Snart säsong för mördarsniglar. Så bekämpar du dem

Mördarsniglarna är varje trädgårdsägares stora sommargissel. Prognosen för året är ännu osäker men det finns bot för farsoten. Bland annat snigelninjan Michael Christian Petersens diaboliska mjölkkartong.

Den spanska skogssnigeln är en bekant utmaning för många trädgårdsägare. Mördarsniglarna förökar sig snabbt och är ett ständigt närvarande hot mot blommor, bär och buskar. Och den avgörande faktorn för sommarens utmaningar står för dörren.

– Det som avgör är inte hur kallt det varit under vintern utan hur mycket det regnat i maj, säger Ted Von Proschwitz, zoolog och snigelexpert på Göteborgs Naturhistoriska Museum.

– Det ska vara fyra plusgrader en ganska lång period för att de ska bli aktiva.

Intendenten jämför med tidigare år för att illustrera. 2015 hade vi en regnig vår och sommaren blev den snigelrikaste på länge. 2016 var torrare vilket innebar en markant mindre population.

– Är det torrt i maj får de det kämpigt.

Klassisk jakt med spade och ficklampa

Sedan snigeln kom till Sverige på 70-talet har forskarna haft gott om tid att studera fenomenet och föreslå motåtgärder. Bland annat på Snigelakuten där Göteborgs Naturhistoriska Museum samlar och sprider information i ämnet.

Ted Von Proschwitz berättar att mördarsniglarna övervintrar i små slemklädda håligheter under marken.

– Det är inga vuxna eller ägg som övervintrar, bara ungdjur. Så ligger de en eller två centimeter under marken och väntar på att det ska bli varmt tillräckligt.

Under årens lopp har farsoten med sniglarna gett upphov till en rad olika metoder att bli av med ohyran. Det mest klassiska är att helt enkelt ge sig ut på kvällen med spade och ficklampa och likvidera sniglarna.

– Det finns ju de som dödar hundratals per kväll.

Förökar sig på egen hand

En anledning till sniglarnas utbredning är att de är hermafroditer vilket innebär att de inte behöver vara två för att föröka sig. En enda snigel kan snabbt etablera ett helt gäng.

Snigelakuten slår dock fast att delade sniglar inte överlever var för sig.

Det finns även elstängsel, parasitmaskar och andra fällor som är till för att locka mördarsniglarna i fördärvet. De orienterar sig med luktsinnet och dras, besynnerligt nog, till dofter som den mänskliga näsan fnyser åt. Som till exempel tagetes.

– Sniglar älskar det, och rutten frukt. Till och med hundlort.

Mördarsniglarna är dessutom kannibaler så för den som vill agna trädgården går det bra att lägga ut kadaver från kvällen innan och vänta med spaden.

Michael Christian Petersen

Michael Christian Petersen
Foto: Privat

Dansk fälla för mördarsniglar viral succé

Ett annat klassiskt tips för att locka fram sniglarna är öl. Och det är en lockelse som snigelninjan Michael Christian Petersen i danska Skovlunde har modifierat till fulländning. Han rensar numera trädgården med tomma mjölkkartogner som är preparerade med maltextrakt, vatten och sprit.

– Man kan också använda en helt vanlig öl, i stället för maltextraktet. Det fungerar lika bra, säger Michael Christian Petersen.

Hanteringen är enkel. Michael Christian Petersen placerade ut sex till åtta preparerade mjölkkartonger varje kväll. Sedan sökte sniglarna sig in i fördärvet själva. Då återstod bara för husägaren att skruva på korken och ta på sig plasthandskar och gå med kartongen till soptunnan. Förra sommaren var det hundratals sniglar om dagen som fastnade i fällan.

Uppfinnaren menar att fällan är både billig och effektiv.

– Mjölkkartongerna kostar mig ju ingenting. Jag räknade ut att det kostade mig ungefär 50 öre per fälla, säger Michael Christian Petersen som berättade om metoden på Facebook förra sommaren.

Ett inlägg som fick över 4000 delningar.

Förutom den rent ekonomiska aspekten så är fällan giftfri. Det är inga andra djur i trädgården som riskerar att råka illa ut.

Du har aldrig tänkt på att söka patent?

– Jag tror att Tetra Pak hunnit före.

Med en blandning av maltextrakt, sprit och vatten lockas sniglarna in i den tomma mjölkkartongen.

Med en blandning av maltextrakt, sprit och vatten lockas sniglarna in i den tomma mjölkkartongen.
Foto: Privat

Läs också:

Expertens 11 bästa tips mot mördarsniglar

Där hittar du mördarsniglarnas ägg

Det avgör om det blir många mördarsniglar i år