Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så sköter du dina pioner – 5 tips

23 maj, 2018 
Henrik Högström
Så sköter du dina pioner
Äntligen grönskar det och juni är pionernas tid. Så här gör du för att plantera, sköta och njuta av dem fullt ut i trädgården.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Så här sköter du dina pioner

Färgstarka, vackra och ståtliga. Pionerna är en återkommande prydnad i trädgården. På Julita gård i Södermanland, som förvaltas av Nordiska Museet, finns en pionträdgård med närmare 130 sorter och arter. Inför pionens dag, den 18 juni, delar nu trädgårdsmästare Klara Holmqvist med sig av sina fem bästa pion-tips.

Frågor och svar om pioner
Julita gård i Södermanland har gott om pioner och många tips att dela med sig av. Foto: IBL

 

Så sköter du dina pioner
Så sköter du dina pioner. Foto: IBL

 1. Var trivs pioner?

Pionerna trivs i soliga lägen men fungerar även bra på en halvskuggig plats med några timmars sol om dagen. Då varar även blomningen längre.

Annons
Frågor och svar om pioner
Pioner kan behöva stöttning. Som här på buxbom. Foto: IBL

2. Hur tätt ska man plantera pioner?

Minna Mercke Schmidts bästa blomstertipsBrand logo
Minna Mercke Schmidts bästa blomstertips

Det enkla svaret är, inte för tätt. Bra avstånd mellan plantorna är cirka en meter. Tänk också på att inte plantera pionerna för nära träd eftersom det riskerar att utarma jorden på blommans bekostnad.

Annons

3. Hur ofta ska man vattna pioner?

Vattna sparsamt och inte direkt på bladen. Pioner är tuffa och tål torka, men unga pionplantor behöver vattnas rejält en gång i veckan.

Frågor och svar om pioner
Halvskugga är perfekt för pioner. Det ska inte vara för mycket av det goda. Foto: IBL

4. När ska man plantera pioner?

Krukodlade pioner kan planteras när som helst på året, men hösten är att rekommendera. Barrotade växter bör planteras på hösten.

5. Kan man föröka och flytta pioner?

Pioner är flyttbara blommor, men det kan dröja lite innan blomningen kommer igång igen. Bästa tiden för att flytta dem är på hösten när bladen börjat gulna lite. Då kan man gärna skära ner bladverket lite så att det är lättare att komma åt runt om rötterna.

Annons

Förökning genom delning av rotknölarna görs bäst på hösten. I det arbetet, som kan kräva lite armstyrka, är det viktigt att knopparna, rotknölarnas ”ögon”, inte skadas. Vid plantering sedan är det viktigt att man inte planterar för djupt, knopparna ska bara vara några centimeter under jord. När pionerna väl har rotat sig bör de stå kvar några år. De tål, som sagt, att flyttas men det får vara någon måtta.

Video – Se hur pioner delas:

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Källa: Julita gård, Allt om trädgård

Annons