Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Börge Hellström om sexövergreppen som barn

17 apr, 2018 
Helena Sjögren
Börge Hellström öppnar upp om de sexuella övergreppen som barn – och självmordsförsöken som följde.
Börge Hellström var ena halvan av författarduon Roslund & Hellström. I "När livet vänder" berättade han om natten när en över 30 år gammal hemlighet drev honom till randen till självmord. "När jag förstod att jag inte var ensam väcktes det något i mig", sa han i programmet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Författaren Börge Hellström var bara ett barn när hela hans värld vändes upp- och ned.

I ett möte med Anja Kontor 2013 berättade Börge Hellström om hur han blev utsatt för sexuella övergrepp. Första gången det hände var han bara runt fem år gammal. Den andra gången var han sju och den tredje och sista gången hade han precis fyllt nio.

– Där togs det normala i min uppväxt bort, det stördes. Där blev jag lite mer tystlåten och tappade tilliten till vuxna människor. Jag berättade det aldrig. Jag var 37 år när jag berättade om det för första gången, säger han i SVT-programmet När livet vänder.

Börge Hellström beskriver hur han blev rädd för människor och sökte sig helst till de, som precis som han, befann sig i ett utanförskap.

Börge Hellström blev kriminell

Tidigt började han använda alkohol för att dämpa sin ångest. Han säger själv att han var tretton år när han ”gick in i dimman”. Inte sällan hamnade han i slagsmål och redan som tonåring inledde han en kriminell bana.

Börge Hellström var bara i tonåren när han inledde sin kriminella bana.
Börge Hellström var bara i tonåren när han inledde sin kriminella bana. Bild: SVT

Börge Hellström berättar också hur han undvek nära relationer och aldrig ville släppa någon riktigt nära.

Annons

– När jag hade druckit ville jag inte vara ensam, men jag ville inte heller ha sex. Däremot ville jag ha en kvinna som sov bredvid mig. Jag kunde sova, men jag kunde inte vara nära någon för då blev den människan farlig för mig. Jag ville inte att någon skulle lära känna mig på riktigt, för i mina ögon var jag en dålig människa. Själva jag var fel.

Genom åren genomförde han flera självmordsförsök. En natt, över 30 år efter det första övergreppet, var han nära att lyckas. Efteråt bestämde han sig i stället för att söka hjälp.

– När jag förstod att jag inte var ensam väcktes det något i mig. Jag kanske inte är så jävla ensam, jag kanske inte är så unik i min problematik. Det slutar med att jag förstår att jag måste berätta om de här övergreppen jag var med om som barn. Det är jävlar i mig bland det smärtsammaste jag någonsin har berättat.

Se också: Jeanette förlorade sin dotter i terrordådet på Drottninggatan

Jeanette förlorade sin dotter Ebba i terrordotet på DrottninggatanBrand logo
Jeanette förlorade sin dotter Ebba i terrordotet på Drottninggatan

Börge Hellström fick cancer

Trots att det gjorde ont, gjorde det också att Börge Hellström kunde gå vidare. När han 37 år gammal för första gången öppnade upp sig om hemligheten han burit på sedan barnsben kom han också ”ut ur dimman” – mentalt fortfarande tretton år gammal.

Annons

– Ibland upptäcker jag nya saker hos mig själv och jag blir så glad. Jag brukar kalla det rosa moln, jag får en insikt och en ny pusselbit att lägga på Börge. Man pratar mycket om andlighet och det här med att utvecklas som jag gör. Att må bra i det och vara ganska trygg. Det är andlighet för mig.

Börje Hellström dog i cancer 2017
Börge Hellström i SVT-programmet ”När livet vänder” från 2013. Bild: SVT

I februari 2017 gick Börge Hellström bort. Bara ungefär en månad tidigare hade han fått beskedet att hans cancer, en aggressiv form av lymfom, som han kämpat mot i två år var obotlig.

Börge Hellström blev 59 år gammal.

Annons