Satsa på julisådd - andra chansen i grönsakslandet

Det går att så även i juli för en andra chans i trädgården.
Hann du inte  så i våras får du en ny chans i mitten eller slutet av juli. Då är också ett bra tillfälle att fylla  på i luckorna där du redan hunnit skörda.

Har du ett begränsat utrymme att odla på kan du utnyttja ytan bättre genom att serieodla, det vill säga att ta flera skördar från samma säng.

För visst är det en lyx att kunna njuta av fräscha grönsaker från den egna täppan under många månader, kanske ända fram till jul om du bor i södra eller mellersta Sverige. Vissa grönsaker, exempelvis kål och spenat, blir dessutom allra bäst när de odlas under vår och höst.

När är det dags att sätta igång? Jo, när man skördat vitlöken i juli, när nypotatisen är slut och när vårprimörerna och första omgångarna sallat börjar bli övervuxna. Då ger du odlingen en översyn för att se vilka möjligheter du har till nya sådder.

Det finns mycket att välja på – snabbväxande asiatiska grönsaker, sallater, kål och sommarrotsaker. Vissa sorter kan man så kontinuerligt hela sommaren. Det gäller exempelvis sallat, rädisor, pak choi och tatsoi. De utvecklas fort och blir lätt förvuxna i sommarvärme så det räcker att så några plantor i taget.

När det gäller rotsaker och en del kål- sorter, finns både sommar och höstsorter. Sommarmorötter och rödbetor ger mest vid julisådd och blir skördeklara inom fyra månader. Och då kan man förstås skördegallra under tiden. Vintersorter däremot växer långsammare, men klarar i gengäld lagring bättre.

Sommarrödbetor är gott! De är klara att skörda inom fyra månader.

Sommarrödbetor är gott! De är klara att skörda inom fyra månader.

Gör så här för att lyckas med julisådden

1. Rensa bort ogräs och allt  som är förvuxet.

2. Mylla ner kompost eller brunnen häst- och kogödsel.

3. Vattna igenom och låt dra. Enklast är att passa på när det  förutspås gråväder för det är viktigt att hålla sådderna fuktiga.  Om du tidigare bara sått på  våren kommer du att häpna  över hur fort det gror när  jorden är riktigt varm.

4. När det börjar grönska kan  du ge en rejäl rotblöta och sedan täcka mellan raderna  med 20 cm gräsklipp. Så länge lagret hålls tjockt finns ingen risk att gräset frösår sig. Täcket håller kvar fukten i jorden och avger näring. Men lägg det inte helt intill plantorna, spara 5 cm bar jord närmast.

Lyckade julisåddar.

I stället för att direktså i luckorna efter första skörden kan du sätta ner förkultiverade småplantor om du har sådana till hands.

Pak Choi går bra att så i juli.

Pak choi och många andra asiatiska grönsaker växer snabbt.

Grönkål är extra köldtålig och kan till och med växa under snön.

Morötter funkar bra att så i juli.

Tips på grödor att så i juli

grönkål

kinesisk salladskål

kålrabbi

majrova

morot

pak choi

portlak

rucola

rädisor

rättika

rödbetor

sallat

svartkål

tatsoi

vintersallat

Praktiska tips

  • Kål, vild rucola och asiatiska grönsaker tål någon minusgrad. De växer till och med så sakteliga långt in på hösten. Ta upp när minusgraderna börjar dominera.
  • Morötter, rättika och rödbetor förvaras med fördel i jorden så länge det går att gräva. Bädda runt grön sakerna med cirka 20 cm löv och täck med dubbel odlingsväv så hålls jorden mjuk längre. I zon 1–4 kanske du kan skörda fram till jul och slipper förvaringsproblem.

Av Anette Brunsell
Foto: Anette Brunsell och Shutterstock

Läs också:

Allt du behöver veta inför sådden

Så här gör du för att lyckas med försådden

Vintersådd: 11 fröer som kan sås i januari – mars