Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Lär känna din trädgård och planera innan du anlägger den

20 sep, 2021 
Anni Jähde
Dags att drömma och planera. Vad ska din trädgård innehålla?
Dags att drömma och planera. Vad ska din trädgård innehålla?
Har du blivit med trädgård? Kanske en helt ny som du ska fylla med innehåll eller en uppvuxen trädgård som redan har en form och många växter. Hur gör du den till din och i vilken ände börjar man?
Detta är den första delen av vår serie "Ny med trädgård". Du hittar tips för hela året på allas.se.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Oj vad kul! En trädgård, en alldeles egen! Vi ber att få gratulera till all den glädje din nya täppa kommer att ge. Är du det allra minsta trädgårdsintresserad började du säkert drömma redan när det var visning på huset. För trädgårdslivet är fullt av underbara drömmar.

Men nu kommer det, det där ”Men-et”: Ta det lugnt ditt allra första år med trädgården.

Ny med trädgård – alla delar i serien

Lika väl som att det tar tid att boa in sig i ett nytt hus och känna sig riktigt hemma, så tar det tid att lära känna sin trädgård. Och det ska ta tid – trädgården lever hela året och ser olika ut under månadernas gång. Absolut viktigast är därför att ha tålamod och inte börja förändra innan du vet så mycket om den här nya platsen i ditt liv. Håll igen med att ändra rabatter och gångar, klippa eller såga ner, plantera nytt och flytta runt.

Följ med in i Årets Trädgård 2021Brand logo
Följ med in i Årets Trädgård 2021

Det kan vara svårt – men du kommer att tacka dig själv för att du låtit besluten mogna fram. Trädgårdslandet kanske inte alls ska ligga där du först tänkt eftersom det visar sig att solen knappt når dit. Och hade ni tagit ner de där träden ni pratade om första vårmånaderna skulle ni förlorat insynsskyddet de ger och bladverkens vackra höstfärger.

Annons

Rita upp en enkel skiss över tomten och ha den till hands när du första året följer din trädgård. Notera på skissen var solen ligger på och skuggan är kompakt samt vilka växter som finns och hur de ser ut. Det är till exempel svårt att minnas vårrabatten med tulpaner och narcisser när det är höst. Eller vad det är för buskar och perenner och om de är värda att spara.

Att fylla några krukor eller korgar med säsongens blommor kan du göra direkt.
Att fylla några krukor eller korgar med säsongens blommor kan du göra direkt.

Det kan vara svårt att veta vad som växer i trädgården. Ta hjälp av släktingar, vänner och grannar som kanske har mer trädgårdserfarenhet. Var inte rädd för att fråga! Du sparar mycket pengar och tid på att inte göra misstaget att rensa bort växter för tidigt.

Annons

Första året får man också mer grepp om vad man vill med sin trädgård. Kanske vill ni ha fler och större umgängesytor, eller till exempel plats för odling och ett bättre förråd. Gräsmattan måste kanske inte vara så stor för barnens skull, särskilt inte om det finns en allmänning i närheten. Barn tycker det är roligt med spännande gångar i lummighet, krypin bakom buskar och träd att klättra eller gunga i.

Trädgården är den sista plats som man ska föra in stress i. Gör ett litet projekt då och då, behövs det stora förändringar så ta en paus efteråt och se hur det nya fungerar innan du sätter igång igen. Det viktiga är att du har roligt och inte tappar trädgårdslusten!

Rädda växter istället för att ta bort

Om du inte var medveten om det innan, så inser du efter ett besök i plantskolan att växter kostar en hel del. Så det är ofta väl värt att ta tillvara det växtkapital som redan finns. Till exempel kan risiga buskar ofta räddas med beskärning, förvuxna barrväxterna bli riktigt läckra om de stammas upp och fula perenner få ett lyft om de flyttas och passas ihop med andra på ett nytt sätt.

