Så lyckas du med rabarberna – 5 enkla tips

Foto: Greenhaus Press, Bengt Ekman/TT

Finns det något godare än rabarberpaj, rabarbersaft eller kräm gjord på sötsyrlig rabarber? Att odla rabarber är enkelt, och du kan till och med ha en planta i en kruka på din balkong.
Så lyckas du med rabarbern - 5 smarta tips
0:27

Efter reklamen: Så lyckas du med rabarbern - 5 smarta tips

(0:27)

Slå på ljud

Redan tidigt på våren börjar man skönja rabarberknopparna sticka upp ur jorden, och ganska snart har man en yvig stor rabarberplanta – med lite tur.

5 tips för hur du lyckas med din rabarber

1.

Välj en plats i trädgården som får mycket sol, helst minst sex timmar per dag. Rabarber trivs bäst i väldränerad jord, så se till att platsen inte blir för blöt.

Experimentlusta möter tradition i Jennys prunkande oas

2.

Gödsla mycket. Rabarber älskar näringsrik jord. Vanligt ko- och hönsgödsel fungerar bra.

3.

Vattna regelbundet, men se till att inte övervattna. Rabarber föredrar fuktig jord, men de tål inte att stå i vatten.

Katerina Dalemans

4.

Om du precis köpt din rabarberplanta, vänta ett år med att skörda. På en äldre planta kan du vrida loss skälkarna försiktigt. Undvik att klippa loss rabarberskälkarna, snittet kan nämligen göra att plantan är mer mottaglig för sjukdomar. Se till att lämna några stjälkar kvar på plantan så att den kan fortsätta att växa och producera.

Cissi odlade tomater – upp kom en minikiwi: ”Väldigt mysko”

5.

Låt helst inte plantan gå i blom. Blommorna stjäl näring från plantan. Men du kan såklart även låta blomman vara kvar, då den uppskattas av naturens pollinatörer.

Rabarber efter midsommar?

Vissa hävdar att man inte ska skörda rabarber efter midsommar, men det är en myt. Rabarbern blir lite kraftigare och mindre späda med tiden, men det går lika bra att äta rabarber i juli och augusti som i maj och juni.

Susan Law Cain

Odla i kruka

Rabarber går att odla i kruka, även om den trivs bäst på friland då den ger mer skörd. Välj en kruka som rymmer minst 10 liter jord och se till att det är hål i botten. Sedan sköter du din planta precis som vanligt, glöm inte gödseln!

Odla örter efter smak och användning – lätt, lönsamt och nyttigt

Vad kan man göra med blommorna?

Dels är det en vacker snittblomma, men det går faktiskt att äta blommorna också! Men ät med måtta. De innehåller ämnet oxalsyra, precis som rabarberskälkarna. Därför ska rabarbern helst inte konsumeras rå utan tillagas.

celiachen

Oxalsyra kan vara irriterande och du kan få magbesvär som ont i magen, illamående, kräkningar och diarré. Har du problem med njurarna ska du helst undvika rabarber helt.

Tips: Fixa en köksträdgård enkelt och snabbt

Hjälp, min rabarber har fått röda fläckar!

Om du har fått röda fläckar på rabarberbladen har plantan brist på fosfor. Gödsla med exempelvis benmjöl och låt plantan få återhämta sig. Benmjöl är näringsrikt och långtidsverkande och passar rabarbern, som är en perenn, perfekt!

Lycka till med din rabarberskörd!