Lästips:Videotips för din trädgårdSommarblommorKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdOdla sparrisOdla på balkong

Tusentals trädgårdar öppnar för besök

30 jun, 2022 
Cecilia Lindberg
Tusen trädgårdar, visningsträdgård.
4 200 trädgårdar – så många finns på listan i årets upplaga av Tusen Trädgårdar som arrangeras söndagen den 3 juli. Bland de medverkade finns såväl stora som små trädgårdar, parker och kolonilotter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den första upplagan av Tusen Trädgårdar arrangerades 2010 av trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsons Trädgårdsriket tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård. Sedan dess har evenemanget hållits vartannat år.

Ökat intresse för Tusen Trädgårdar

För varje omgång av arrangemanget har intresset ökat – både för att visa upp sin trädgård och för att besöka trädgårdarna.

För många trädgårdsägare ligger mycket arbete och slit bakom för att göra trädgården så välkomnande som möjligt inför den stora dagen. Många sätter också upp informationsskyltar om olika växter. Själv öppnde Gunnel Carlsson sin trädgård för första gånger i samband med Tusen Trädgårdar 2012.

– Den dagen det är Tusen Trädgårdar, då sitter man där med ett leende på läpparna. Då har man bara gjort allt, då har man längtat efter dagen och sen kan man sitta nöjd i sin trädgård och bara håva in hälsningar, beröm och glada tillrop, säger initiativtagaren Gunnel Carlsson i ett föredrag inför eventet.

Se även: Följ med in i Gunnel Carlsons vårträdgårdBrand logo
Se även: Följ med in i Gunnel Carlsons vårträdgård

Engelska trädgårdar inspirerar

England och dess mångåriga tradition med öppna trädgårdar är en förebild för evenemanget. Den välkomnande andan och lusten att dela med sig av kunskaper och erfarenheter är något som arrangörerna vill vara med och sprida i Sverige.

Annons

4 200 trädgårdar att besöka

I år har 770 trädgårdsägare anmält sig som medverkande, men eftersom många av anmälningarna omfattar flera trädgårdar, exempelvis koloniområden, så är det totala antalet trädgårdar hela 4 200 stycken.

Såväl privata villaträdgårdar som koloniträdgårdar och trädgårdar på landsbygden deltar, men även officiella trädgårdar och så kallade kulturarvsträdgårdar.

De allra flesta trädgårdarna som medverkar är gratis att gå in i, men de som brukar kosta att besöka tar inträde även under Tusen trädgårdar.

Alla som vill får vara med

Gunnel Carlsson framhåller att variationen av trädgårdar är viktig. Alla som vill visa sina trädgårdar har uppmanats att anmäla sig. Prydlig eller mera vild, traditionell eller experimentell - mångfalden bejakas och det finns inga regler för att vara med.

– Det behöver inte vara perfekt. Vi har alla ett hörn i våra trädgårdar som vi inte är nöjda med, säger Gunnel Carlsson inför evenemanget.

Årets rikare trädgård 2022.
Maria Erikssons prisade trädgård utanför Bollnäs.

En av de många trädgårdar som medverkar i år är Maria Erikssons trädgård utanför Bollnäs. Hennes trädgård fick nyligen utmärkelsen Årets rikare trädgård 2022. Hon fick priset för att hon lyckats skapa en härlig oas där både människor, insekter och andra smådjur trivs.

Läs mer: Tusen trädgårdar tillbaka

Tusen Trädgårdar söndagen den 3 juli

Trädgårdarna som slår upp sina portar den 3 juli finns i hela Sverige. Den som vill besöka en trädgård kan gå in och botanisera på www.svensktradgard.se. Där kan man också lägga upp en personlig lista med besöksmål. Eller så går du in och ser vilka trädgårdar som finns att besöka i ditt landskap.

Huvudarrangörer för Tusen Trädgårdar är Studiefrämjandet, Riksförbundet Svensk Trädgård och Gunnel Carlson. Arrangemanget genomförs i samarbete med Sällskapet Trädgårdsamatörerna, Fritidsodlingens Riksorganisation och Rikare trädgård.

Tusen Trädgårdar är ett evenemang med många samarbetspartners och sponsorer. Impecta Fröhandel är huvudsponsor till Tusen Trädgårdar 2022.

Annons