Antikrundan synar kungens stövlar

När Antikrundan landar i skomakarstaden Kumla får man passande nog värdera ett par skor. Men inte vilka som helst, utan ett par som har burits av en kung.

Värderar kungens stövlar

I Kumla finns fler skomakare än invånare. Så lyder ett gammalt ordspråk. Hälften av alla svenska skofabriker under 1930-talet låg i Örebro län, och industrin är starkt förknippat med just Kumla. Därför är det passande att man i veckans avsnitt av Antikrundan får in ett par stövlar för värdering. Men det är inte vilka stövlar som helst.

Ridstövlarna, som tillverkades av Ström skofabrik i Kumla, skickades på 1950-talet till vår då cirka 4 år gamla kronprins.

Insidan av de skinnstövlar den blivande kungen Carl XVI Gustaf fick från Ström skofabrik.

Insidan av de skinnstövlar den blivande kungen Carl XVI Gustaf fick från Ström skofabrik. Foto: SVT

Bars av Carl XVI Gustaf

Med hjälp av ett fotografi som skofabrikören fick i retur från det kungliga hovet verifierades att vår dåvarande kronprins, och nuvarande kung, Carl XVI Gustaf faktiskt har använt stövlarna. Förutom fotografiet fanns även ett brev bifogat som tackade för de fina stövlarna.

Men Ströms skofabrikör nöjde sig inte där. Efter tackbrevet svarade man hovet att man gärna ersatte stövlarna med nya när kronprinsen vuxit ur de gamla. Sagt och gjort, när kronprinsen växte ur stövlarna skickade hovet tillbaka de till Ström skofabrik, som bevarade de för eftervärlden.

Ridstövlar i Antikrundan

Det fotografi Ström skofabrik fick i retur efter att de skickat ridstövlarna till kronprinsen. Foto: SVT

Står på museum

Idag står stövlarna på Kumlas Skoindustrimuseum efter att Ströms skofabrikörs barnbarn donerat de 1985.

Ridstövlarna ensamma skulle inte vara värda mycket mer än 500 kronor idag, trots skinnfoder och skinnklädda sulor. Så hur mycket höjs värdet av att en framtida kung hade på sig dem på 50-talet?

Antikrundans expert på vintage och skor rekommenderade museet att försäkra stövlarna för 20 000 kronor.

Så om du har ett par ridstövlar hemma är det nog dags att skicka dem till prinsessan Estelle snarast och hoppas på en bild tillbaka från hovet. Det kan bli värt en slant i framtiden.

Antikrundan sänds i SVT1 onsdag 8/2 kl. 20.00

Av Marcus Alm

Läs också:

Glädjerus i ”Antikrundan” – examenspresenten var guld värd

Miljonchocken i Antikrundan: En fruktansvärd oro

Historien rör Antikrundans konstexpert till tårar: Väldigt gripande