Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Sex smarta tips – Så förbättrar du jorden billigt

15 mar, 2018 
Allers redaktion
För att få riklig skörd och bra tillväxt måste jorden varje år tillföras näring och mullämnen. Dra nytta av det naturen själv bjuder på.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns en uppsjö av konstgjorda, liksom organiska preparat på marknaden som lovar oss tillskott på allt jorden i vår trädgård kan tänkas behöva. De innehåller kombinationer av kväve, fosfor och kalium (NPK), som främjar tillväxt och välmående hos växtligheten. Konstgödselpreparat vill gärna göra gällande att man behöver just dennas perfekta kombination av ämnen, men trots allt har ju naturen en förmåga att själv ta upp det som den behöver just för stunden.

Se också: Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Skaffar man sig grundkunskaper om vilka växter som behöver vilken näring, så kan man ofta med hjälp av naturens egna resurser ge dem just vad de behöver. Titta på hur dina växter mår och skäm sedan bort dem.

1. Kompost

Du kan använda nästan vilken behållare utan botten som helst till din kompost.
Mogen trädgårdskompost kan myllas ner i rabatter och grönsaksland på våren. Jordstrukturen förbättras, samtidigt som näring sakta fälls ut.

Att skaffa sig en kompost är att göra trädgården en stor tjänst. Vare sig man kallkomposterar grönmaterial och kvistar eller varmkomposterar hushållsavfall, så kommer man snart ha en riktigt mullrik blandning att förbättra rabatter och odlingslådor med.

Annons

Dels ger kompost jorden struktur att hålla vatten och luft bättre, dels innehåller den näring i olika mängd beroende på vad som komposterats – löv och grenar är näringsfattigt, medan matrester och gräsklipp blir näringsbomber för växterna.

Det är låg risk för övergödning, eftersom näringen fälls ut sakta.

2. Brunnen stallgödsel

Från närmsta stall hämtar man en riktig skatt beträffande både näring och strukturförbättrande material. För att vara optimalt ska gödsel gärna ha legat och brunnit, vilket innebär att det brutits ner till lagom styrka, i cirka ett år.

Kommer det från hästar ska de ha stått på halm eller torv. Inblandning av strö är kontraproduktivt, då det istället använder upp kväve från din jord för att brytas ner.

Den luftiga strukturen förbättrar jordkvaliteten och växterna får välbehövliga näringsämnen i form av främst kväve och fosfor, vilket de behöver för tillväxten på våren.

Annons

Hönsgödsel är fem gånger näringsrikare än hästgödsel och ska därför användas med måttlighet.

3. Nässelvatten

Naturen bjuder själv på alla näringsämnen som odlingarna kan tänkas behöva under en säsong. Dra nytta av nässlorna från tidig vår långt in på hösten, med ett näringsladdat nässelvatten
Naturen bjuder själv på alla näringsämnen som odlingarna kan tänkas behöva under en säsong. Dra nytta av nässlorna från tidig vår långt in på hösten, med ett näringsladdat nässelvatten.

Med hjälp av nässlor (eller vallört) gör man ett utmärkt flytande alternativ av gödsel som ger växterna möjlighet att snabbt suga åt sig kväve och fosfor. Detta passar dessutom bra till att vattna grönsaksodlingar eller krukor med, där man inte vill ha stallgödsel eller kompost liggande.

Nässlor innehåller kväve och många viktiga mineraler och spårämnen som verkar allmänt stärkande.

Gör så här:

Plocka nässlor, lägg i en hink och häll över vatten. De ska sedan ligga där i cirka en vecka, och ett lock på kan vara lämpligt med tanke på lukten som uppstår. Sila sedan bort växtdelarna och spä ut koncentratet med nio delar vatten tills färgen påminner om te, annars är det lätt att övergöda.

4. Tång

Tång innehåller både kalium och fosfor och används med fördel på icke ätbara grödor. Var noga med att tvätta av havssaltet först
Tång innehåller både kalium och fosfor och används med fördel på icke ätbara grödor. Var noga med att tvätta av havssaltet först.

Blåstång och knöltång användes förr flitigt i jordbruket, eftersom det innehåller kalium och fosfor. Då det finns en risk att tången tar med sig tungmetallen kadmium från havet används den inte längre i grönsaksproduktion. Dock fungerar den utmärkt till både blommor och prydnadsbuskar, så länge man kommer ihåg att tvätta av havssaltet först.

Annons

Klipp i bitar och lägg på öppna ytor, eller mylla ner lätt. Vid plantering av sparris (som sedan tar flera år till skörd) kan man lägga lite tång i gropen.

5. Vedaska

Vedaska strös ut sent på säsongen och hjälper perenner och buskar att mogna av och gå in i sin vintervila. Sprid det sparsamt.
Vedaska strös ut sent på säsongen och hjälper perenner och buskar att mogna av och gå in i sin vintervila. Sprid det sparsamt.

Vedaska är ett bra näringstillskott för alla grödor utom surjordsväxterna (askan höjer pH-värdet i jorden), eftersom den innehåller kalium och fosfor.

Använd aska från löv- och barrträdsved, men undvik behandlat trä och grillkol. Tillsätt gärna vedaska i slutet av säsongen, då växterna behöver kalium för att mogna av och gå in i vintervila.

Annons

Det är lätt att övergöda, så ta inte mer än någon deciliter per planta. Aska sägs också hjälpa mot mossa i gräsmattan när pH-värdet höjs. Bör inte användas till bladgrönsaker, då det kan fällas ut tungmetaller ur askan.

6. Gräsklippstäckning

Grönsakslandets mest kvävekrävande grödor som kål och asiatiska bladgrönsaker älskar grästäckning.
Grönsakslandets mest kvävekrävande grödor som kål och asiatiska bladgrönsaker älskar grästäckning.

Förutom att hålla fukt inne och ogräs ute så är gräs även ett allsidigt gödselmedel som innehåller kväve, kalium och fosfor. Används till allt utom surjordsväxter och gärna på de kvävekrävande grödorna i landet som kål.

Lägg gräsklippet i cirka fem centimeter tjocka täcken och låt maskar och mikroliv dra ner det i jorden efterhand. Tänk på att det är lätt att övergöda, då näringen snabbt fälls ut. Under en sommar räcker det med att lägga ut ny täckning ett par gånger.

Text: Marie Onäng

Annons