Trending: Videotips för din trädgårdKöksträdgårdOdlingPerennerTrädgårdskalenderVårträdgårdVårblommor

Smygstarta odlingssäsongen med vintersådd

01 nov, 2021 
Anette Brunsell
Snö är perfekt för att så grönsaker.
Starta inte förrän vintern kommit på allvar. Att jorden är frusen kan till och med vara en fördel. Förbered bädden redan på hösten, den ska vara fri från rotogräs, höstgödslad och krattad till en plan yta.
Har du inte redan upptäckt vitsen med vintersådd är det dags att testa. Att så när det är kallt har nämligen många fördelar och passar både blommor och en hel del grönsaker.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En fördel med vintersådd är att våren blir mindre hektisk när en del av sådden redan är avklarad. En annan fördel är att vintersådd passar många växter bra.

Vissa, främst perenner, behöver exempelvis en köldperiod för att fröna ska kicka igång. Andra köldtåliga frön ligger lugnt i jorden i väntan på att förutsättningarna med ljus, värme och fukt ska bli optimala så de kan börja gro.

Frön som redan är i startgroparna får ofta en bra början och vänjer sig naturligt vid temperaturskillnader och UV-ljus. Resultatet blir knubbiga plantor som inte behöver avhärdas, vilket sparar mycket tid för dig som odlare.

Odla i pallkrage: från start till såddBrand logo
Odla i pallkrage: från start till sådd

När du vintersår ute blir det mer plats för andra sådder i tunnel och växthus. Och där kan du då hinna med flera sådder efter varandra i samma bädd.

Annons

Förr kallades vintersådd för höstsådd. Men här märks klimatförändringarna och att det är varmare nu än för bara trettio år sedan. Det som förr såddes före jul så snart frosten och vintern kommit på allvar kan nu behöva vänta ett tag till.

Var du bor i landet påverkar förstås. I de högre odlingszonerna har man mest att vinna på vintersådd eftersom vårarna där är kortare. Längst i norr vintersår man redan i oktober, november. Längre söderut och längs kusterna bör man däremot vänta till i februari.

Pak choi får bra att vinterodla.
Pak choi är snabbodlat och enkelt att lyckas med på vintern.

Det viktiga är att inte locka fröna att gro för tidigt, då riskerar uppkomna plantor att senare utsättas för hård kyla i långa perioder och dö. När vårsolen väcker liv i fröna är det önskvärt att temperaturen mestadels håller sig över nollan – även om det blir kalla nätter och många sådder tål tvåsiffrigt minus under kortare tid. Det är temperaturskillnader i lagom mängd som ger knubbiga och tåliga plantor, låt det därför bli riktig och stadig vinter innan du sår.

Annons

Det finns olika tillvägagångssätt för vintersådd. Här presenterar vi tre vanliga metoder.

Vinterså köldtåliga fröer

Du kan så i tråg och små krukor, placera flera stycken tillsammans i större lådor med lock som du ställer utomhus. Den här metoden passar blommor och grönsaker som ska planteras ut så småningom. Fröna måste vara köldtåliga, men det är det många som är. Nästan alla blommor som fröar av sig i trädgården lämpar sig för vintersådd.

Stenar med text istället för såstickor.
Stenar med text istället för såstickor.

Listan kan göras hur lång som helst och det är bara att prova sig fram. Kålväxter, gräslök, piplök, skogslök och liknande fungerar också utmärkt och gror villigt.Vill du skörda färska grönsaker extra tidigt kan du så i plastbackar som får starta i kallväxthus eller uterum. Så snart det börjar bli varmt därinne – ofta i mars/april – eller platsen behövs till annat, kan du enkelt flytta ut backarna.

Annons

Utflyttningen är också ett sätt att lugna ner tillväxten för att hinna äta det man odlat. Men tänk på att när växthussådderna börjar bli skördeklara i backarna tål de inte att utsättas för plötslig sol eller flera dagar med minusgrader utomhus, de behöver en jämnare övergång.

Då kan du antingen täcka dem med odlingsväv de första veckorna ute, eller ställa backarna på en kärra som kan rullas in i ett garage eller uthus ifall temperaturen väntas svänga kraftigt. Att starta grönsakerna halvskyddat så här och sen flytta ut dem är det snabbaste sättet att odla fram delikata vårprimörer.

Täck pallkragen med sand på vintern.
Skydda dina fröer i pallkragen med såjord eller sand.

Vill du hellre direktså grönsaker utomhus kan du göra det redan i oktober/november (i högre odlingszoner) eller i februari (mildare zoner). Välj riktigt köldtåliga sorter.

