Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Säsongens första skörd i pallkragen i maj

07 jun, 2021 
Anette Brunsell
Så här ståtlig är pallkragen i maj månad om du startade den i mars.
Det är fint att se hur pallkragarna startade i mars utvecklas och skiner grönt i maj.
I maj har det börjat spira på allvar i pallkragen som självhushållaren Anette Brunsell drog igång i mars. Några av grödorna har börjat växa till sig ordentligt och det är dags att bärga första skörden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att maxa skörden handlar inte om att trycka ner så många frön som möjligt på en gång. Nej, tricket är att serieodla och ta flera skördar efter varandra. Att så nytt eller har färdiga plantor att sätta ut så snart det finns plats i lådan.

Om man intensivodlar så här kan man ha något mumsigt att skörda hela sommaren och långt in på vintern.

Se också: Odla i pallkrage: från start till sådd

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

När jag sådde i min välgödslade låda i mars valde jag sådant som växer snabbt och tål ett par kalla nätter, för hos mig i hjärtat av Småland, zon 4, är bakslagen många innan det blir sommar – även om jag täcker med väv.

Annons

Odla tätt i pallkragen – till första skörden

Pallkrage sett ovanifrån under maj månad.
Från vänster: rädisor, den asiatiska kålen tatsoi, plocksallat och spenat. På sista raden syns stråna av försådd salladslök.

Min första omgång i pallkragen är ganska tätt sådd eftersom det mesta ska skördas som blad och unga blad, baby leaf. Det jag odlar i fortsättningen ska få växa sig större och behöver mer plats.

Vattna pallkragar tre gånger så ofta som frilandsodlingar

Sol och värme innebär att pallkragar och andra upphöjda bäddar blir extra varma och torkar ut fort. Jag vattnar pallkragar upp till tre gånger så mycket som frilandsodlingarna och särskilt runt kanterna där det torkar ut mest.

Annons
Nyskördade rädisor.
I dag skördade jag de sista rädisorna. De skivades ner på en bädd av spenatblad, tatsoi, ekbladssallat. och ett par ogräs.

I början handlar det om att hålla ytan på de nya frösådderna fuktig så allt kan gro, men nu är det viktigt att ge rotblötor, att hålla fukten på djupet så rötterna drar sig neråt i jakten på vatten och näring. Lådan får flera kannor var och varannan kväll och det växer så det knakar.

Så vet du om du vattnat tillräckligt

När jag är osäker på om jag vattnat tillräckligt delar jag lite på jorden tio centimeter ner för att se om där är fuktigt. Jag tänker så bra när jag vattnar. Idéer dyker upp och jag planerar nya sådder och vad som ska göras i morgon – vad behöver skördas och vad har vi mycket av som kan bli middagsmat de närmaste dagarna.

Annons

Nästa avsnitt handlar om hur det är i pallkragen i juni. Finns det bladgrönt nog till midsommarfesten?

Ät ogräset som växer bland dina odlingar

Många ogräs går utmärkt att äta.

Hittade våtarv och en målla i lådan som också fick följa med i dagens lunchsallad. Ogräs är verkligen underskattat som mat, men man kan ju tänka på att all sallat vi äter ursprungligen kommer från vilda växter, många från kålfamiljen.

Genom förädling av växterna har de fått bättre egenskaper när det gäller produktivitet, hållbarhet med flera. Ätbara blad blir godast när de vuxit i lagom fuktig jord och inte behövt torka ut. Det gäller både de odlade och de vilda.

Annons

Späd våtarv har en utsökt smak, fräsch och lätt fuktig. Svinmållan är lite kraftigare, men neutral i smaken.

Förgrodda buskbönor planteras ut i pallkragen i maj.
Nu ska förgrodda buskbönor överta rädisornas plats i pallkragen.

Täckodling förenklar skötseln av pallkragarna

Efterhand som jag glesar ut mellan raderna i pallkragen fyller jag också på med 20 centimeter gräsklipp. Det hejdar ogräset, håller kvar fukten i jorden och avger näring löpande. Gräslagret behöver fyllas på ett par gånger under sommaren innan det helt sjunkit ihop.

Annons