Annons

Trädgårdsexpert Anni Jähde

Anni Jähde: Trädgårdsjournalist och mångårig medarbetare i Allers Trädgård. Egenföretagare inom trädgårdsskötsel.
Mina trädgårdar: Liten villaträdgård, zon 1, med mycket gröna perenner och ett mindre grönsaksland. Stor trädgård i skogen, zon 3, med pallkrageodlingar och nya perennrabatter.
Instagram: @annijahde

Spara träden i trädgården

Viktigast rådet till nyblivna trädgårdsägare är att inte fälla träd första året, om det inte krävs för en utbyggnad eller om träden utgör fara. Det tar 15–20 år för ett träd att bli fullvuxet. Det träd du tog bort på hösten när du flyttade in skulle kanske gett skön skugga heta sommardagar eller blommat fantastiskt på våren. Träd som känns stora kan ofta beskäras, så rådgör med en arborist eller annan trädexpert.

Trädgårdens plats påverkar hur du planerar den

Börja med att lära dig så mycket som möjligt om platsen där din trädgård ligger. Särskilt viktigt är det om du har flyttat till en ny ort som kanske är obekant för dig.

Annons

Zon, vind och regn i trädgården

Ta reda på vilken klimatzon trädgården ligger i. Hela landet är indelat i olika zoner för hur klimatet är, och zonerna visar vilka vedartade växter (träd, buskar, rosor) som kan klara sig där. Fråga i trädgårdsbutiken om det inte står på etiketten. Perenners härdighet anges från A till D.

Men zonen är inte allt. Mängden nederbörd och hur det blåser har också betydelse för vilka växter du ska välja och om du ska plantera eller bygga något som kommer att ge lä.

Jorden i din trädgård

Jorden är av allra största vikt för växterna. Alla växter trivs inte med alla typer av jord. Lerjord och sandjord är två ytterligheter. Gör ett test på några olika platser genom att gräva ett par spadtag ner, ta upp jord och krama i handen. Håller sig jorden samlad i en klump eller korv, är det lerhaltig jord. Faller den lätt sönder är det sandjord. Beter sig jorden lite mittemellan, ja då består jorden av lite av varje. Det här är information som är bra att ha när du sedan köper växter.

Annons

Miljön i trädgården – lär känna din omgivning

Vilken terräng har din tomt? Höjdskillnader är något man kan behöva ta hänsyn till, eller att en del av trädgården är sank, att det kanske går en liten bäck genom eller att omgivningen är helt flack med öppna fält eller att det står skog i kanten av trädgården som därmed skuggas avsevärt.

Blommande rabatt i trädgården.

Anpassa trädgården efter grannarna

Det tar ett tag att komma underfund med din omgivning. Ljud och rörelser från närmsta grannarna eller gata och trottoar utanför kan göra att du vill åtgärda saker i din trädgård. Till exempel insynsskydd eller att flytta uteplatsen till en lugnare hörna.

Annons

Dra positiv lärdom av grannarna och deras trädgårdar. Att be om råd eller att få låna redskap kan grunda en fin grannsämja. Ta promenader i kvarteren för att se hur andras trädgårdar ser ut. Finns särskilt fina buskar, träd, häckar och andra växter trivs de med läget, jorden och klimatet. Då är det troligt att samma växter kan bli fina i din trädgård.

Lägg ribban rimligt högt när du planerar din trädgård

Det är ofta bättre att börja i mindre skala och lära sig efterhand. En köksträdgård kan exempelvis vara ganska skötselkrävande och kan störta odlingsintresse i graven om du gör den för stor. Börja istället med 2–4 kvadratmeter eller ett par pallkragar för att känna efter hur roligt du tycker det är.

Samla idéer i mappar på din mobil eller i datorn. Passa på att ta en bild när du ser smarta lösningar, fina växter eller annat som inspirerar.
Samla idéer i mappar på din mobil eller i datorn. Passa på att ta en bild när du ser smarta lösningar, fina växter eller annat som inspirerar.

Däremot behöver man inte vara så försiktig med en perennrabatt, som i stort sett kommer att sköta sig själv när växterna börjar fylla upp ordentligt. Tvärtom ska man inte vara för blygsam när man anlägger rabatter – små rabatter ser bara ängsliga ut.

Skaffa inspiration till trädgården

Samla på dig idéer och kunskap från alla tänkbara håll. Läs trädgårdstidningar och böcker samt allt matnyttigt du kan hitta på nätet. Följ trädgårdsbloggare och instagramkonto. På Pinterest hittar du mängder av inspiration. Ta bilder på allt du gillar och spara dem i ett särskilt album i telefonen.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons