Ta sticklingar av rosor, vin och fikon
Sticklingsförökning kan man tro är en konst som bara experter klarar av, men egentligen är det inte särskilt svårt. Det kräver dock en stor portion tålamod, för det tar några år från att sticklingen klipps från moderplantan till den är en färdig planta. Under tiden är det viktigt att ge den rätt omsorg.
Rosor, vindruvor och fikon är populära växter i trädgård och på terrass. Av dem kan du ta sommarsticklingar från maj till augusti, alltså under deras tillväxtperiod. Det går även att ta vintersticklingar, det gör man efter att de tappat sina blad, men sommarsticklingar bildar rötter snabbare och lättare.
Ta sticklingar – rosor, vin och fikon förökas under sommaren
Sommarsticklingar tas av de mjukare skotten, eller toppen på plantan. De får dock inte vara alltför mjuka, då sätter de inte rötter lika lätt. Tar du vintersticklingar ska du klippa av delar som är lite äldre och redan har börjat förvedas.
Låt sticklingen bli robust innan den planteras ut
Efter att man tagit sticklingarna, de har fått rötter och planterats om i ny jord dröjer det minst ett år innan plantan blivit så robust att den kan planteras om i större kruka eller ut i rabatten. Men tänk på att fortsätta titta till plantan lite extra och passa den med vatten.
Så lyckas du med att ta sticklingar på rosor
Ibland kommer man förbi en ros som är så vacker och doftar så underbart att man bara måste ha den. Ofta är det dock omöjligt att få veta vilken sort det är, eller svårt att hitta den på nätet eller i handelsträdgården. Be då att få ta en bit gren eller några skott – så kan du göra dina egna kopior av rosen!
Gör så här: steg för steg-guide
Klipp ett skarpt snitt under ett blad, ta bort bladet och eventuella taggar på den del av stjälken som kommer under jorden. Följ sedan steg för steg-instruktionerna här nedan.
- Klipp sticklingen så lång att den har tre blad.
- Klipp av i toppen ovanför ett blad och efter tredje bladet klipps stjälken av några millimeter under bladet.
- Klipp rakt av så att snittets yta blir litet, då har svampsjukdomar svårare att ta sig in.
- Dra av understa bladet och decimera mängden blad. Det går fint att enbart spara bladen i toppen. Blad kräver energi och den ska gå till rotbildning i stället. Stick ner sticklingarna i krukor med såjord, eventuellt blandad med perlit så jorden blir riktigt syrerik.
Titta efter nya bladskott - och ha tålamod
Sticklingar av alla slag kan reagera olika den första tiden. En del är gröna och fina, på andra vissnar bladen, eller tappas helt – men det behöver inte betyda att det misslyckats. Låt det gå en tid och se om det kommer nya bladskott innan du ger upp.
Sätt en plastpåse över sticklingen
Vattna jorden och sätt över en plast- påse med klippta hål i toppen. Det blir som ett miniväxthus med lätt fuktighet. Jorden får nu inte torka ut, men ska inte heller vara genomblöt. Placera i skugga, aldrig i direkt sol.
Vänd på krukan och titta efter rötter
Efter 3–4 veckor brukar rötterna ha vuxit ut. Man kan se det om man vänder på krukan. Nu ska sticklingarna planteras om i ny plantjord så de får näring. Har du satt flera sticklingar i krukan ska de delas och planteras om en och en.
Ta sticklingar från vinrankor
Vinrankor är vackra att leda upp längs en mur eller staket och plantorna går också att odla i krukor. De växer fort och får först fina små blommor och sedan gröna druvklasar som mognar framåt sensommaren.
Har du en vän som har en frisk fin planta med goda druvor, så be att få ta sticklingar av plantan – då vet du ju att det är en sort du tycker om. I loppet av ett par år har du själv fått en vinplanta med vackra blad och de första druvorna på väg.
Gör så här:
- Klipp en bit av en ranka. Klipp av sticklingar så varje har ett blad. Använd inte det yttersta av rankan, den kan sällan få rötter.
- Sätt sticklingarna direkt i fuktig såjord och sätt plastpåse med hål över.
- Ju tidigare på sommaren du tar sticklingarna och de får rötter, desto större chans att de klarar sin första vinter.
Ta sticklingar från fikon
Fikonträd är otroligt vackra med de stora speciella bladen som rasslar i vinden. Och att plocka egna fikon känns verkligen exotiskt. Även om detta är en medelhavsväxt finns det sorter som är härdiga på friland till zon 2 eller 3 i gynnsamma lägen. Men i kruka kan alla ha dem under sommaren, bara de ställs frostfritt under vintern. De kan bli stora i kruka, och behöver beskäras.
Gör så här:
- Klipp en eller flera sticklingar i passande längd. Dra av det nedersta bladet och stick ner i kruka med fuktig såjord. Är bladen stora, ta av fler, eller klipp av dem på hälften.
- Sätt sticklingarna direkt i fuktig såjord och sätt plastpåse med hål över. Plastpåsen ska vara så stor att den inte ligger an mot bladen.
Några värdefulla tips för att ta sticklingar
1. Välj en frisk moderplanta
Ta bara sticklingar från plantor som är friska och välväxta, då vet du att ”grundmaterialet” är så bra som möjligt. Sticklingen är ju en direkt kopia av sin förälder.
2. Skydda sticklingarna från frost
Alla sticklingar är känsliga som små – inte minst för för kyla, även om det är härdiga sorter. Gräv ner krukorna i en skyddad, gärna upphöjd rabatt – till exempel en pallkrage. Täck med massor av vissna löv eller annat liknande material. Lägg gärna över granris som håller täckmaterialet på plats när det blåser.
3. Täck med löv som skydd
Du kan också sätta sticklingskrukorna i öppna frigolitlådor eller liknande som isolerar mot kylan. Täck med löv på toppen. Även påföljande vinter kan det krävas lite extra vinterskydd.
4. Skydda krukorna - fikon mer frostkänsliga
Har du planterat i stora krukor är det bra att sätta in dem i växthus eller dra dem in under tak, och isolera med bubbelplast eller fiberduk. Fikon är mer känsliga och behöver ställas frostfritt under vintern.