Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Sara Bäckmo odlar hållbart ätbart året om

10 mar, 2022 
AvMarie Kasimir
Sara Bäckmo odlar på ett hållbart vis året runt.
Hon har lärt oss att odla lite varje dag – inte minst på vintern. Och visat hur en stor familj kan bli självförsörjande på grönsaker året om. Sara Bäckmo är journalisten som bytte livsstil. Hon förvandlade trädgården till familjens skafferi och delade med sig av erfarenheterna på sin blogg. I dag är hon en välkändodlingsprofil som inspirerar både nya och gamla odlare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sara Bäckmo om trädgårdsintresset och inspirationen

Hur väcktes ditt trädgårdsintresse?

–Det kom nog från min mamma som odlade mycket. Och jag är uppvuxen i en trädgård där det fanns plats för lek och lust, det ville jag ge våra barn också. En tid efter att vi flyttat hit till Bökebacken och börjat renovera huset ville jag ha ett projekt som var mitt eget, och då gick blicken ut mot trädgården. Från mitt yrke inom media var jag van att tänka i projekt, så jag tog fram en projektplan. För att det skulle kännas meningsfullt satte jag målet att bli självförsörjande på grönsaker. Jag ville skänka mat till bordet, och när jag väl börjat kunde jag inte sluta. Och jag såg möjligheterna. Bilden som jag haft, att det skulle vara svårt att lyckas stämde inte – det var lättare än jag trodde. Och det roligaste jag någonsin gjort!

DIY: Så odlar du morotBrand logo
DIY: Så odlar du morot

Hade du någon utbildning inom trädgård när du började?

–Egentligen inte, men jag hade gått en ettårig trädgårdskurs på Skillebyholm i Järna. Det var en tidig 30-årspresent av min mamma som var aktiv där. Även om det då inte fanns på kartan att jag skulle syssla med trädgård fick jag nog en grund där.

Annons

Var hittade du inspiration till ditt sätt att odla?

–Börje Remstam har inspirerat mig mycket. När jag började odla 2011 hade jag små barn och inte tid att åka ut och besöka trädgårdar eller odlingar för att få idéer. Så efter ett första år med mycket ogräs sökte jag efter odlingscommunities på nätet för att hitta hjälp, men på den tiden fanns det inte så mycket. Till slut hittade jag till FOBO (en förening inom Fritidsodlingens Riksorganisation, reds anm.) och Börje Remstams artiklar där han beskrev hur han täckodlade, matade maskar och värnade om kretsloppet i trädgården, och det kände så rätt! Så ville jag också odla. Börje har verkligen gjort ett fint arbete – en stor gärning!

Täckodling har gjort det möjligt för Sara Bäckmo att odla i stor skala.
Täckodling har gjort det möjligt att odla i stor skala.

Hur startade din resa på sociala media och i bloggvärlden?

–Jag jobbade på Sveriges Radio Junior P4 men ville inte gärna medverka privat i sociala media. Till slut tröttnade redaktionen på mig och krävde att jag skulle ha ett facebook-konto. Då bestämde jag mig för att lägga ut en grej om dagen från min nya köksträdgård och snart började folk höra av sig, kommentera och ställa frågor. När detta snabbt växte gjorde jag en facebook-sida som jag kallade Skillnadens trädgård. Den blev senare en blogg.

Annons

Hur lyckades du med att bli en grön inspiratör?

–Jag har en grund inom berättande och är duktig på det. Har arbetat med mediaproduktion sedan 16 års ålder och insåg att jag hade en berättelse som kunde intressera andra: Att följa med mig i min köksträdgård med utmaningen att bli självförsörjande på grönsaker. Jag tänkte att om jag lyckas med det här ska jag skriva en bok. Och så blev det.

Läs mer och beställ magasinet här

–Att jag var målveten och uthållig var anledningar till att jag lyckades. Det finns ibland en lite romantisk bild av livet som bloggare och influencer, men jag tror det viktigaste är att man är superkonsekvent.

Sara Bäckmo odlar vitkål och många andra kålsorter.
Sara odlar vitkål och många andra kålsorter.

Hur hanterar du allt gensvar du får från dina läsare och tittare. Hinner du svara på alla frågor?

–Nej, det går inte. Jag svarar på frågor som många har nytta av. Och på hemsidan kan man söka efter svar bland besvarade frågor. Men frågor som inte hinner besvaras ger mig och min fantastiska redaktion bra uppslag till ämnen att ta upp. Det är så himla roligt att alla sorters frågor kommer in, från både vana och helt nya odlare. Och jag lär mig hur jag kan bli mer och mer inkluderande så att alla vågar odla. Det är ju det jag vill.

Den vanligaste frågan Sara Bäckmo får

Vilken är den vanligaste frågan du får?

–Det beror på årstiden. Men på våren är det nog ”Varför blir mina plantor så rangliga?” Och då är svaret att de är odlade i en för varm och mörk miljö. De behöver ljus 12–14 timmar om dagen och sval temperatur, ca 18 grader.

Annons

Varför har du skrivit en bok om hållbarhet?

