Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så planterar du barrotade rosor – tipsen för att lyckas med blomning

19 nov, 2020 
Anni Jähde
Delad bild. Till vänster: Austinrosen 'The Generous Gardener'. Till höger: Anni Jähde med en buske barrotade rosor.
Plantera rosor med vintern inpå knuten? Ja med barrotade plantor går det utmärkt. Hantera rötterna rätt och plantera djupt så får du en fin ros till sommaren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Plantor som säljs utan kruka kallas barrotade. Sent på hösten och tidigt på våren kan man köpa främst häckplantor och rosor på det sättet.

För norra Sverige rekommenderas vårplantering, men i övriga landet går det utmärkt att plantera ända fram tills det är tjäle i jorden. Rosen kommer inte att ta skada trots att vintern är i antågande. Rötterna kanske hinner komma igång lite, och sedan ligger plantan vilande och redo att börja växa på våren.

Så lyckas du med planteringen - se filmen för de bästa tipsen:

Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!Brand logo
Plantera barrotade rosor - så lyckas du bäst!

Fördelen med barrotat är att plantorna ofta är lite billigare – och framförallt så kommer de på plats direkt där de ska växa, utan att mellanlanda och rota sig i en kruka innan de säljs. När du fått dina rosor ska du se till att rötterna inte ligger öppna och torkar. Täck till exempel med jord tills du har tid att plantera dem. Rosorna kan till och med ligga så över hela vintern.

Annons

Barrotade rosor säljs under senhöst och vårvinter. På hösten är de uppgrävda från odlingsfälten kort tid innan de skickas. Ofta är de beställningsvara, så kolla med din plantskola så de inte hinner ta slut.

Klätterrosen ’The Generous Gardener’ ska planteras mot ett stadigt rostorn här i perennrabatten.

Skydda rosornas rötter så de inte torkar. Här i skottkärran kan de ligga täckta av jord ett tag. Ska de ligga över hela vintern bör de jordslås på det här viset på marken istället.

Skydda barrotade rosors rötter så att de inte torkar.

Plantera barrotade rosor – så här gör du

Sätt rosorna i en hink med vatten innan plantering.
  • Sätt rosen i en hink med vatten så den dricker så mycket som möjligt.
Plantera barrotade rosor djupt.
  • Gräv en grop som är cirka 50 cm djup och lika bred om det går. Det kan tyckas mycket men rötterna ska få plats utan att vikas uppåt eller snurras. Testa med rosen så du vet att det blivit bra.
Gräv ner rosen djupt och mät så att ockuleringsstället är lagom djupt.
  • Nu är det viktigt att rosen sätts så djupt att det så kallade okuleringsstället, som ser ut som en knöl vid roten, kommer 10–15 cm under markytan. Det stället är nämligen känsligt för frost. Ett trick för att plantan ska hamna på rätt djup är att mäta 15 cm från okuleringsstället och binda ett snöre som markör på en gren. Snöret ska vara i markhöjd vid planteringen.
  • Sätt ner rosen och bre ut rötterna i alla riktningar. Böj inte rötterna, klipp hellre av om någon är för lång.
Bre ut rosornas rötter i alla riktningar när du planterar den.
  • Fyll på med jord nästan ända upp. Färdig rosjord i påse är bra att satsa på, den har allt rosen behöver. Vattna så jorden sluter sig runt rötterna.
Vattna så att jorden sluter sig runt rötterna.
  • Häll på mer jord och trampa lite försiktigt till runt rosen så jorden packas lätt. Nu är det inte så mycket som syns av rosen, men den kommer att skjuta fler skott underifrån till sommaren. Skydda gärna med löv över vintern.

Föröka rosor via ockulering – så här gör du

Austinrosen 'The Generous Gardener'
Den söta barrotade rosen 'The Generous Gardener'

Väldigt många rosor är förökade genom okulering, att man satt ihop två olika sorters rosor – en ädlare som bildar de ovanjordiska delarna och en vildros som utgör rotsystemet. Den sort som ympas in på roten har de egenskaper vi är ute efter, som vacker blomning, doft och fint bladverk.

Grundroten gör att plantan blir starkare och härdigare Det är vid halsen på grundstammen(roten) som en vilande knopp från den ädlare rosen ympas in. Där bildas en knöl – okuleringsstället. Knoppen blir sedan till ett skott och den nya rosen bildas. De rosor som växer på egen rot kallas rotäkta.

Det finns en hel del av dem också.

Annons