Annons

Vinterså i pallkrage

Använder du dig av pallkragar får odlingen en extra skjuts. De upphöjda bäddarna blir snabbt varma och vårsolen driver på medan jorden ännu är fuktig, du behöver kanske inte vattna en endaste gång. Men du kan inte räkna med lika tidig skörd som om du startat med backar i växthuset.

Om bädden inte var höstgödslad behövs något slags näringstillskott. Mulcha ner organisk gödsel mellan raderna – brunnen kogödsel, stallgödsel eller bokashi. Nässelvatten och guldvatten går också bra, men var noga med att det inte kommer på bladen, det är oaptitligt och kan bränna sönder dem.
Om bädden inte var höstgödslad behövs något slags näringstillskott. Mulcha ner organisk gödsel mellan raderna – brunnen kogödsel, stallgödsel eller bokashi. Nässelvatten och guldvatten går också bra, men var noga med att det inte kommer på bladen, det är oaptitligt och kan bränna sönder dem.

Någon månad till dröjer det. Och vintersår du i vanlig markbädd får du vänta ytterligare ett par veckor på samma grödor. Men oavsett vilken metod du använder för att vinterså kommer du att kunna skörda tidigare än om du sår på traditionellt vis.

Annons

23 grönsaker att vinterså

  • Bladkål, blomkål
  • Broccoli
  • Brysselkål
  • Dill
  • Haverrot
  • Kålrot
  • Morot
  • Målla
  • Palsternacka
  • Pak choi
  • Persilja
  • Persiljerot
  • Piplök
  • Raps
  • Rosensallat
  • Rucola
  • Rädisa
  • Rättika
  • Sallatscikoria
  • Spenat
  • Svartrot
  • Tatsoi.

Därför ska du odla pak choi i vinter

Pak choi är tredje snabbaste grödan och god god att strimla i wok och soppor eller dela på längden och grilla. Som liten kan den användas som babyleaves. Skördegallra efter hand så att fyra, fem plantor får utrymme att växa sig stora. När de är fullvuxna går de snabbt i blom. Så gärna i omgångar under våren med en månads mellanrum fram till midsommar, så har du alltid fräscha plantor.

Ett tak över pallkragen skyddar och snabbar på vintersådden.

Snabba på processen när du vintersår

När värsta risken för ihållande snöfall är över kan du driva på sådderna genom att lägga över odlingsväv – antingen direkt på (men inte för tidigt, då kan tung snö kväva sådden), eller som ett klätt lock eller fönsterram. Odlingsväv släpper igenom regnet och naturen kan ofta sköta vattningen alldeles på egen hand.

Annons

Glasfönster driver på hårdare än väv men har nackdelen att det blir svårt att hålla jämn fuktighet i jorden. Och bädden får inte torka ut en enda gång under groperioden som är cirka en månad lång.

Direktså i odlingslåda eller markbädd på vintern – så här gör du

  • Förbered odlingsbädden redan på hösten.
  • Välj riktigt köldtåliga sorter.
  • Så inte för tidigt.
  • Täck sådden med sand eller tinad såjord.
  • Lägg på ett galler som skydd mot djur.
  • Fröna gror när vårsolen och värmen väcker dem.
  1. De här sådderna ska skördas tidigt, så du kan så lite tätare än vad fröpåsen anger. Beräkna 15 centimeter mellan raderna och sätt varannan rotsak och varannan bladgrönsak, till exempel spenat. Då kan rotsakerna, som behöver längre tid, få bre ut sig när bladgrönsakerna är skördade. Persilja hör till dem som får stå kvar.
  2. När jorden är hård går det inte att sätta ut såstickor, men att skriva med permanent penna på stenar fungerar utmärkt. Strunta inte i märkningen även om det är frestande. Många grödor är svåra att skilja åt när de är små.
  3. Täck raderna med ett tunt lager sand eller såjord och avsluta med nåt slags skydd för fyrfotade vänner. Ett kompostgaller, eller som här en armeringsmatta.
  4. Persilja, pak choi och morötter. När den snabbväxande pak choien är skördad kan de övriga bre ut sig

