Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Loppistips Kända brottsfall Livet med katt

Antikrundan 30 år – så blev programmet en succé

07 jan, 2019
author Henrik Högström
Henrik Högström
TV-cheferna trodde inte på en svensk version av Antikrundan när idén presenterades första gången. Men Bo Knutsson gav sig inte och tur är väl det. ”Det är fortfarande lika spännande varje år”, säger experten Bo Knutsson när programmet firar 30 år.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Idén till Antikrundan kom till på ett engelskt hotellrum en söndag på 1980-talet. Antikvitetshandlaren Bo Knutsson brukade åka hit i affärer och nu låg han och tog igen sig framför tv:n. Programmet var BBC:s Antiques roadshow som gått i rutan sedan 1979.

Och serien fängslade fler än Bo Knutsson. Tittarsiffrorna var höga och engelsmännen gick man ur huse för att få prylar och pinaler värderade av kunniga yrkesmän.

– Man sa att det fanns tre saker på tv som fick England att stanna. En landskamp i fotboll, Forsytesagan och så Antiques roadshow, säger Bo Knutsson.

Tv-chefen tyckte att det var en dålig idé

De första utkasten till den svenska versionen av Antikrundan ritades upp av Bo Knutsson och PG Andersson, en bekant som jobbade på SVT  i Malmö, 1987, i samband med en antikmässa i Helsingborg.

Männen tog idéerna med sig och presenterade dem för den dåvarande TV-chefen i Malmö. Han var dock inte lika tänd på förslaget.

– Tv-chefen tyckte det var en dålig idé, säger Bo Knutsson som dock inte lät sig nedslås.

Han och PG Andersson filade på förslaget och gjorde ett nytt försök. Den här gången var även producenten Maud Uppling med och lyssnade på planerna.

– Och hon behövde bara fem minuter på sig för att fatta att detta skulle bli en succé inom sex månader.

Det första programmet spelades in redan 1988 i samarbete med BBC och sändes 1989. Då medverkade brittiska experter och avsnitten spelades bland annat in i danska Helsingör.

– Vi var på Kronborgs slott. BBC tyckte ju att det var roligt att spela in på Hamlets slott.

Men Antikrundan stod snart på egna ben med Jesper Aspegren som programledare och en rad experter i släptåg. Bo Knutsson, Björn Gremer och Max Sjöberg fanns med redan då.

Antikrundan 30 år. Jesper Aspegren och Knut Knutson
Jesper Aspegren och publikfavoriten Knut Knutson värderar möbler 1991. Foto: IBL

Anne Lundberg tar över Antikrundan

År 2002 inträffade den kanske största förändringen i programmets historia. Jesper Aspegren hade fått jobb på Craafords auktionshus och kunde inte sitta på två stolar. Ny programledare blev Anne Lundberg som tidigare ägnat sig mest åt undersökande samhällsjournalistik som reporter.

Annons

Och hon hade stora skor att fylla.

– Jag hade ingen vana att leda program när jag fick chansen. Men jag var yngre, tjej. Ja, de trodde på mig helt enkelt, har Anne Lundberg berättat för Expressen.

– Jag var nervös och trevande. Jesper var stor som programledare på den tiden, en riktig legendar.

Anne Lundbergs premiär i Antikrundan
Anne Lundberg med <em>Antikrundan</em> i Värnamo i början av programledarkarriären. Morotshållarens värde är okänt. Foto: SVT

Efter den ”nervösa och trevande starten” har Anne Lundberg blivit varm i kläderna. Hon är fortfarande programledare och en av de mer folkkära vi har i rutan.

– Jag är som folk är mest, väldigt vanlig. Det är en av anledningarna till att man kan identifiera sig med mig. Jag är inte så ouppnåelig, kommenterade Anne Lundberg i Expressen i samband med att hon fyllde 50.

”Lika spännande varje år”

Men förutom bytet av personerna i produktionen som skett under åren så är programmet sig likt. Och experten Bo Knutsson tycker fortfarande att det är lika kul att turnera Sverige runt i jakten på nya fynd och historier.

– Det är lika spännande varje år, man har ingen susning om vad som kommer, säger experten.

– Det är ju inte så att vi har betat av ett ställe bara för att vi har varit där tidigare. När vi återvänder några år senare så är det ändå fullt med folk och nya saker.

Antikrundan, Knut Knutson
<em>Antikrundan</em> i Järvsö, 2015. Knut Knutson blir knäsvag av ett bord som tillhört samma gård sedan 1700-talet. Foto: SVT

Från redaktionens sida är det ofta historierna bakom föremålen som hyllas. I jubileumsprogrammet kan man till exempel se experten Knut Knutson bli helt knockad över ett bord från 1713 som stått på en och samma släktgård sedan dess.

Annons

– Något av det häftigaste jag har sett under mina år i Antikrundan, säger en upprymd expert.

Spänningen med programmet handlar givetvis också om fyndkänsla. Jubileumsprogrammet som inleder vårens säsong av Antikrundan är fullt av tappade hakor och stora ögon när ägare får veta att den gamla vasen de fick från mormor är värd en halv miljon kronor. Sedan finns ju också besvikelsen hos till exempel mannen med Buddha-statyn i elfenben som får veta att den är av plast och i princip värdelös.

Här är några minnesvärda fynd ur Antikrundans historia

Loppisfynd ur Antikrundan
Loppisfyndet var rysk dyrgrip. Foto: SVT

Ryska loppis-fyndet

En man köper en tavla på en kyrkloppis i Märsta för 150 kronor. Han tar med tavlan hem men eftersom den inte matchar soffan får tavlan ligga och samla damm. När Antikrundan kommer till Sigtuna tar dottern med ”dammsamlaren” för värdering. Experten Claes Moser tycker, efter värdering, att tavlan nog är värd ett bättre öde. Det är en surrealistisk tavla signerad ryskan Lydia Dmitrievskaja och värderas till minst 200 000 kronor.

Dottern som tagit med tavlan blir mer än förvånad.

– Och när min bror skjutsade mig hit sa han ”ska du ta med den jävla skittavlan”.

Antikrundan i Arvika
Ljuslyktan var franskt fynd. Foto: SVT

Småländska glasvasen var fransk raritet

När Antikrundan kommer till Arvika 2013 har en kvinna med sig tre glasvaser. Vaser som hennes man köpt i Småland för några hundra kronor styck. På senare tid har de bland annat använts som ljuslykta.

Annons

Experten Charlotte Widenfeldt konstaterar att vaserna är gjorda av den franske glaskonstnären Émile Gallé i slutet av 1800-talet och värda ett bättre öde än att stå på förstubron med stearinljus i.

Den stora vasen värderas till mellan 60 000 och 80 000 kronor.

– Åh mamma Mia, som ägarinnan uttryckte det.

Antika kartboken var värd hundratusentals kronor.
Antika kartboken var värd hundratusentals kronor. Foto: SVT

Unik kartbok räddades från soptippen

Kartboken låg på vinden på sommarstället och hade legat där i många år. Nu stod valet mellan att köra den till tippen eller att få den värderad. Så ägaren tog chansen när Antikrundan kom till Simrishamn sommaren 2015. Och experten Torgny Schunnessons värdering talade starkt emot en tippfärd. Experten värderade den inbundna kartboken, troligtvis från tidigt 1700-tal och signerad franske hovkartografen Guillame Delisle, till en halv miljon kronor.

– Jag hade inga förväntningar över huvudtaget så det var ett ganska osannolikt utfall, kommenterar ägaren nyktert i Kvällsposten efteråt.

Präst tog med sig dopskål för värdering till Antikrundan
Det blev ett herrans liv efter att en präst tagit med sig delar av kyrksilvret för värdering till <em>Antikrundan</em>. Foto: SVT

Präst tog med sig ”dopskål” för värdering

När Antikrundan kom till småländska Huseby 2017 får experten Lars-Yngve Johansson en riktig godbit på sitt bord. Det är en lokal präst som har med sig kyrkans dopskål i silver för värdering. I skålen har alla barn i församlingen döpts från 1700-talet och framåt. Experten blir eld och lågor. Skålen, som är gjord av silver och från 1600-talet, är mycket värdefull.

Annons

– Så här säger jag – ett försäkringsvärde på minst en miljon. Därför är det lämpligt att förvara den på något bra ställe där inte tjuvarna kan komma åt den, säger Lars-Yngve Johansson i programmet.

Värderingen utlöser visst rabalder efter att prästens tilltag blivit känt. Präster kan inte ta med sig församlingens kyrksilver för värdering hur som helst. Ett brott mot kulturmiljöminneslagen, konstaterar Länsstyrelsen. Prästen slipper dock straff även om Länsstyrelsen ser allvarligt på det inträffade.

Säsongspremiären av Antikrundan sänds torsdag 10 januari kl 20.00 i SVT1

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons