Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Så tar du hand om dina krukväxter inför hösten – experten svarar

03 okt, 2024
author Anette Frennessen
Anette Frennessen
Så tar du hand om dina växter inför hösten – experten svarar
Precis som vi själva vill mysa på hösten, vill ­växterna också bli lite extra ompysslade. Ta väl hand om dig själv, dina sticklingar och dina kära, äldre ögonstenar. Vår växtexpert Anette Frennessen delar med sig av sina bästa tips inför hösten.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Föröka jätteverbena – så lyckas du!Brand logo
Föröka jätteverbena – så lyckas du!

Nu har det gått ett tag sedan sommaren och har vi tur får vi njuta av en brittsommar. Kanske hade du dina växter ute på kollo i trädgården, på terrassen eller balkongen? Även om du granskade dem noggrant när du flyttade in dem kan det vara dags att kolla ännu en gång så att du inte fått med någon ovälkommen hyresgäst som gömt sig under bladen eller på stjälkarna. Ohyran kan ofta ta sig alltför stora friheter när du vänder ryggen till.

Nu ser jag fram emot en höst där jag kan pyssla om mina skyddslingar lite extra – en uppfriskande morgondusch då och då liksom extra växtbelysning som enkelt sticks ner i krukorna blir toppen. Sedan kan jag koppla av i soffan bland blommiga kuddar!

Att göra just nu:

  1. Växter som du haft ute under sommaren behöver kollas extra efter eventuell ohyra som följt med in i värmen. Det finns risk att de annars kan smitta ner dina övriga ögonstenar.
  2. Med färre soltimmar drar växterna också ner på krafterna och behöver inte lika mycket vatten. Kolla med fingret eller med en fuktighetsmätare om du verkligen behöver ge dem en skvätt.
  3. Om du satt på värmen inomhus blir luften torrare, vilket växterna inte gillar. Ställ ut vattenskålar runt dem för att höja luftfuktigheten, ge dem gärna en liten sprejdusch då och då. Torka också av bladen ibland med fuktig trasa, dammet blockerar bladens andning och upptagning av ljus.
  4. Växtbelysning kan göra underverk för växternas mående. Nu finns det många alternativ som enkelt sticks neri krukan, utan komplicerade installationer.
  5. När du ska öppna ett fönster och lufta, lyft undan dina krukväxter. Kyla och drag är det värsta de vet.

Fina blad i höst och en blommande med julkänsla

Tigerbegonia, Begonia bowerae

Det här är en riktig flirtare med sina långa ögonfransar på bladkanterna. En piggelin som gör mig på gott humör hela hösten. Vill stå ljust men inte i direkt sol. Lätt fuktig jord, ej blöt.

Hartassbräken, Phlebodium aureum ’Blue Star’

En riktigt elegant snygging med sitt blågröna bladverk som är lätt hängande. Trivs på halvskuggiga till skuggiga platser och vill ha lätt fuktig, men inte blöt jord. Gärna en liten dusch då och då.

Oncidopsis, Burrageara ’Nelly Isler’

När det lackar mot jul ser jag fram emot en läcker, röd orkidé ’Nelly Isler’ med en mild doft av apelsin. Lättskött! Den vill gärna ha det lite ombonat och trivs i 17–25 grader. Gärna utomhus på sommaren. Vill torka ut mellan vattningarna men gärna jämn fuktighet varma sommardagar.

Ta hand om monsteran

Monstera gillar ljus men inte för mycket
Blomsterfrämjandet/Annika Chris

Fråga: Monstera ska ju vara så lättskött, men mina dör alltid och jag har fått olika råd. Hur mycket och hur ofta ska man vattna och hur ljust ska de stå?

Annons

Svar: Monsteran står på mångas önskelista, just för att den kan bli så frodig och ge djungelkänsla. Den vill gärna ha det ljust, men inte direkt solljus, helst någon meter in i rummet från fönstret, annars kan bladen bli bleka och brända. Gillar en temperatur mellan 18 och 23 grader. Tänk dig en fuktig djungel – spreja den gärna med vatten, flera gånger om dagen. Ha en sprejflaska bredvid krukan så är det lätt att komma ihåg. Vattna när jorden känns torr och ge växtnäring utifrån aktuell säsong enligt flaskans anvisning. Är du osäker på mängden vatten kan en fuktighetsmätare kanske vara till hjälp?

Bruna bladspetsar på ampelliljan

Vinterhalvåret är en tuff tid och då kan ampelliljan få torra och bruna blad­spetsar. Det kan då bero på ­ljusbrist.
TT/Stockfoto

Fråga: Varför torkar bladtopparna på min ­ampellilja? Tycker att jag är duktig med vatten och näring, ändå vissnar de i ­topparna och blir fula. Vad gör jag för fel?

