Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Så undviker du vårens kliande plåga – fågelloppan

06 maj, 2022 
Louise Werner
loppa
Fågelloppan kan bli två - fyra millimeter stor och har långa ben. Blir man biten kan det klia rejält, även om betten är ofarliga.
Kanske har du känt hur det kliar på kroppen efter ett pass i trädgården? Det behöver inte vara inbillning utan kan faktiskt bero på att du blivit biten av den otäcka fågelloppan. Här kommer tips på hur du kan undvika den.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den som krattar och fixar i trädgården nu på våren kan lätt attackeras av fågelloppor, det finns nämligen gott om dem i buskar och trädgårdar så här års. April och maj är de månader då fågelloppan förökar sig som mest. Betten från lopporna är ofarliga, men skapar obehag och kan ge både klåda och utslag. Ofta blir man biten där kläderna stramar åt, och ofta flera gånger i rad.

Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommorBrand logo
Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommor

Lever på däggdjur

Lopporna kan bli två-fyra millimiter stora, och har långa ben. De biter och suger blod på människor och djur. De flesta loppor lever på däggdjur, men kan även angripa människor. Vissa av dem lever också på fåglar och de trivs i fågelbon och hönshus. De är också kända för att kunna ta sig in i hus via småfåglar som gärna bygger bo under takpannor.

Annons

Loppornas larver lever av diverse organiskt material som döda insekter och pälsester. Larverna är blinda och undviker ljus. Efter att larven har kläckts söker de sig till sitt första värddjur.

Hund och katt
Oftast sätter sig loppan på ett värddjur som hund eller katt.

Kräver blod från värddjur

För att lopporna ska kunna sprida sig krävs det blod från deras eget specifika värddjur. Därför kan fågelloppor inte överleva särskilt länge i våra hem. Men någon månad kan de överleva. Vanligast är att lopporna kommer in via en hund eller katt som bär lopporna och tar dem med sig inomhus.

Så undviker du att få in fågelloppor i hemmet

1.Dammsug grundligt och rengör flitigt. Ett rent hem är bästa boten mot invasion av fågelloppor från till exempel fågelbon, hundar eller katter.

2. Dammsug och städa oftare än vanligt och se till att alltid kamma igenom husdjuren när de varit ute. Skaka filtar och kläder som använts i trädgården ordentligt.

3. Var speciellt uppmärksam på ställen där husdjuren gärna ligger. Såsom grovkök eller andra ställen där avhängda trädgårdskläder placeras.

4. Undvik att röra vid fågelbon och fågelholkar.

5. Använd heltäckande kläder om du arbetar i trädgården.

6. Använd förebyggande loppmedel på dina husdjur och undvik att låta dem ligga i soffor och sängar.

Annons