–För att jag tycker att det jag gör går så fint hand i hand med begreppet hållbarhet, ett ord jag egentligen inte använder ofta, men som sammanfattar det hela bra. Att måna om kretsloppet när man odlar. Det är ju ett arbete som hela tiden pågår och är i förändring, och det tänkte jag mycket på innan jag skrev boken. På många sätt är boken en kom i håg-lista till mig själv över hur jag vill utmana mig på det här området. Och det vill jag inspirera fler att göra. Som att till exempel ställa sig frågan: Hur kan jag bli mer hållbar när det gäller vatten i trädgården?

Sara Bäckmo om hållbarhet i trädgården

I boken får man hållbara tips om jord, gödsling, vatten och mycket mer. Du skriver exempelvis att man på bara några veckor kan blåsa liv i gammal jord. Hur gör man det?

–Många tror att jord är en förbrukningsvara att slänga när man använt den, men så är det inte. Använd jord kan förbättras och användas igen. Till exempel genom ett varv i komposten eller att blandas med bokashi.

Sara plockar färska grönsaker till bordet under en stor del av året.
Sara plockar färska grönsaker till bordet under en stor del av året.

Vad rekommenderar du i första hand för den som vill komma i gång med att odla mer hållbart?

– Att bestämma sig för en övergripande strategi för något, till exempel gödsling. Vilken sorts gödsel vill jag använda? Vad funkar rent praktiskt? Är täckodling en lösning? Själv har jag till exempel valt bort gödsel från djur. Främst för att jag inte kan lösa transporterna praktiskt.

Annons

–En annan av mina strategier är att inte slänga saker i onödan. Jag fortsätter att använda fula saker så länge de fungerar bra och gör sitt jobb.

–Hållbara val i odlingen behöver inte vara krångligt. Man kan tänka ungefär som i andra sammanhang. Några frågor jag ställer mig är: Hur och var är det jag tänker köpa tillverkat? Krävs onödigt långa transporter? Kan jag ersätta produkten med något jag redan har?

Kort fakta om Sara Bäckmo

Ålder: 43 år.
Familj:
Maken Philip 45 år, psykoterapeut och författare. Barnen Loa, 5 år, Alba, 9 år, Viggo 11 år, Otto 12 år.
Gör:
Influencer och ­författare. Driver Nordens största trädgårdssajt ­Skillnadens trädgård med egen youtube-kanal.
Trädgård: I Bökebacken söder om Växjö. 2 500 kvm varav frilandsodling på ca 450 kvm. Zon 3. Två tunnelväxthus, 45 kvm och 18 kvm. Sara har även en extra trädgård i närheten där hon odlar ca 200 kvm med betoning på blommor. Aktuell med: Senaste boken Hållbar odling i Skillnadens trädgård som kom ut i september 2021. Tv-programmet En bondgård mitt i stan som sändes på TV4 i höstas.
Läs mer: www.sarabackmo.se

Sara Bäckmo – detta drömmer jag om

Vad är du mest nöjd med i ditt odlarliv så här långt?

–Att jag inte tröttnat eller fastnat i tråkiga normer. Att jag anpassar odlingen efter våra behov och det jag vill testa eller uppnå.

Rejäla rödbetor kan det bli.
Rejäla rödbetor kan det bli.

Vad har du för drömmar/visioner framåt?

– Jag vill fortsätta att inspirera människor till att odla så länge jag kan.

Annons

Vad gör du när du inte arbetar med trädgården?

–Då är jag mamma. Familjen tar en stor del av min tid. Och det var också det som var meningen när vi valde det här livet. Att någon av oss föräldrar alltid skulle finnas hemma för barnen.

Du medverkade nyligen i tv-programmet En bondgård mitt i stan i TV4. Vilken är din roll i programmet och vad gillade du uppdraget?

–Jag skulle hjälpa familjerna att utforma sina odlingar, ge dem en bra start och förslag på lämpliga grönsaker att odla. De fick även lära sig hur man kan odla mat inomhus. Det har varit så spännande! Tanken att försörja sig på egenodlad mat lockar många och det är fint att visa vilken potential som finns i en trädgård i staden. Att bli självförsörjande på grönsaker under en del av året är möjligt också där.

Majs är en lättodlad och tacksam gröda för alla som har gott om plats.
Majs är en lättodlad och tacksam gröda för alla som har gott om plats.

Sara Bäckmo tipsar: Här är grödorna alla kan odla för att bli självförsörjande på

Om man vill bli självförsörjande på något – vilka tre grödor tycker du kan ska börja med?

–Alla typer av bladgrönsaker, till exempel spenat, mangold och vintersallat. Om man sår och skördar hela året är det full rimligt att lyckas med det. Vitlök är också ett bra val som ger stor skörd på liten yta och även eget utsäde till nästa år. Samma sak gäller bönor – de är lättodlade, ger mycket på liten yta och även eget utsäde.

Hur har det gått för familjerna i serien?

–Jättebra! Alla blev inspirerade och är nöjda. Och trots att de kanske aldrig sått ett frö innan har de inte behövt köpa en enda grönsak under hela sommaren. Ibland kunde de tycka att det var jobbigt, men det berodde nog också på att allt skulle dokumenteras eftersom det handlade om ett tv-program.

Nytt projekt på gång?

–Ja, men det är hemligt än så länge.

Annons