Svar: Vinterhalvåret är en tuff tid och då kan ampelliljan få torra och bruna blad­spetsar. Det kan då bero på ­ljusbrist. Andra tider på året kan detta bero på brännskador av starkt solljus, ibland i kombination med kvardröjande vattendroppar eller helt enkelt torka och torr luft. Kanske behöver den en skuggigare plats om du gjort vad du kan med ­vatten, duschning och ­näring. Ampelliljans rötter har uppsvällda ­lagringsbulber för vatten och näring, ­vilket gör den mycket ­torktålig.

Gul ­fjädersparris

Fjädersparris med sina luftiga vippor är en sirlig och vacker rumsväxt.

Fråga: Det ser så hopplöst ut när min ­fjädersparris gulnar och inte alls är så frodig som den brukar vara. Vad ska jag göra?

Annons

Svar: Fjädersparris med sina luftiga vippor är en sirlig och vacker rumsväxt. Om ­jorden är för blöt får rötterna inte tillräckligt med ­syre och växten börjar då att vissna. Lyft ­jordklumpen ur krukan och ställ på en tidning för att torka upp. Klipp bort de vissna vipporna. Men det kan också vara så att du ­vattnat för lite, vilket också gör att ­vipporna gulnar och vissnar.

Orkidéer med spretande luftrötter

Orkidéens luftrötter har delvis samma funktion som bladet, alltså att fånga upp solljusets energi som en del av fotosyntesen.
TT/Stockfoto

Fråga: Jag tycker att luftrötterna mest spretar och är i vägen, kan jag bara klippa bort dem?

Svar: Luftrötterna har delvis samma funktion som bladet, alltså att fånga upp solljusets energi som en del av fotosyntesen. Ibland kan dessa färgas gröna av klorofyllet. Därför ska du inte klippa bort dessa eller andra rötter som är gröna, endast de som är torra och bruna. Om dina orkidéer fått många luftrötter kan det bero på att rötterna inte får ­tillräckligt med ljus om de står i mörka ytterkrukor, växten kompenserar detta med att bilda fler luftrötter.

Lyckoklöver som tappar orken

Lyckoklöver är en söt piggelin från vår till höst.
TT/Stockfoto

Fråga: Jag var så stolt och glad över min ­praktfulla lyckoklöver som varit så fin ­hela sommaren, men nu verkar den ha tappat orken.

Annons

Svar: Lyckoklöver är en söt piggelin från vår till höst. Vissa plantor kan fortsätta blomma och trivas inomhus med fortsatt skötsel, men då kan ljuset bli för klent och stjälkarna blir långa och rangliga. Därför brukar man låta lyckoklöver få en vintervila. Ställ krukan svalt, 5–10 grader, och vattna ytterst sparsamt – inget ljus behövs. Ett annat alternativ är att ta upp rhizomerna, alltså växtens jord-stammar, och förvara dem mörkt och torrt. Till våren planterar du dessa i ny jord och kan få fler plantor, 4–5 rhizomer i en kruka räcker. Ställ krukan ljust och vattna ­sparsamt tills stjälkarna tittar upp.

Antingen du låter dem övervintra i ­krukan eller plockar upp rhizomerna, tänk på att skriva etiketter så att du ­inte ­råkar kasta dem av misstag – det är lätt gjort när våren kommer och du har stort behov av krukor.

Ödesträd som inte blommar

Ödesträd är en pampig växt som kan bli riktigt gammal
TT/Stockfoto

Fråga: Mitt ödesträd är stort och frodigt, jag beskär det någon gång varje eller vartannat år och vattnar när jorden känns torr eller när bladen slokar. Haft det i över 10 år men ändå inga blommor. Vänner som fått sticklingar har till och med fått dem att blomma som skott i ett vattenglas!

Svar: Ödesträd, eller brokklerodendrum som den egentligen heter, är en så kallad mormorsväxt som åter blivit populär och kan bli en både gammal och pampig ­rumsväxt. Du har uppenbar­ligen lyckats att hålla ditt exemplar vid liv i imponerande tio år. Den vill gärna ha det kring 18–20 grader vid blomning, svalare vintertid, 10–12 grader. Jämn vattning sommarhalvåret, sparsammare om vintern, jorden kan få bli halvtorr. Gärna svag näringslösning vid varje vattning. Bli inte förskräckt om den på vinterhalvåret tappar en del blad, nya kommer till våren. Då bör plantan be­skäras hårt. Nya skott växer fram och kan kortas in på sommaren för att ­stimulera till blomning.

