Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Lyckas med utekrukorna – gör så här

15 sep, 2021 
Anni Jähde
Ton i ton i växter och/eller kruka är ett sätt att hålla samman en krukgrupp.
Ton i ton i växter och/eller kruka är ett sätt att hålla samman en krukgrupp.
Krukor i trädgården är ett fint komplement till all annan växtlighet. Och nästan allt kan du ha i krukor – massor av blommor, små träd, bladperenner eller något läckert ätbart. Här ger vi tips på hur du lyckas.
Detta är den åttonde delen av vår serie "Ny med trädgård". Du hittar tips för hela året på allas.se.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Ställ några krukor i trädgården, på altanen eller vid entrén – och genast blir det lite snyggare och mysigare. Det finns oräkneliga fördelar med krukor och de kan planteras, kombineras och placeras efter tycke och smak.

De som verkligen älskar krukor, kan skapa hela ”krukträdgårdar”. Till exempel är det en fin lösning på platser i trädgården där man inte kan, eller vill, gräva rabatter. På stora terrasser kan några krukor som placeras tillsammans mjuka upp en annars ganska steril plats.

Ny med trädgård – alla delar i serien

Krukor är också ett alternativ om man vill ha fler växter än man får plats med i rabatterna.Så tveka inte att plantera i krukor. Och lek med både innehåll, krukornas material och hur du placerar dem. Det är vackert hela året om!

9 frosttåliga växter till höstens krukorBrand logo
9 frosttåliga växter till höstens krukor

Bygg grupper med utekrukor

Bygg fina miljöer med olika växter i kruka. Här går gruppen i blålila toner – murklocka, skärmlavendel, hortensia och höstaster. Nere till vänster skymtar höstväxten hebe.

Annons

Hortensia finns i många varianter och färger. Den trivs bra i kruka och håller sig fin länge. Ett gott råd är att plantera i lite större krukor, då mår växterna oftast bättre och blir även mer lättskötta.

Ettåriga blommor i kruka

På sommaren finns massor av ettåriga långblommande växter. Det är bara att botanisera i handelsträdgården eller trädgårdsbutiken och välja det du gillar. Tänk dock på att även de här växterna har olika behov. De flesta blommar bäst i sol, men andra bör placeras där det är mer skugga.

Petunia och pelargon är två av svenskarnas mest älskade sommarblommor. Inte konstigt med tanke på den otroliga variationen och blomvilligheten! Petunian är ettårig medan pelargonen kan övervintras.
Petunia och pelargon är två av svenskarnas mest älskade sommarblommor. Inte konstigt med tanke på den otroliga variationen och blomvilligheten! Petunian är ettårig medan pelargonen kan övervintras.

Gemensamt för de ettåriga blommorna är att de under sin levnad kommer att växa mycket och blomma enormt. De behöver därmed mycket näring. Vattna med flytande näring eller lägg långtidsverkande gödselkorn i krukan.

Annons

Perenner kan planteras i kruka

Sätt perenner i kruka också! Många perenner är snygga att ha i kruka, till exempel hosta, kärleksört och alunrot. De blir en bra bas som kommer tillbaka år efter år.

Träd och buskar i utekrukor

Portugisiska lagerhäggen, Prunus lusitanica, ’Angustifolia’ är ett av många små träd man kan ha i kruka. Det är grönt året om.
Portugisiska lagerhäggen, Prunus lusitanica, ’Angustifolia’ är ett av många små träd man kan ha i kruka. Det är grönt året om.

Det går utmärkt att plantera små svagväxande träd, buskar och rosor i stora krukor. Det blir fint att få lite höjd och fyllighet i krukorna. Tänk dock på att de inte har samma levnadstid som om du planterar i marken, men du kan glädjas av dem i många år.

Medelhavsväxter i krukor

Olivträd, citronträd, agapantus (Afrikas blå lilja) och andra medelhavsväxter finns numera på nästan alla svenskars terrasser. De klarar inte våra vintrar och måste förvaras frostfritt – något att tänka på innan man köper dem. De som behåller bladen vintertid, som olivträd och citrusträd, måste dessutom få ljus i vinterförvaringen.

Annons

Utekrukor för alla årets säsonger

Vårkruka

Penséer är först ut i butikerna. Bellis (tusenskönor) och lite senare den fina gyllenlacken är andra sorter för tidig vårblomning.

Penséer i vårkrukan är ganska självklara. Vackert till är perennen alunrot samt hyacinter ton i ton.
Penséer i vårkrukan är ganska självklara. Vackert till är perennen alunrot samt hyacinter ton i ton.

Komplettera med lökväxter som påskliljor, narcisser och pärlhyacint som finns att köpa färdiga i kruka. De kan man dela på och mixa med andra växter för ett mer naturligt utseende.Sätt tulpanlökar på hösten i några krukor som får stå svalt i förråd eller skyddat ute. Till våren placerar du ut dem.

