacinter

Foto: TT

Skötselråd: Eftersom hyacinten är en lökväxt behöver den inte så mycket vatten – löken i sig själv innehåller mycket av den näring och fukt som behlvs för att blomman ska växa fram. När blomman väl tittat ut kan man vattna lite rikligare, men var noga med att jorden torkar upp mellan vattningarna. Vill man att hyacinten ska hålla hela vintern är det bra om den kan få stå svalt, om inte hela tiden så i alla fall när man sover eller inte är hemma. Med det sagt så vill växten fortfarande ha mycket ljus – ljust och svalt är melodin.

Julrosor

Julrosorna är kanske inte lika klassiska som julstjärnan och amaryllisen i gemene mans hem, men de blir allt mer populära – och det med rätta.

Julrosor

Foto: TT

Skötselråd: Julrosen är egentligen en uteväxt från början, och trivs därför, likt hyacinten, bäst där det där ljust men svalt. Inglasade balkonger, uterum och fritidsstugor passar fint för julrosorna. När det kommer till bevattningen ska jorden vara lätt fuktig hela tiden.

Vill man i stället ha julrosen som snittblomma är det viktigt att snitta stjälkarna och förvara dem i varmt vatten – upp mot 50 grader celsius vill snittrosorna ha.

Källor: Plantagen, Aftonbladet, Odla.nu.