Annons

Kanske har din beskärning inte varit tillräcklig? Gör till dig själv som du gjort till dina vänner – ta sticklingar när du beskär plantan till våren, denna gång lite mer än du gjort tidigare.

Blek och trist doktor Westerlund

Doktor Westerlund, kan reagera med ljusare blad om den fått för mycket vatten.
TT/Stockfoto

Fråga: Varför ljusnar bladen på mina äldre ­doktor Westerlund? När de är unga är de frodiga och gröna, men sedan drar de iväg åt det ljusgröna hållet och ser lite bleka och trista ut. Vad gör jag för fel?

Svar: Rosengeranium eller som den populärt kallas, doktor Westerlund, kan reagera med ljusare blad om den fått för mycket vatten. Är det så att bladen gulnar eller blir ljusare nerifrån kan det bero på motsatsen – att plantan varit för torr. Om du är orolig för att den drabbats av någon sjukdom skulle jag passa på att ta ett antal sticklingar för att ha på tillväxt, såvida det inte är något allvarligare som drabbat plantan. Men det är först när sticklingarna vuxit till sig som du ser om de är friska och starka.

Hög och vinglig fiolfikus

Fiolfikusen gillar inte att bli flyttad på
TT/Stockfoto

Fråga: Hur ska jag ta hand om min ­fiolfikus som blivit hög och ”skranglig”? Stammarna blir inte tjockare utan bara höga och vingliga. Den har fina gröna blad, växer snabbt och ser ut att trivas i övrigt.

Annons

Svar: Vad roligt att din fiolfikus trivs så bra hos dig! Det första jag tänker på när växter är höga och rangliga är bristen på ljus, ett ­annat ­alternativ är näringsbrist. Du kan prova att beskära den och hoppas att växten tycker som du och att den grenar sig vackert. Efter ­beskärning behöver den verkligen stå ljust för att orka få nya skott. Prova att ­rota den del du tagit bort, men för stora sticklingar kan vara svåra att rota.

Däremot gillar fiolfikusen inte att flyttas på för ofta, då kan den tappa bladen. Dock kan du vrida den då och då så att alla blad får ljus och ­utvecklas fint. Tänk på att den vita växtsaften kan irritera huden, tvätta händerna noga och använd gärna handskar.

Rädda olivträd som stått ute hela ­sommaren

Olivträd kan tappa bladen, det beror på ljusbrist och för torr ­inomhusluft.
TT/Stockfoto

Fråga: Jag vill gärna ta in och rädda mitt ­fina olivträd, hur ska jag göra?

Svar: Olivträdet kan klara någon frostknäpp med någon eller några minusgrader, men behöver komma in för att ­övervintra, helst så ljust som möjligt, mellan 5 och 15 plusgrader. Då vattnar du ­ytterst sparsamt, så mycket att ­jorden ­inte torkar ut, men inte så att ­rötterna ruttnar.

Ditt olivträd kan tappa bladen, det beror på ljusbrist och för torr ­inomhusluft. Ge inte upp då, till ­våren kan det komma nya blad. Om du kan hålla temperaturen är en ­inglasad balkong, växthus eller uterum bra platser. Tänk att ju ­ljusare och ­varmare, desto mer ­vatten – men ändå sparsamt.

Fula märken efter mina krukor

En sätt att försöka undvika tråkiga ­vattenskador och märken, är att sätta möbeltassar under faten eller krukorna
TT/Stockfoto

Fråga: Vissa krukor tycks släppa igenom fukt och gör märken på fönsterbrädan. Vilka krukor ska jag undvika för att detta inte ska ske?

Annons

Svar: Har du terrakotta- eller lerkrukor är de gjorda för att släppa igenom fukt som får avdunsta så att rötterna kan andas. Tänk på att om du har fat under krukan i samma material har dessa också ­samma egenskaper och du kan få ­fuktmärken. En del keramikkrukor är glaserade, vilket gör dem tätare, men det är inte ­alltid en garanti. Om du använder ­metallkrukor kan de börja rosta utan att du märker det.

En sätt att försöka undvika tråkiga ­vattenskador och märken, är att sätta möbeltassar under faten eller krukorna – det är i alla fall ett steg på vägen tills du hittar din ultimata kruka som både du och växterna gillar, vad gäller funktion och utseende.

Foto: TT/Stockfoto, Blomsterfrämjandet/Annika Christensen, Frösö Handtryck m fl

Annons