Vinterså utomhus i lådor med lock

  • Så i många små tråg. Samla dem i lådor med lock som du ställer utomhus.
  • Så här kan du tjuvstarta många blommor och grönsaker som ska planteras ut senare.
Förgro sådder i vindruvsaskar.
Förgro sådder i vindruvsaskar.
  • Ger plats åt andra sådder i tunnel och kallväxthus.
Perlite eller vermiculite i sådden.
Perlite eller vermiculite i sådden.
  • Med hål i lock och botten på lådorna kan naturen sköta en stor del av vattningen själv.
  1. Vindruvsaskar och liknande är perfekta att förgro i.
  2. Perlite eller vermiculite? Ibland finns vita korn i såjorden. Det är tillsatt perlite som gör jorden luftigare. Vissa fröer är ljusgroende och sås på ytan utan jordlager över. Täck då gärna med ett tunt lager vermiculite (som är brunaktigt), det bevarar fukten och förhindrar algpåväxt.
  3. Placera sådderna i skugga med tyngder på locken så de inte blåser i väg. Stapla gärna lådorna ovanpå varandra med de ljusgroende överst.
  4. Det finns två vägar att gå när det gäller de större samlingslådorna. Antingen gör du hål i locken och i botten och låter naturen sköta det mesta av vattningen. Eller så gör du lufthål i överkanten på själva lådan, då behövs inga bottenhål. Men utan hål i locken måste du vara uppmärksam på behovet av vattning. Du kan gärna tillföra lite snö som långsamt smälter ner.
  5. När sådderna börjat gro tar du av locken när vädret tillåter och håller koll på vattningen. Små askar torkar ut fort och kan drunkna om det snöar eller regnar. Gödselvattna sådant som kommit upp men som inte kan planteras ut ännu.
  6. När plantorna fått fyra blad ska de skolas om för att ge rötterna utrymme. De flesta passar i sexcentimeters-krukor. Lök och kål kan planteras ut direkt.

Så här förgror du på vintern

  • Fyll planteringsjord hela vägen upp i askarna du ska så. Stöt asken försiktigt mot underlaget ett par gånger så jorden packar sig något.
  • Fyll på med såjord och vattna igenom.
Placera dina sådder i skuggan.
Placera dina sådder i skuggan.
  • Bredså fröna och täck med tunt lager såjord. Tryck till jorden lätt med handen så att fröna får god jordkontakt. Strila försiktigt över vatten
  • Placera de små askarna i större förvaringslådor med lock av plast som fungerar som mindrivhus. Att det finns plantjord med näring i botten gör att småplantorna klarar sig en månad innan de behöver gödselvattnas.
Glöm inte att skola om dina sådder i vinter.
Skola om plantorna när de fått fyra blad.

Bredså i plastbackar i kallväxthus på vintern

  • Genvägen till riktigt tidig skörd.
  • Väj rymliga, bärbara backar som är perforerade.
  • Flytta gärna ut när värmen kommer, men skydda med odlingsväv.

Så här sår du i kallväxthus i vinter

  • Klä en perforerad plastback med markväv. Eller borra många hål i botten om du använder en helgjuten back. Ett jorddjup på 20 centimeter räcker för de flesta grönsaker, men morötter och andra pålrötter behöver minst 30 centimeter.
  • Fyll backen med planteringsjord. Dunka backen försiktigt mot underlaget ett par gånger så jorden packar sig något. Fyll på med fem centimeter såjord och vattna igenom.
  • Bredså fröna och täck med ett tunt lager såjord. Tryck till jorden lätt med handen så att fröna får god jordkontakt. Strila försiktigt över vatten.
  1. Bredså fröna i markvävsklädda plastbackar med hål i botten.
  2. Liksom spenat gror raps på bara några dagar och redan vid 3 plusgrader. Redan efter 5–6 veckor kan du börja skörda babyleaves av raps. Passa på att gallra om det blivit för tätt. Ta annars bara ett blad på varje planta medan de växer till sig.
  3. Placera backarna på ett bord eller en bänk så de slipper markkylan.
  4. När sådderna vuxit till sig lite och sol och värme börjat driva på är det bra att flytta backarna utomhus. Första veckan bör de skyddas med odlingsväv.
Backarna har flyttats ut på kärra för att inte vänja sig vid vårvärmen i växthuset. Men vintersådda grödor tål tuffa tag, några dagar med snö är inget problem. Blir det betydligt kallare än det varit i växthuset kan kärran dras in i garaget eller backarna täckas med några lager väv.
Backarna har flyttats ut på kärra för att inte vänja sig vid vårvärmen i växthuset. Men vintersådda grödor tål tuffa tag, några dagar med snö är inget problem. Blir det betydligt kallare än det varit i växthuset kan kärran dras in i garaget eller backarna täckas med några lager väv.

Vinterodla morötter i back

Vinterodla morötter.
  • Det går utmärkt att bredså morötter i backar med ett djup på minst 30 centimeter. Passa på att använda fjolårsslattarna eftersom morotsfrö har kort hållbarhet och det vid bredsådd inte märks ifall en del inte gror.
  • Välj gärna sommarmorötter som växer till sig på fyra månader.
  • Börja skördegallra när roten är cirka fem centimeter lång. Plocka bort de största när de sitter för tätt, skölj och stek i smör. Späd blast kan blandas i sallad eller pesto.

Vill du läsa mer om trädgård?

Följ Allers Trädgård på Facebook – klicka här

Följ Allers Trädgård på Instagram – klicka här

Annons