Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Anne Lundberg vill lära oss sluta slänga mat

18 okt, 2018
author Maud Holmberg Klyft
Maud Holmberg Klyft
Anne Lundberg och Paul Svensson i SVT:s Maträddarna
Vi ratar krokiga morötter, bruna bananer, prickiga potatisar och ägg som skulle hållit fyra månader till i kylskåpet. ”Det är absurt att vi kastar en tredjedel av all mat när världen svälter”, säger Anne Lundberg. I nya TV-programmet ”Maträddarna” vill Anne få oss att minska vårt matsvinn genom kunskap och glädjen i att ta tillvara och Paul Svensson lagar läcker pesto på morotsblast, knäckebröd på kaffesump och burgare på höna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var under en vandring på Inkaleden till Machu Picchu i Peru som idén om ett tv-program om vårt enorma matsvinn föddes. Anne Lundberg och Paul Svensson spelade in ett avsnitt av Landgång, men de hann också prata om vad man kan göra för en bättre jord.

– Paul brinner för att belysa hållbara matvanor och det han berättade gjorde mig väldigt upprörd. Grönsaker som ratas då de är krokiga eller har fel utseende, fält som aldrig skördas, djur som dödas när de inte producerar tillräckligt, säger Anne Lundberg.

Anne Lundberg i ”Maträddarna” i SVT
Att ta tillvara mat ska kännas bra inombords, tycker Anne Lundberg. Foto: Janne Danielsson/SVT

– Med hans kunskap och min nyfikenhet beslöt vi oss för att föreslå ett tv-program.

Maträddarna: SVT:s nya serie

Så blev det inte. De fick en hel tv-serie, ”Maträddarna”, fyra entimmesprogram med premiär på torsdag den 1 november.

– Vi kan bara inte fortsätta så här. För hundra år sedan tog vi vara på allt som gick att äta, i dag slänger vi 35 procent av livsmedlet vi bär hem. En tredjedel av allt som odlas och produceras ratas och det i en värld där så många lider av svält och hunger, säger Anne med allvarstyngd röst.

– Detta resursslöseri är oacceptabelt både ur etiskt, moraliskt och klimatmässigt perspektiv. Så länge människor dör av svält ska vi inte kasta mat. Mat som dessutom kostar mycket energi att odla, förpacka och transportera, vilket ju också påverkar klimatet negativt.

Måste kännas lustfyllt att ta tillvara

FN har satt upp ett klimatmål att det globala matsvinnet ska vara halverat 2030. Det är bara 12 år dit. Ännu har det inte minskat trots att ingen gillar att dumpa maten i soporna.

Annons

Även om det skulle vara lätt att komma med pekpinnar vill ”Maträddarna” inte ge tittarna dåligt samvete.

– Tvärtom hoppas vi kunna förändra människors beteende genom lust, inspiration och njutning. Vi vill hjälpa till att visa hur man gör, och det ska kännas lustfyllt att ta tillvara, säger Anne.

Man kan också spara en skön slant genom att planera sina måltider och inköp, vilket en ekonom kommer att visa.

Se också: 4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttigaBrand logo
4 matlagningsmissar som gör grönsaker mindre nyttiga

I Maträddarna gör Paul Svensson knäcke på kaffesump

I ”Maträddarna” ska kändiskocken Paul Svensson laga läckra rätter på livsmedel som annars hade slängts och på sådant som många inte vet är gott och användbart.

– Det blir både knäckebröd på kaffesump och lyxig pesto på morotsblast!

– När jag var barn åt vi ofta kokt höns med ris och currysås. I dag finns inte den rätten. Hönorna avlivas så fort de inte värper lika mycket, ofta bara efter ett år. Många getkillingar går samma öde till mötes sedan de fyllt sin uppgift att dia moder get så att hon kunnat producera mjölk. Vi älskar chèvre, getost, men trots att lamm anses som en delikatess rynkar vi på näsan åt tanken att äta get.

Paul Svensson och Anne Lundberg från ”Maträddarna” i SVT
Paul Svensson och Anne Lundberg vill hjälpa oss att få en hållbarare syn på livsmedel. – Vi kan inte fortsätta kasta bort en tredjedel av all mat vi handlar hem.

