Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

10 härliga trädgårdsoaser att njuta av i sommar

26 apr, 2022 
Johanna Svan
Lina Lundström
Sofiero och Norrvikens trädgård.
Sofiero och Norrvikens trädgård.
Passa på att semestra på hemmaplan i och upptäck allt Sverige har att erbjuda. Här tipsar vi om härliga parker och trädgårdar att besöka runt om i landet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

R

unt om i Sverige finns det massor av fina trädgårdar och parker som är väl värda ett besök. Vi tipsar om tio av dem!

Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommorBrand logo
Se också: Karl Fredrik om trendande trädgårdsblommor

Fina trädgårdar i Sverige

Sofiero slott och slottsträdgård

Ett slott med en stor slottsträdgård beläget precis vid Öresund. Till Sofiero kommer årligen tiotusentals besökare för att njuta av parken och det kungliga arvet. Blomningen av Sofieros rhododendronbuskar är en av höjdpunkterna i parken under varje säsong.

Var: Helsingborg
Hemsida: sofiero.se

Katrinetorp park och trädgårdar

Njut av 7 trädgårdar i olika stil. Här finns bland annat en engelsk trädgård och en rosenträdgård. Katrinetorps trädgårdar har formen av en symmetrisk parterrträdgård och är uppbyggd på franskt vis med fyra rektangulära kvarter avgränsade av gångar, samt en oval, centralt placerad damm. Passa även på att besöka det mysiga trädgårdscaféet.

Var: Malmö
Hemsida: malmo.se/katrinetorp

Botaniska trädgården

Botaniska trädgården i Göteborg.
Botaniska trädgården i Göteborg.

Botaniska invigdes redan år 1923 i samband med Jubileumsutställningen i Göteborg, men trädgården ansågs färdig först år 1948. Trädgården är med sina 175 hektar en av Europas största. Den odlade delen upptar 40 hektar och rymmer 16.000 arter och kulturformer. Här hittar du vacker natur, växthus och ett mysigt café. Öppet för allmänheten året om.

Annons

Var: Göteborg
Hemsida: botaniska.se

Ronneby brunnspark

Ronneby har länge varit en känd kurort. Från 1700-talet och fram till 1920-talet åkte man hit för att dricka hälsobringande mineralvatten och ta stärkande promenader i den vackra blekingska naturen. Ronneby brunn är idag ett riksintresse för kulturmiljövården med flera byggnadsminnen. Här finns fina promenadstråk genom par­kens trädgårdar och du kan även se vackra byggnader från Brunnsepoken. Här finns även flera restauranger och caféer.

Var: Ronneby
Hemsida: ronneby.se

Rottneros Park

Rottneros Park.
Rottneros Park.

En unik skulpturpark med sköna naturparker och nyskapande trädgårdsformgivning i en spännande kombination. Det är en plats full av skrönor och historier, drömmar och visioner som längtar efter att berättas. Rottneros herrgård är Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga och det var så det hela började: med att visionären Svante Påhlson utformade ett Rottneros som kunde matcha sagans Ekeby.

Annons

Var: Sunne
Hemsida: rottnerospark.se

Trädgårdsföreningen

En av Europas bäst bevarade 1800-talsparker där du under sommaren kan besöka Rosariet med flera tusen vackra rosor. I Palmhuset, det eleganta växthuset från 1878, hittar du palmer och andra tropiska växter. Böljande former och planteringar tar dig med till trädgårdskulturens guldålder. Trädgårdsföreningen blev 1992 som första park i Sverige förklarad som byggnadsminne enligt Kulturmiljölagen.

Var: Göteborg
Hemsida: tradgardsforeningen.se

Fjällbotaniska trädgården

Ta hissen upp till en fjällbotanisk trädgård med drygt 300 arter av fjällväxter, en blommande och levande uppslagsbok som utnyttjas av mellan 10 000 och 15 000 besökare årligen. Trädgården har en fantastiskt samling av fjällväxter och den pedagogiska presentationen gör trädgården till ett bra besöksmål för såväl stora som små. Fjällbotaniska trädgården har mellan 400 och 500 olika växtarter som antingen växer där i sin naturliga svenska fjällmiljö eller som har planterats i trädgården. Några av de planterade arterna hör vanligtvis hemma i bergområden i andra delar av världen.

Annons

Var: Hemavan, Tärnafjällen
Hemsida: fjallbotaniska.se

Träslottet

En gammal hälsingegård som varit ett välbesökt utflyktsmål sedan 60-talet. För den trädgårdsintresserade är det kanske framförallt trädgården som lockar. Trädgården är anlagd efter återbruksprinciper och ger därför exempel på många smarta lösningar som du kan inspireras av till din egen trädgård. I caféet kan du fylla på energi med hälsingefalafel i tunnbröd från gårdens bagarstuga. Du kan också ta en extra vända vid våffelbuffén där det bland annat serveras Träslottets egna sylt. På gården finns även besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar.

Var: Arbrå
Hemsida: traslottet.nu

Wij trädgårdar

Wij trädgårdar

Här upplever du inspirerande tematrädgårdar, konsthantverk och spännande kulturevenemang. Under sommaren anordnas temadagar som hälsodagar, landskapsdagar och rosdagar. Här finns unika trädgårdar, som Skogens trädgård och Rosträdgården som är designad av världskända arkitekter. I restaurangen serveras rätter där många av råvarorna och kryddorna kommer direkt från den egna köksträdgården. Det finns även ett kafé.

Var: Ockelbo
Hemsida: wij.se

Norrvikens trädgårdar

Norrviken är berömt för sina trädgårdar i olika stilar, skapade av Rudolf Abelin redan i början av 1900-talet. En visionär som inspirerades av olika länder och tidsepoker, för att sedan ge var trädgård sin egen speciella karaktär. Trädgårdarna bjuder på upplevelser för alla sinnen.

Var: Bjärehalvön
Hemsida: norrvikenbastad.se

Annons