Lästips:Videotips för din trädgårdPerennerTrädgårdskalenderOdla på balkongOdla jordgubbarPionerBuketter och blomsterarrangemang

Skapa en härlig oas i uterummet! Här är praktiska och inspirerande tips för uterum

20 maj, 2024 
Finns det något härligare än ett ombonat uterum under sommaren? Här samlar vi inspiration och praktiska tips för uterum – allt från vilka möbler som är bra att ha i ett uterum till vilka växter som trivs bäst där.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tänk dig att du vaknar upp en solig morgon och går ut och sätter dig i ditt uterum för att äta frukost. Du öppnar upp en av skjutdörrarna. Runt dig hör du fåglarna kvittra och du ser blommor och växter i trädgården åt alla håll som du tittar. Eller så är det en regnig och lugn dag. Du sätter dig i en bekväm fåtölj i uterummet med en bok och en kopp te där du har regnet smattra i taket. Är du såld på idén? Vi också! Här samlar vi tips på hur du lyckas få till det där fantastiska känslan i uterummet.

Uterum inspiration

Den svenska sommaren är underbar, men också oförutsägbar. Med ett uterum kan du njuta av säsongen och spendera både soliga och regniga dagar i en känsla av att vara nära naturen. Har du ett uterum som du vill inreda på ett nytt sätt eller kanske är du sugen på att bygga ett helt nytt uterum hemma? Här samlar vi tips för allt från inredning, växter och belysning till hur du får till ett uterum som även går att använda på vintern.

Annons

--> Är du ute efter ett växthus snarare än ett uterum? Här samlar vi mängder av inspiration för växthus.

Så lyckas du med att inreda uterum mysigt

Det finns flera sätt att lyckas med att bra uterum, det viktigaste är att det är anpassat efter dina egna förusättningar. Här samlar vi några smarta tips.

--> Läs vår guide om vilket uterum som passar just dig och dina preferenser här

1. Välj rätt plats och stil för ditt uterum

Det första steget i att skapa ett inspirerande uterum är att välja rätt plats. Fundera på hur du vill använda utrymmet. Vill du ha en lugn läshörna, ett socialt område för middagar eller en härlig inomhusträdgård? Placeringen kan också påverkas av solens bana – ett söderläge ger mycket ljus och värme, medan ett västerläge kan erbjuda vackra solnedgångar.

När det gäller design, överväg att använda glasväggar eller stora fönster för att släppa in maximalt med naturligt ljus. Detta suddar ut gränserna mellan inomhus och utomhus och ger en känsla av att vara ett med naturen.

Annons

2. Anpassa förutsättningarna i uterummet för alla säsonger

För att maximera användningen av ditt uterum, överväg att installera funktioner som gör det bekvämt året runt. Golvvärme eller infravärmare kan hålla utrymmet varmt under de kalla månaderna, medan inbyggda fläktar eller öppningsbara fönster kan hjälpa till att kyla ner på sommaren.

Skjutdörrar och fönster med hög isoleringsförmåga kan också göra stor skillnad, både för att hålla värmen inne under vintern och för att hålla det svalt under sommaren. Solskydd, såsom persienner eller gardiner, kan hjälpa till att reglera temperaturen och ljusnivån.

3. Inred uterum bekvämt och praktiskt

Möblerna i ditt uterum ska vara både bekväma och tåliga. Välj material som tål förändringar i temperatur och fuktighet, såsom rotting, metall eller behandlat trä. Kombinera med mjuka dynor och kuddar för extra komfort.

4. Glöm inte belysning i uterummet!

Rätt belysning kan förvandla ett uterum från en enkel förlängning av huset till en magisk oas. Använd en kombination av olika ljuskällor: taklampor för allmän belysning, golvlampor för läsning och ljusslingor eller lyktor för att skapa en stämningsfull atmosfär på kvällen.

Annons

LED-lampor är ett hållbart alternativ som erbjuder många olika färgtemperaturer, från varmt gult till kallt vitt ljus. För en riktigt mysig känsla, kan du också använda batteridrivna ljus eller solcellslyktor som sprider ett mjukt sken utan behov av eluttag.

5. Sätt din personliga prägel på uterummet med växter och dekorationer

Dekorationer spelar en stor roll i att skapa rätt atmosfär. Satsa på textilier som kan skapa en mysig känsla – filtar, mattor och gardiner kan både värma upp utrymmet och ge det en personlig touch.

Växter för uterum

För en mer naturlig känsla, integrera gröna växter som kan trivas i uterumsmiljön. Det är både fint och ger bättre luft. Här är några växter som trivs bra i uterummet:

  • Pelargoner
  • Fikonträd
  • Lavendel
  • Hibiskus
  • Klockmalva

--> Läs mer om växter som trivs i uterummet här

Inglasad altan eller fristående uterum?

Det finns flera alternativ för uterum. För vissa passar det bättre med en inglasad balkong eller altan, för andra med ett fristående uterum, växthus eller orangeri. Med rätt planering och lite kreativitet kan du skapa en oas som blir ditt favoritställe i hemmet.

Annons

Fristående uterum inspiration

Missa inte Allas inspirerande repotage om fristående uterum. Här möter vi Sara Andersson utanför Lidköping där hon ger sina bästa tips till att lyckas med inredning och mysfaktor i uterummet. ''Som en sommarstuga på tomten'' , säger hon i reportaget.

--> Läs hela repotaget om fristående uterum här

fristående uterum inspiration

Uterum för alla säsonger

En av fördelarna med ett uterum är att det inte är lika känsligt för säsonger. Men kan man egentligen ha ett uterum som fungerar året om och vad ska man isåfall tänka på?

Vinterbonat uterum

Om du önskar att ha ett uterum som fungerar att använda både på vintern och sommaren kan det var en idé att vinterbona uterummet. Att vinterbona innebär att man anpassar rummet för att det skall var aanvändbart oavsett temperatur. Det gör du bland annat genom att lägga extra isolering i väggar, tak, golv och glaspartier. Golvvärme kan också vara en fin idé. Lycka till!

Plantera vinbärsbuskar - så lyckas du!Brand logo
Plantera vinbärsbuskar - så lyckas du!
Annons