Sätt blomsterlök – 10 goda råd när du ska plantera

Minna Mercke Schmidt ger sina bästa tips för att plantera höstlökar för en blommande vår.
När du kommer hem med dina nyinköpta höstlökar ska de ner i jorden – helst så snart som möjligt. Här är 10 goda råd när du ska plantera lökar!

10 goda råd: Så ska du göra när du sätter blomsterlök

Passa på att sätta lökar en solig dag i september.

Passa på att sätta lökar en solig dag i september. Foto: Minna Mercke Schmidt

1. Kontrollera att lökarna är hela, spänstiga och fria från mögel.

2. Plantera lökarna direkt efter att du köpt dem, dock tidigast i september. Om lökarna planteras under sommarmånaderna kan de börja gro och sedan dö när frosten kommer. Förvara torrt och svalt fram till planteringsdags.

3. Gräv ner löken tre gånger så djupt som lökens diameter.

För att ge lökarna en extra boost kan du sprida ut lite benmjöl i planteringshålet.

För att ge lökarna en extra boost kan du sprida ut lite benmjöl i planteringshålet. Benmjöl utvinns, som namnet antyder, ur krossade djurben. Det är rikt på fosfor vilket främjar rottillväxt och blomning. Det används som långtidsverkande gödningsmedel, mest på små områden på grund av det höga priset. Foto: Minna Mercke Schmidt

4. Plantera på en väldränerad plats, annars finns det risk att lökarna ruttnar.

5. Tänk på att spetsiga änden ska vara uppåt. Hamnar löken upp och ner så kommer den upp ändå men lite senare.

6. Häll benmjöl i planteringshålet för att ge löken extra näring. Toppa med kompostjord överst på jorden för extra bra växtförutsättning.

Lär dig ta fröer och ta hand om luktärter

7. Plantera tätt men inte så att lökarna rör vid varandra. På påsarna anges ofta längre planteringsavstånd, men speciellt om du inte har så många lökar blir det snyggare om de växer tätt.

8. Applicera krukplanteringstips även när du planterar i en rabatt; placera de sent blommande sorterna så som tulpaner och narcisser längst ner och tidigare blommare högre upp.

9. Ett sätt att få blomningen att se extra fyllig ut är att plantera lökarna i en triangel med den breda sida i rabattens bakkant och spetsen längst ut. Den optiska synvillan gör att blommorna verkar vara fler än vad de är i verkligheten.

10. Har du problem med sorkar kan ett tips vara att placera hönsnät i botten och på sidorna i planteringshålet.

Se också: Plantera vitlök - här är knepen för att lyckas

3:54

Efter reklamen: Plantera vitlök: Här är knepen för att lyckas

(3:54)

Fler praktiska tips!

Ett lökjärn är bra att ha till hands när du ska plantera enstaka större lökar i jorden, eller vill plantera direkt i gräsmattan.

Ett lökjärn är bra att ha till hands när du ska plantera enstaka större lökar i jorden, eller vill plantera direkt i gräsmattan. Foto: Minna Mercke Schmidt

Ett enkelt sätt att plantera flera lökar är att placera dem i en lökkorg.

Ett enkelt sätt att plantera flera lökar är att placera dem i en lökkorg. Den minskar sorkattackerna och gör lökarna lätta att flytta efter blomning. Det vissnande bladverket är ibland svårt att dölja och då är det enklare att flytta hela korgen till en plats där lökarna får vissna i lugn och ro och samla ny näring. Foto: Minna Mercke Schmidt

Plantera i kruka

Vill du att det ska blomma extra tidigt? Fyll en kruka med lökar som blommar tidigt på våren, till exempel scilla, krokus och snödroppar. Glöm inte benmjölet vilket ger lökarna en extra boost.

Det går bra att plantera höstlök i kruka. När du satt lökarna bör krukan vinterförvaras på en sval men frostfri plats. Om planteringen ska stå utomhus är det extra viktigt att välja en stadig kruka med dräneringshål i botten, eller lägg ett rejält lager lecakulor i botten. Packa in krukan med fiberduk eller säckväv och placera i skyddat läge. När lökarna är planterade i kruka utsätts de för mer kyla än om de vore nergrävda i marken. Ett tips är därför att gräva ner hela krukan nära huset, i växthuset eller i trädgårdskomposten. Täck sedan din plantering med något som skyddar och värmer, exempelvis löv, halm eller gamla mattor.

Du kan dra upp vårblommande lökar i både små och stora krukor.

Du kan dra upp vårblommande lökar i både små och stora krukor. Till vänster en liten kruka med små, tidiga lökväxter. Till höger en större med senare vårglädje i form av doftande tulpaner – ’Upstar’ (Sena Fylldblommiga Gruppen). I bakgrunden den ljusblåa pärlhyacinten ’Valeria Finnis’. Foto: Minna Mercke Schmidt

Läs också:

Narcisser skötsel – så får du fina blommor år efter år

Planera och plantera lökar för en blommande vår