Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så lyckas du med dina penséer!

10 apr, 2018 
AvMinna Wallén-Widung
Till vänster: En kvinna visar sin kruka med penséer. Till höger: Två runda krukor med penséer.
Pensén är en vacker och klassisk favorit i rabatten och krukan. Dessutom är den frosttålig och därför tacksam att plantera ut redan tidigt på våren, även om nätterna i vissa delar av landet fortfarande är kalla!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

8 tips: Så lyckas du med dina penséer

Pensén, som ingår i violfamiljen, är en riktig klassiker i svenska trädgårdar. Och det är inte så konstigt – vem kan väl motstå den lättskötta lilla blomman som kommer i så många olika färger och som ofta är ett av våra första vårtecken?

Penséer – ett säkert vårtecken!
Penséer – ett säkert vårtecken! Foto: Shutterstock/IBL

Att det är just pensén som brukar bli årets första vårblomma hemma i trädgården beror på att den klarar frost så bra. Enligt branschorganisationen Blomsterfrämjandet är pensén faktiskt en av de allra bästa blommorna att starta med, eftersom man inte behöver vänta med utplanteringen tills det är plusgrader även på natten. Perfekt för den otålige trädgårdsmästaren med andra ord!

Annons

Alla penséer klarar av några minusgrader, även om de kalla temperaturerna kan få dem att se lite ledsna ut. Men även om de tillfälligt slokar, rätar de upp sig så snart det blir plusgrader igen. Det går till och med att plantera penséer när snön ligger kvar på marken, skriver Blomsterfrämjandet, som också ger sina bästa tips för att få fina penséer.

Så här lyckas du med dina penséer:

1. Bra jord

Underbara penséer – gula och lila.
Foto: Shutterstock/IBL

Se till att jorden du använder när du planterar ut dina penséer är av bra kvalitet för att få välmående och starka blommor.

Annons

2. Undvik skuggiga platser

Två krukor med penséer.
Foto: Shutterstock/IBL

Placera penséerna på en solig, alternativt halvskuggig, plats. Penséerna gillar sol och står de i skugga blommar de sämre och behåller inte blommorna lika länge.

Se också: Plantera perenner – så gör du!Brand logo
Se också: Plantera perenner – så gör du!

3. Vattna ofta

Penséer torkar lätt om de planterats i små krukor och står soligt. Tänk därför på att vattna regelbundet och ställ gärna krukan på ett djupt fat med plats för extra vatten. Testa gärna att tillsätta lite näringslösning i vattnet, då fortsätter penséerna att blomma långt in på sommaren.

Annons
Penséer i kruka med snö på marken.
Penséer fungerar utmärkt utomhus även när det fortfarande finns snö på marken. Foto: Blomsterfrämjandet/Tomas Lagerström

4. Ta bort gamla blommor

Förläng blomningstiden genom att regelbundet rensa bort gamla vissna blommor. Det genererar nya blommor och du kan njuta längre av dina penséer!

5. Klipp ner dem

Penseéer kan växa rejält på höjden. Klipp ner dem till åtta, tio centimeter efter blomningen framåt sommaren, så hinner de blomma ytterligare en gång innan säsongen är över.

Tips på hur du kan arrangera dina penséer:

1. Med andra penséer

Penséer passar väldigt bra ihop – med andra penséer! Att plantera många av samma sort ger en fin effekt, och eftersom de ofta är ganska billiga kan du gott plocka på dig många i affären.

Annons
Penséer i mindre krukor.
Foto: Minna Mercke Schmidt/Blomsterfrämjandet

Blanda gärna olika färger! Blomsterfrämjandet tipsar om att mixa orange med mörkt violett eller rosa med ljusblått. Blåa penséer tillsammans med gula är också en självklar klassiker.

2. Med andra växter

Även om penséer är tjusiga alldeles på egen hand, passar de också bra ihop med andra växter. Testa att plantera dem tillsammans med exempelvis förgätmigej, ranunkel, tusensköna, murgröna, prydnadsgräs eller vårblommande lökväxter.

Annons
En kruka med olika sorters penséer och påskliljor.
Foto: Shutterstock/IBL

3. Med strån och grenar

Testa att sticka ner några grenar i krukan där du planterat penséerna. Det skapar höjdskillnader och ger en spännande kontrast till de små penséerna. Pröva sälg eller korallkornell, tipsar Blomsterfrämjandet.

Källa: Blomsterfrämjandet, Blomsterlandet

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons