Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarBuketter och blomsterarrangemang

Så skapar du vårvinterfina arrangemang med tulpaner – 7 sätt

06 feb, 2023 
Malin Björkholm, Anni Jähde
tulpaner arrangemang buketter
När vintern fortfarande håller sitt grepp om naturen kan vi tack och lov trösta oss med tulpaner! Och kanske arrangera dem på ett nytt sätt i år?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det fantastiskt att frossa i krispiga tulpaner inomhus. I väntan på våren piggar de upp de mest gråtrista vinterdagarna.

Tulpaner är en av våra mest älskade blommor och finns i mängder av färger och former. De börjar säljas redan innan jul och många sorter odlas i Sverige. Ju längre in på vårvintern desto fler sorter kommer, du kan hitta favoriter i olika prisklasser.

Se också: Så planterar du vårens lökarBrand logo
Se också: Så planterar du vårens lökar

Visst är det fint att på enklaste vis sätta en knippe tulpaner i vas, men varför inte göra något lite extra? Addera andra blommor till buketten, arrangera den på ett oväntat och spännande sätt eller göra en riktigt fin dekoration i en avlång form.

Annons

Den gröna stickmassan oasis, som tidigare var den enda som användes i floristiska arbeten, har visat sig vara skadlig för miljön och är dessutom inte återvinningsbar. Här visar vi istället andra idéer och tekniker, både gamla och nya, för att enkelt arrangera dina tulpaner. Det här kan du naturligtvis också använda till andra blommor.

Tulpaner arrangemang buketter

Smått och gott i vas

Alla borde ha en eller ett par samlingar av småvaser i skåpen hemma! De blir snabbt till den sötaste och enklaste dekorationen som finns. Det bästa är att det bara krävs några få blommor. Arrangera vaserna tillsammans på bordet. Se till att blommorna har olika höjder, så blir det finast. Tillsammans med tulpaner kan man till exempel stoppa i thlaspi och mimosa.

Annons

Rörande rart

Smala rörformade glasvaser kan man använda på många sätt – och det behövs inte långa stjälkar på blommorna. Här har ett par korta tulpaner placerats med rankor av murgröna så långt ner att de inte sticker upp. Blomhuvudena bör kommer i olika höjd så de exponeras fint.

Löken som det lilla extra

Tulpaner på lök är så vackert! Om du bor i närheten av någon tulpanodlare kan man ibland köpa dem direkt där, eller i vissa blomsterbutiker. Fråga gärna i din lokala butik. Dessa är bundna tillsammans med lökarna som stöd. Placera i en glasskål så

Annons

Utgå från det gröna

Här handlar det om att göra mycket av det lilla. Fyll vasen med gröna kvistar, som blåbärsris och thlaspi. Blåbärsriset kan du kanske till och med plocka själv. Stick sedan ner några tulpaner, det behövs inte så många. Här har vi även adderat ranunkel och avslutat med några kvistar mimosa.

Elegant med Fakir

Vill du briljera som blomsterkreatör – testa en fakir! Den taggiga fakiren, som var vanlig förr, har fått en renässans och finns att köpa i välsorterade blomsterbutiker och över nätet. Den tunga metallklumpen består av täta spik som man trycker ner blomstjälkarna på. Fäst gärna fakiren med blomsterfix (är ungefär som häftmassa) i botten på skålen.

Annons

Börja med kvistar med höjd för att sätta formen, här har vi använt spirea. Bygg vidare på arrangemanget med franska tulpaner och vårlökar som ranunkel, anemon och allium. Fyll skålen med vatten så fakiren, och därmed stjälk-snitten, kommer under ytan.

Med grenar som stöd

Här är ett fiffigt sätt att använda en låg vas och få styr på arrangemanget som inte behöver bli för kompakt. Plocka in några torra grenar och bryt dem i mindre bitar, gärna i olika längder. Placera i en låg kruka eller vas. Bind ett snöre runt för mer stöd, lossa det efter hand som du sticker ner blomstjälkarna mellan grenarna. Vi gjorde arrangemanget med franska tulpaner, prärieklocka och kvistar.

Annons

Stick ner några uppstickare

En läcker dekoration som den här är enklare att göra än vad den ser ut. Den avlånga formen är fylld med stickmassa. Tulpaner och andra blommor sticks sedan ner med gröna kvistar i olika höjd. Några videkvistar får sticka upp högst och kan också fungera som stöd till blommorna. Dölj stickmassan med dekorationssten. Fyll på vatten.

ANNONS Här hittar du stickmassa i olika färger.

Fakta. Få tulpanen att leva längre

Tulpanen som snittblomma håller i cirka 5–7 dagar om den sköts på rätt sätt. Här är några tips:

  1. Placera inte buketten nära färsk frukt eftersom frukt släpper ut etylengas som påverkar tulpanens åldrande.
  2. Undvik att ställa tulpanerna i direkt solljus.
  3. Tulpanerna vill ha kallt vatten. Du behöver inte fylla på mer än i botten av vasen.
  4. Byt gärna vatten varje dag.
  5. Sval temperatur förlänger livet på tulpanen.
Annons