Lästips: Videotips för din trädgård Höstträdgård Perenner Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Växtzoner

Lär dig att planera och anlägga rabatter i din trädgård

16 sep, 2021
author Anni Jähde
Anni Jähde
En nyanlags rabatt med blommor.
Till något av det allra roligaste hör att planera och plantera rabatter. Ta del av våra tips och trix och slarva inte med underarbetet – sedan är det bara att släppa loss!
Detta är den tredje delen av vår serie "Ny med trädgård". Du hittar tips för hela året på allas.se.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Trädgårdens främsta smycken brukar onekligen vara rabatterna. Rabatter kan vara så mycket – allt från vilda och maffiga till återhållsamt strikta samt i former och storlekar som bara du själv, och till viss del din trädgård, sätter gränser för.

I rabatterna kan du leka med blommor och blad i färger, strukturer och former som tilltalar just dig. Låt din personlighet synas – ”sådan rabatt, sådan trädgårdsägare”.

Ny med trädgård – alla delar i serien

Men det är inte bara att stoppa ner växterna i jorden och vips ha en snygg prunkande rabatt. Här hjälper vi till med det mesta du behöver tänka på när du anlägger en rabatt.

Vi börjar från grunden med placeringen på tomten och jorden samt avslutar med val av växter och planteringen av dem.

Se också videon: Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Se också videon: Odla i pallkrage: från start till sådd

Placering av rabatten

En vacker rabatt vill man kunna njuta av. En synlig placering i närheten av till exempel uteplats och entré är att föredra – ett extra plus är om du också kan se rabatten inifrån huset.

Men tyvärr går det inte alltid att anlägga rabatten precis där man vill. Det kan vara svårt att gräva, alldeles för mörkt eller alltför torrt. Även om det finns växter för de flesta lägen, är det lättast att lyckas på en plats med så kallad vandrande skugga, där inga stora träd eller buskar stjäl vatten och där jorden är hyfsat bra redan från början.

Placeringen av rabatterna kan sätta stilen på hela trädgården. Försök att tänka utanför de traditionella rabatterna som ofta löper i utkanterna längs med tomten. Till exempel är rejäla perennrabatter i en gräsmatta både spännande och vackra.Har du inte redan en skiss över trädgården så gör en och rita och prova dig fram var du vill ha rabatterna.

Annons

Det är värt att höja ett varningens finger för rabatter intill huset. Där ska det finnas mer dräneringsmaterial än matjord, och växter intill fasaden kan i värsta fall orsaka skador. Vill du ha planeringar i anslutning till huset – anlägg dem minst 30 cm från väggen och lägg till exempel sten närmast fasaden.

Denna jord ska du ha i rabatten

Rätt jord till växterna du ska plantera är A och O. Jordens beskaffenhet är i grunden svår att förändra, men jordförbättra kan man alltid. Skaffa planteringsjord av bra kvalitet, den allra billigaste påsjorden består ofta av mycket torv och sjunker därför snabbt. Blanda med kogödsel och eventuellt barkmull på säck. Att blanda i kompost är alltid bra. Det här blir en fin jord till de flesta växter.

När du satt formen på rabatten är det dags att jordförbättra. Det gäller att ge växterna en så bra start som möjligt.
När du satt formen på rabatten är det dags att jordförbättra. Det gäller att ge växterna en så bra start som möjligt.

Det är viktigt att vatten inte blir stående. Jorden ska för de allra flesta växter vara, som det heter, väldränerad. Vattnet ska rinna igenom men tas upp så pass mycket av jorden att växterna hinner suga upp det de behöver. I en ständigt genomsur jord ruttnar rötterna.

Det finns växter som vill ha annorlunda förhållanden, så kolla alltid innan du köper nya växter och planterar dem.

Storlek och form av rabatten

Det blir ofta lyckat att avgränsa rabatten på ett tydligt vis. Mot en gräsmatta kan det vara praktiskt och snyggt med en metallkant, eller en rad stenplattor eller smågatsten för gräsklipparens hjul att rulla på.
Det blir ofta lyckat att avgränsa rabatten på ett tydligt vis. Mot en gräsmatta kan det vara praktiskt och snyggt med en metallkant, eller en rad stenplattor eller smågatsten för gräsklipparens hjul att rulla på.

Här är det fritt fram att skapa! När du vet ungefär var din rabatt ska vara är det klokt att mäta upp och markera den innan du börjar gräva. Du kan lägga ut en trädgårdsslang, spreja med färg, lägga ut mjöl i en sträng som markering. Då får du en känsla hur rabatten kommer att ta sig ut. Ska den flyttas en aning? Minskas eller göras större?

Annons

Placera gärna ut något som får vara statister för buskar eller större perenner för att få ett hum om hur mycket som får plats i din tänkta rabatt.

Växterna i rabatten

Du har säkert redan ett helt fång av favoritväxter i tankarna som du vill plantera. Men det är bra att vara lite sträng och inte falla för allt man tycker är fint. Gör en växtplan, gärna med ett färgtema, och en inköpslista. Åker du till plantskolan utan en sådan är risken att du bara köper det som är vackert och blommande just då. Du ska ju ha en rabatt som är vackert från vår till höst och som blommar vid olika tider. Glöm inte heller att sätta vårlökar till hösten.

Skippa växter som enligt råden inte trivs i det läge rabatten har. Du kommer till exempel inte att lyckas med en solälskande växt i skuggigt läge.

Växterna måste de stå i ett läge de trivs med. Röd solhatt kommer från en präriemiljö och trivs bäst i soliga, varma lägen.
Växterna måste de stå i ett läge de trivs med. Röd solhatt kommer från en präriemiljö och trivs bäst i soliga, varma lägen.

Ett riktigt bra designtips är att inte ha för många sorter och i stället upprepa dem i grupper. Då blir det fin harmoni och inte en stor röra.

Planteringen i rabatten

Se till att jorden är ordentligt lucker och ogräsfri. Ställ ut alla dina växter med de avstånd som rekommenderas och se hur det tar sig ut innan du gräver ner dem. Det kan se glest ut i början men tänk på att allt växer! Vissa perenner och buskar blir riktigt stora och de behöver utrymme. Räkna med att flytta en del av perennerna under kommande år, kanske för att det blivit för trångt eller för att du inte är nöjd.

Buskar och rosor är däremot krångligare så placera dem med redan från början omsorg.

Annons

Plantera efter principen högst längst bak, eller i mitten om det är en rabatt som ses från flera håll. Längst fram i kanten ska de lägsta perennerna vara.Se till att vattna ordentligt vid planteringen och passa med vatten tills rabattväxterna hunnit etablera sig ordentligt.

Kontraster gör rabatten spännande. Pipört och pion har olika blomform men här hör de ihop tack vare samma färgskala.
Kontraster gör rabatten spännande. Pipört och pion har olika blomform men här hör de ihop tack vare samma färgskala.

Undvik att plantera under de allra varmaste dagarna under en torrperiod.

Detaljerna i rabatten

Förutom de vackra växterna kan man göra rabatten ännu finare med kanter av olika material. Kanter av sten eller stål gör att eventuell gräsmatta runt om inte växer in. Ett lågt flätat staket är ett annat sätt att rama in.

Med några trampstenar i en större rabatt underlättas skötseln, medan några större naturstenar med fina former kan bli vackra element, liksom ett fågelbad. Dekorativa växtstöd eller växtpinnar förhöjer också rabatten.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons