Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

Så gör du egen äppelmust – steg för steg utan specialredskap

06 sep, 2025
author Henrik Hanell
Henrik Hanell
Gör egen äppelmust.
För att utvinna must av äpplen ska frukten krossas och sedan pressas, svårare är det egentligen inte. Som ett roligt experiment testar jag att göra must med vanliga köksredskap. Och visst funkar det – men jag rekommenderar ändå mer ändamålsenliga redskap, det gör mustningen så mycket enklare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Utvalda bär för svenska trädgårdarBrand logo
Utvalda bär för svenska trädgårdar

De flesta äpplen går att göra must av, men sorter som mognar sent på året brukar ge bäst resultat. Godast blir det om man blandar. Några möjliga alternativ kan vara vildäpple, Ribston, Cox’s Orange, Ingrid Marie och Aroma. Vildäpplet är ganska beskt och bittert, men bidrar till att ge musten karaktär.

Krossa frukten

Tvätta och sortera bort frukter som är bruna eller har börjat ruttna. Stötskadade kan användas. Nu gäller det att sönderdela äpplena så att mesta möjliga juice kan utvinnas vid pressningen. Jag använder ett slägghuvud. Det slabbar och är riktigt jobbigt, men fungerar hyfsat.

Annons

Maceration

Gör din egen äppelmust.
Låt äpplena vila någon timme före pressning för smak och karaktär.Anders Kronborg

Om de krossade äpplena får vila någon timme före pressning ökar mängden av smak- och karaktärsbärande ämnen. En nackdel med att utsätta äppelkrosset för syre är att det brunfärgas. Vid pastöriseringen brukar musten bli något ljusare igen.

Pressning

Jag använder en vanlig potatispress. Det är mödosamt och ineffektivt, men det går. Trycket räcker inte för att pressa ur all juice, men tillräckligt för att få ihop ett par liter. Med en korgpress går det bättre.

Annons

Klarning

Filtrera äppelmusten.Anders Kronborg

Filtrera musten så att inte pressrester följer med. Genom att tappa om den mellan olika behållare med hävertslang blir musten klarare. Undvik bottensatsen.

Pastörisering och tappning på flaska

Om musten ska bli hållbar måste den pastöriseras. Det kan göras före eller efter att musten har tappats upp på flaska. Hetta upp musten till 80 grader under 10 minuter.

Belöningen

Nypressad äppelmust.
Njut av färskpressad äppelmust.Anders Kronborg

Efter hårt arbete är belöningen upptappad och klar. En flaska med utsökt god – och nyttig – äppelmust.

Annons