– I varje program kommer vi därför att skapa en produkt som vi testar bland människor på stan och gillar de den försöker vi få industrin att bli intresserad. Paul Svensson skapar bland annat en variant på kycklingburgaren fast av höna, ”henburgaren”, säger Anne och berättar att inspelningen av Maträddarna också lärde henne slänga mindre mat.

Annons

– Jag är inte perfekt, visst händer det att även jag skrapar ner matrester i slasken. Men min mamma kommer från Småland så jag har nog sparsamheten i generna, säger Anne med ett smittande skratt.

Odlar själv

– Jag bor ju på landet och här är det naturligt att handla närodlat och ta hand om det egna. Jag odlar potatis, rabarber och morötter och gillar att ta vara på bär och frukt. I höst har jag fått gjort must på egna äpplen och päron och jag har fyllt frysen av lamm som jag köper av en bonde i byn.

Anne har en förkärlek för vegetabilisk mat och hon uppskattar de olika årstidernas primörer.

– Nu under den kalla årstiden kan jag njuta av att laga en riktigt god och värmande gryta med mycket rotfrukter. Jag äter mycket sallader och grönt, men jag är inte inte vegetarian, säger Anne Lundberg som själv aldrig ratar några krokiga morötter eller potatisar med små prickar. Speciellt inte när hon odlat dem själv.

– Jag trivs med lugnet på landet nära havet. Jag tar ofta morgondopp under sommaren och springer längs stranden året om när jag är ledig. Här samlar jag energi och det är en bra kontrast till mitt ibland intensiva liv med mycket människor omkring mig, tv-inspelningar och långa resor – något som jag också älskar, säger Anne.

Anne Lundberg
Anne Lundberg. Foto: Janne Danielsson/SVT

Det här är Anne Lundberg

Ålder: 52 år
Bor: I en gammal skola på landet utanför Ystad
Familj: Sönerna Jack, snart 22 och Oscar 20. Katterna Smilla och Glenn.
Aktuell: Maträddarna start 1 november kl 20 i SVT1. Ny programledare för Husdrömmar och programledare för 30-års jubilerande Antikrundan i januari.

Annons

Annes tips till maträddarnovisen

* Lukta och smaka. Känns det bra kan du äta.

* Skilj mellan bäst före och sista förbrukningsdag! Mycket kan ätas även efter sista förbrukningsdagen, men du ska inte chansa med känsliga råvaror som fisk, kyckling och köttfärs.

* Ägg håller oftast 5 månader i kylskåp. Den korta bäst före-datumen är anpassad för alla EU-länder, även Medelhavsländerna. Filmjölk varar också ”i en evighet”.

* Orkar du inte äta upp på restaurangen? Be om en doggybag! I USA är detta jättevanligt.

* Du måste kanske inte laga ny middag varje dag? Gör restfest var tredje!

Här kan du köpa bra ratad mat

* Matsmart säljer kraftigt rabatterade varor som annars hade slängts pga förpackningsbyten, fel säsong, överproduktion eller att nära bäst före-datum. Stort utbud, allt från färdigrätter, kex, pasta, kaffe, te och såser till godis, måltidsersättning och vissa apoteksvaror. www.matsmart.se

* Restauranger, kaféer och livsmedelsbutiker säljer mat som blivit över via Karmas app som konsumenten kan köpa rabatterat. I appen ser man vad som erbjuds i sin närhet och man kan också beställa och betala direkt. Karma har fler än 1500 anslutna restauranger, butiker, bagerier och caféer över hela Sverige. @KarmaSverige

* ResQ Club. Restauranger erbjuder dagens rätt och andra måltider som inte sålts till 50 % . Du hittar erbjudandena i en app. Finns just nu i Göteborg, Halmstad, Jönköping, Karlstad, Norrköping, Stockholm, Sundsvall, och Umeå. www.resq-club.com/sv

* För många äpplen på trädet eller för mycket rester från festen? Skänk bort i stället för att slänga. Genom appen Olio kan privatpersoner hitta eller skänka matvaror som annars blivit svinn.

Läs också: Så minskar du kaffesvinnet

Var tredje kopp kaffe hamnar i vasken
Annons