Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Växter som tål frost – tips på sorter och skötsel

25 mar, 2024 
Kerstin Holmberg
Ranunkler i vacker utekruka under sommaren.
Foto: Annika Christensen
Efter en lång och kall vinter är längtan efter blomsterfägring är stor. Men vilka blommor kan man egentligen placera ut i trädgården trots att det är frostrisk? Och vilka blommar tidigast? Här samlar vi tåliga vårblommor och perenner som klarar av kylan utan problem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Frosttåliga växter klarar av låga temperaturer och kan överleva och blomstra även när det är risk för frost i mars och april. Att inkludera frosttåliga växter i trädgården ger inte bara färg och struktur året runt utan också en trygghet mot plötsliga kyliga väderomslag.

10 frosttåliga vårblommor och växter

En av de största fördelarna med frosttåliga växter är deras mångfald. De finns i olika former, storlekar och färger, vilket ger trädgården en rik variation och intresse året runt. Det finns helt enkelt frosttåliga växter för alla smaker och trädgårdsstilar. Här samlar vi våra 10 favoriter.

Blommor:

Mörkrosa ranunkel tillsammans med grön hyacint.
De fantastiska blommorna har massor av korsblad som sitter tätt, tätt och finns i mängder av färger. Här har en mörkrosa planterats ihop med multiflorahyacint. Foto: Annika Christensen
  • Ranunkel
  • Pensé
  • Tusensköna
  • Förgätmigej
  • Pärlhyacint

Gröna växter:

  • Murgröna
  • Slideranka
  • Alunrot
  • Persilja
  • Timjan

Ranunkel - en favorit bland tåliga perenner

Med sina runda blommor, fyllda av sidentunna kronblad, är ranunkeln en bedårande, romantisk blomma som ger härliga vårkänslor. Den började säljas som krukväxt på 1980-talet och innan dess fanns den både som snittblomma och rabattväxt.

Annons
Vackra ranunkler njuter i vårsolen.
Ranunkler finns i många fina färger. Plantera dem tillsammans i en stor kruka, som en härlig skål karameller. Foto: Annika Christensen

Krukranunkeln går att ha både ute och inne, men den trivs bäst ute. Växtens favorittemperatur är noll till femton plusgrader. Den klarar lägre temperaturer, men om det är kallt länge är det bäst att ställa in krukorna på en sval plats tills graderna kryper över noll igen. Ett annat alternativ är att skydda dem med ett par lager fiberduk.

Vit ranunkel i kombination med grönt.
De vita bollarna är särskilt fina tillsammans med grönt. Här växer de med rosmarin och slideranka. Foto: Annika Christensen

Ute är ranunkeln i kruka fin länge. Det är först när värmen börjar komma på allvar i maj som växten viker ner sig. Se bara till att ranunkeln inte torkar ut! Välj exemplar där blommorna har många knoppar som visar lite färg när du köper dem. För hårda knoppar kanske inte slår ut och för utslagna blommor fäller snabbt sina kronblad. Du kan välja att ha enbart ranunkler i krukorna eller att samplantera dem med andra växter som tål kalla vårnätter.

Annons

Det finns ungefär 400 arter av ranunkler spridda över hela världen. Vår vanliga smörblomma är faktiskt en av dem! Ranunklerna växer ofta på fuktiga platser och det har gett växten dess namn, ranunculus, som betyder liten groda. Sött, eller hur?

Hur ska man underhålla frosttåliga vårblommor?

När du planerar din trädgård med frosttåliga växter är det viktigt att ta hänsyn till deras krav och preferenser. Placera dem på platser där de får tillräckligt med sol och dränerad jord för att främja hälsosam tillväxt. Var också medveten om deras mognadshöjd och bredd för att undvika trångt utrymme och överväxt.

Förutom deras skönhet och mångfald är frosttåliga växter också lättskötta och kräver minimalt underhåll. Många av dem är anpassade till det kalla klimatet och klarar sig bra med lite vatten och gödsel. Detta gör dem till ett utmärkt val för trädgårdsentusiaster som vill ha en vacker trädgård utan att behöva lägga ned mycket tid och ansträngning på skötsel. Kom ihåg att inte vattna för mycket!

Annons
Vita ranunkler, vita och blå förgärmigej, tillsammans med timjan och rosmarin i en gammal frölåda.
Vita ranunkler, vita och blå förgärmigej, tillsammans med timjan och rosmarin i en gammal frölåda. Foto: Annika Christensen
9 frosttåliga växter till höstens krukorBrand logo
9 frosttåliga växter till höstens krukor
Annons
Annons