Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Trädgårdskalender Vinterträdgård Binda krans Buketter och blomsterarrangemang

Så klipper du ner vissna perenner – 3 enkla steg

20 mar, 2023
author Emma Forsberg
Emma Forsberg
Till vänster: Prästkrage. Till höger: Händer som klipper ner växter med en sekatör.

Våren är här och det betyder att det är dags att klippa ner de vissna perennerna för att ge plats åt nya, friska skott. Vi reder ut vad en perenn är och hur du ska klippa ner dem!

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En gång om året är det dags för att klippa ner perennerna. De behöver nämligen ingen direkt beskärning, utan du gör en årlig nerklippning på de vissna perenner för att ge plats åt nya och friska skott.

Snart är det även dags att plantera nya perenner, vilket du gör från april till september. Det är viktigt att hålla de rekommenderade avstånden mellan plantorna, annars kan plantorna konkurrera med varandra. De blir då aldrig fullt utväxta.

Se också: Plantera perenner – så gör du!Brand logo
Se också: Plantera perenner – så gör du!

Vad är en perenn?

Perenner är en flerårig växt vars stjälkar, blad och blommor vissnar ner helt på senhösten när ljuset och värmen försvinner. Perennrötterna går i vintervila men lever vidare i jorden. Till våren växer perennen upp igen, förklarar Odla.nu.

Kända perenner är luktärt, stäppsalvia, skogsklematis, prästkrage, gyllenlack, rölleka, stockros, daggkåpa, gräslök, prästkrage och förgätmigej.

Klipp perennerna på våren

Du klipper ner de vissna stjälkarna, blom- och fröställningarna på våren, när vintern och frosten är över.

När våren är här är det de döda stjälkarna, blommorna och fröställningarna från perennerna som är kvar. Vissa klipper ner perennerna redan på hösten, men det finns fördelar med att vänta till våren. När riset får vara kvar över höst och vinter så skyddas rötterna under jorden från alltför mycket fukt och kyla.

1. Klipp bort visset ris

Det är viktigt att låta vintern passera helt. När perennerna har vaknat och du börjar se små nya skott är det dags att börja rensa.

Annons

Klipp bort allt visset ris med en sekatör. Du kan rensa bort gamla löv och kvistar med händerna längst ner på plantan. Men var försiktig så att de nya skotten inte tar skada.

Ryck inte upp stjälkarna för då kan de nya knopparna lätt följa med.

Om du vill förhindra att lättspridda perenner, som till exempel fingerborgsblomma, akleja och kungsljus, sprider sig med frö så kan du klippa av blommorna direkt när det börjat vissna. Då hinner inte fröna utvecklas.

2. Lämna kvar löv

Räfsa rabatten ytligt, du kan med fördel lämna kvar en del visset som ligger på marken runt dina perenner. Krypen, som maskar, gråsuggor och mikroorganismer kan då ta hand om det och bryta ner till mull.

3. Klipp prydnadsgräset

Klipp ner de perenna prydnadsgräsen allra sist. Rötterna är känsliga för kalla och blöta bakslag, som den tidiga våren kan bjuda på. De tar alltså ingen skada av att stå kvar lite längre.

Lämna kvar några centimeter av det gamla prydnadsgräset ovan jord, som i sin tur kommer skydda mot vårens fukt och kyla.

Källa: Odla.nu, Perenner.se

Annons