Sommarkruka

Denna är lättast att hitta växter till – kanske bara svårt att välja! Passa med vatten, näring och knipsa bort överblommat.

Annons

Komplettera gärna blommande växter med någon bladväxt som slideranka, murgröna eller alunrot som är vinterhärdiga. De kan sedan bli en tillgång även i höst- och vinterkrukan.

Höstkruka

Tänk inte att det är så kort tid för höstkrukan att det inte är lönt att plantera en. En fin höstkruka vid ytterdörren är härligt! Ljung, hebe, krysantemum är vanliga växter på hösten.

Nu behövs inte mycket jordförbättring eller vatten. Plantorna kommer inte att växa till sig nämnvärt och har inga stora krav.

Se också: Så knyter du en ampel till din krukaBrand logo
Se också: Så knyter du en ampel till din kruka

Vinterkruka

Några vintergröna växter i kruka gör otroligt mycket när allt annat är visset och trist. De kan man ha året om.

Annons

Vill man satsa stort är buxbomsklot eller barrväxter som tuja, tall och idegran väldigt fina i kruka. Välj sorter som håller sig små i sitt växtsätt. En ljusslinga i blir stämningsfullt hela den mörka årstiden.

Är rotklumpen kompakt är det bra att dra sönder den lite eller klippa några jack för att rötterna ska stimuleras att växa ut i planteringsjorden.
Är rotklumpen kompakt är det bra att dra sönder den lite eller klippa några jack för att rötterna ska stimuleras att växa ut i planteringsjorden.

Så ska utekrukan vara

Utekrukor kan bestå av valfritt material

Vilket material som krukan ska bestå av spelar inte så stor roll, där handlar det mer om vad man tycker är snyggt, vad som passar till huset och hur den matchar växterna.

Men det finns några ”värt att tänka på”: En kruka av metall kan bli väldigt varm om den är solexponerad, vilket inte är bra för växternas rötter. En oglaserad terrakottakruka suger vatten och därför behövs den vattnas mer. En korg måste kläs med plast (med några hål i botten) för att hålla jord och vatten.

Annons

En svart kruka drar åt sig värmen vilket kan vara både bra och dåligt. Ska krukan stå kvar utomhus över vintern bör den vara av ett frosttåligt material.

Satsa på en stor utekruka

Ett något förenklat svar är att krukan ska vara så stor som möjligt. Då får du plats med mycket jord, vilket håller fukten längre, och rötterna har plats att växa.

Utekrukor ska alltid ha hål i botten

Det ska alltid finnas hål i botten på en kruka så överskottsvatten kan rinna ut. Det är möjligen bara om krukan står under tak skyddad från regn och du är mycket noggrann med vattenmängden som det räcker med lecakulor och/eller krukskärvor som ett dräneringslager i botten.

Är jorden genomblöt länge kommer rötterna att ruttna.

Plantera grönsaker i kruka

Du kan faktiskt skapa ett litet grönsaksland med bara krukor. Många grönsaker funkar bra att odla i kruka bara det finns rejält med näringsrik jord och att du passar dem med vatten.

Att blanda grönsaker och blommor i samma kruka går jättebra. Snyggt och fiffigt! När mangolden är skördad finns tagetesen kvar.
Att blanda grönsaker och blommor i samma kruka går jättebra. Snyggt och fiffigt! När mangolden är skördad finns tagetesen kvar.

Ibland är det till och med en fördel – till exempel med sallat i kruka för att slippa snigelangrepp. Kryddörter är också perfekta för krukor.

Annons

Plantera i ampel

Rymmer inte särskilt mycket jord och måste vattnas ofta. Hänger den i gassande sol hela dagen torkar den snabbt ut. Häng ampeln där det inte gör något om det rinner överskottsvatten från den.

Jordgubbar i balkonglådan!
Mixa med blommor om du vill.
Jordgubbar i balkonglådan! Mixa med blommor om du vill.

Plantera i balkonglåda

Torkar snabbt ut på grund av att jordmängden inte är så stor. Var noga när du väljer växter så de är rätt för läget – balkonglådan sitter där den sitter och kan inte flyttas om det till exempel blir för mycket sol.

Plantera i udda kärl

Det går att plantera i princip vad som helst, och det kan vara effektfullt och kul att använda annorlunda kärl som lådor, gamla grytor, baljor och tunnor. Det ska dock vara avrinningshål i det du planterar i.

Plantera i kruka så här

  • Satsa alltid på bra jord. Det finns särskild jord på påse ämnad för krukor.
  • Plantera ganska tätt.
  • Lämna cirka fem centimeter upp till krukkanten så det inte blir översvämning när du vattnar.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons