Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Packa ihop trädgården på hösten inför vintern

15 sep, 2021
author Anni Jähde
Anni Jähde
Kratta upp löv om de ligger i stora mängder, till exempel på gräs-mattan. Använd löven till att skydda växter och att täcka bar jord.
Kratta upp löv om de ligger i stora mängder, till exempel på gräs-mattan. Använd löven till att skydda växter och att täcka bar jord. Foto: Anni Jähde

Hösten mognar och löven faller, nu är det inte långt kvar till vintervilan. Några timmars arbete med att förbereda inför kylan är allt som återstår av årets trädgårdsarbete. Följ vår checklista här – perfekt för nybörjare i trädgården!
Detta är den nionde och sista delen av vår serie "Ny med trädgård". Du hittar tips för hela året på allas.se.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Nu är snart utesäsongen över och det är dags att vrida ner till sparlåga; skönt för trädgård och kanske även för trädgårdsägaren själv. De flesta av oss gillar den naturliga pausen som vintern innebär, man hinner samla både kraft och massor av lust tills våren och ljuset återvänder.

Och visst kan du egentligen bara ställa in spaden i förrådet och inte göra mer – men lite fixande nu sörjer för att nästa odlingssäsong blir lite bättre och den hektiska våren, när mycket ska göras, lite enklare.

Ny med trädgård – alla delar i serien

Ta en hel- eller halvdag när vädret är fint och förbered trädgården inför vintern. Det är en härlig känsla att veta att allt är i ordning och omskött!

Så gör du höstens snyggaste kransBrand logo
Så gör du höstens snyggaste krans

Rensa ogräs under hösten

Tyvärr växer ogräset bra även under en mild höst. Det är lätt att missa det när man inte är ute i trädgården lika ofta längre. Ta ett rejält ogrästag i rabatter, mellan plattor och i gångar ganska sent på säsongen. Du kommer att tacka dig själv till våren!

Städa trädgården måttligt på hösten

En del vissna perenner och ettåringar kan klippas ner där det ser väldigt fult och skräpigt ut – men spara så mycket som möjligt. Det kvarlämnade skyddar rötterna under vintern och vårens nya skott. Det blir även övervintringsställe för insekter och fåglarna kan äta från fröställningarna.

Ta ett sista tag med ogräsrensningen.
Ta ett sista tag med ogräsrensningen. Foto: Shutterstock/TT

Det du ändå vill ta bort kan du klippa i småbitar och låta ligga kvar i rabatterna som jordförbättring. En hel del av det förmultnar och försvinner till våren.

Annons

Använd höstlöv som isolering och jordförbättring

Har man mängder är det jobbigt, men löv i lagom doser är guld värda som isoleringsmaterial till känsliga växter och till jordförbättring.

Stora lövsjok på gräsmattan behöver tas bort så gräset inte kvävs. Kratta in löven i rabatterna, in under buskar och träd. Maskar och mikroorganismer jobbar så länge det inte är för kallt och bearbetar löven till mull. Löven skyddar också mot frost, uttorkning och ger en temperaturutjämning i jorden.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

Skydda växter ute på hösten

Lägg löv eller granris över känsliga perenner och buskar i rabatterna.

Växter och krukor som är känsliga behöver ställas på skyddad plats och få ett isolerande material runt sig.
Växter och krukor som är känsliga behöver ställas på skyddad plats och få ett isolerande material runt sig. Foto: Shutterstock/TT

Bind granris runt buskrosor, eller lägg över juteväv, för att skydda mot isande vind och stark vintervårsol. Lägg också en rejäl hög jord runt rötterna och en bit upp på stammen på alla rosor.

Har du växter (som klarar vintern ute) i krukor bör de ställas i skyddat läge. Dra dem samman i grupp så de skyddar varandra lite mot kylan, gärna under tak så det inte regnar för mycket i dem. Ständigt blöt jord får ofta rötter att ruttna. Isolera krukorna med juteväv, gamla mattor, frigolit eller liknande.

Vattna städsegrönt under höstmånaderna

Även om man tycker att hösten är fuktig är det inte tillräckligt för de växter som är gröna året om, så kallat städsegröna växter. Rododendron och lagerhägg är exempel på växter som via sina stora blad avdunstar vatten under vårvintern när solen kommer.

Vill du flytta växter är det en bra tid nu.
Vill du flytta växter är det en bra tid nu. Foto: Frank Kirkegaard

Är det tjäle i jorden kan de inte kompensera vätskeförlusten genom att suga upp vatten och bladen torkar, blir bruna och fula. Vattna därför ordentligt på hösten så växten får en vattenreserv.

Annons

Växter som ska tas in inför vintern

En del växter klarar inte våra vintrar och måste övervintras frostfritt. Medelhavsväxter – som många av oss har i kruka på terrassen – ingår i den gruppen, till exempel olivträd och olika citrusträd.

Klipp inte ner det vissna. Fröställningarna, här solhatt, uppskattas av hungriga fåglar.
Klipp inte ner det vissna. Fröställningarna, här solhatt, uppskattas av hungriga fåglar. Foto: Shutterstock/TT

Lämplig temperatur för de flesta sådana växter är cirka 10 plusgrader. Är det växter som behåller sina blad över vintern måste det dessutom vara ljust i utrymmet minst 12 timmar varje dag. Extrabelysning krävs alltså.

Töm krukorna på hösten

Har du utekrukor med växter som vissnar till vintern, bör de tömmas så inte krukorna fryser sönder. Passa på att spola ur dem med vatten och kör runt med en gammal diskborste, så är de klara att planteras i igen till våren.

Vanliga terrakottakrukor klarar inte frysgrader. Ställ in dem någonstans där det inte blir så kallt. Är växterna härdiga kan du tömma krukorna och plantera växterna i rabatten.
Vanliga terrakottakrukor klarar inte frysgrader. Ställ in dem någonstans där det inte blir så kallt. Är växterna härdiga kan du tömma krukorna och plantera växterna i rabatten. Foto: Hanne Gabel Christensen

Höstgödsla i trädgården

Många växter, och även gräsmattan, mår bra av en omgång gödsel inför vintern. Men det ska absolut inte vara vanligt trädgårdsgödsel eller höns- och stallgödsel eftersom sådana innehåller för mycket kväve och triggar igång tillväxt. Gödseln ska ha ett innehåll som i stället stärker dem att bland annat sätta knopp och frukt nästa år. Skaffa därför speciellt höstgödsel.

Klipp gräset inför vintern

Är hösten mild fortsätter gräset att växa, så det är bara att fortsätta klippa så länge det behövs och ge gräset sin sista klippning just innan frosten kommer. Klipp inte för kort, något längre strån skyddar gräsplantorna under vintern.

Samla upp fallfrukt innan vintern

Fallfrukt på gräset behöver tas bort för att undvika fula märken.
Fallfrukt på gräset behöver tas bort för att undvika fula märken. Foto: Shutterstock/TT

Stora mängder fallfrukt, som äpplen och plommon, behöver tas bort om de ligger på gräsmattan, annars blir det fula fläckar av den geggiga massan. Några äpplen kan få vara kvar till fåglarna. Lägg inte för stora mängder fallfrukt i komposten, det blir till en stor geggig, kompakt massa. Blanda upp frukten med växtdelar.

Annons

Plantera & flytta växter på hösten

Alla vedartade växter som träd, buskar och häckar är bra att plantera på hösten, ja faktiskt så länge det går att gräva innan tjälen kommer. Samma sak gäller om du vill flytta växter i trädgården.

Perenner ska dock inte planteras för sent. Under en mild oktober är det okej, annars september.

Plocka in prylarna så de inte ligger ute i vinter

Trädgårdsmöblerna är vi ofta noga med att ställa in i förråd eller skydda på annat sätt. Men glöm inte heller att ta in trädgårdsredskap som stått ute, samt slangar, vattenkannor och regnmätare. Spola av jord och skräp från redskapen och torka av dem med en trasa.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons