Carina Bergfeldt i nytt teveprogram – om sin hemliga bror

Carina Bergfelt sitter på en bänk.

Foto: Jimmy Wixström/TT

Carina Bergfeldt fick för två år sedan via en DNA-sajt reda på en stor hemlighet: Hon har en amerikansk halvbror. Nu ska resan bli en miniserie som har premiär i november 2021 på SVT.

För två år sedan återförenades journalisten och programledaren Carina Bergfeldt med sin hemliga bror, ett sökande som också blev till dokumentären Min hemliga bror.

När Carina Bergfelt var 10 år gammal så åkte hon på semester till Florida med sin pappa och storebror. Under den resan träffade hennes pappa en kvinna från Colombia och inledde en semesterromans.

Se också: 5 saker du inte visste om Carina Bergfeldt

1:07

Efter reklamen: 5 saker du kanske inte visste om Carina Bergfeldt

(1:07)

En dag två år senare överhör Carinas storebror ett telefonsamtal, där pappans dåvarande fru pratar på engelska om att pappan skulle ha ett till barn i USA. Det samtalet sår ett frö av nyfikenhet hos både Carina och storebrodern, ett frö som skulle växa sig starkare med åren. När släkten många år senare är samlad vid ett barnkalas öppnar sig pappans exfru om ämnet igen:

”Den enda som saknas är er hemliga halvbror”, berättar Carina Bergfeldt i dokumentären Min hemliga bror.

SVT:s Carina Bergfeldt hittade en hemlig bror i USA

Det blev början på Carina Bergfeldts resa för att hitta sin halvbror, något hon till slut lyckades med genom en amerikansk databas för DNA-prover.

Nu ska han bli svensk

Efter 28 år ifrån varandra hittade Carina Bergfeldt till slut sin hemliga lillebror, Jeff Nielsen. När de möttes i Washington såg hon direkt att de var han – de hade både en glugg mellan tänderna och likadana skrattgropar. Jeff Nielsen hade tidigare inte haft någon aning om att hans pappa inte är hans biologiska pappa.

”Han trodde att han levde i en amerikansk kärnfamilj. Istället fick han reda på att hans föräldrar och storebror bevarat en stor hemlighet; att han hade fem syskon och en biologisk far i Sverige”, skriver Carina Bergfeldt på sin Instagram.

I november kommer det att sändas en minidokumentär i fyra delar om resan på SVT. På sin Instagram berättar Carina Bergfeldt om innehållet:

”Under fyra avsnitt kommer jag hjälpa min bror gräva i vad som krävs för att skapa sig en framtid i Svea Rike. Kan man bli medborgare bara för att man tydligen är svensk enligt ett DNA-test? Kan en amerikansk kapten jobba för det svenska försvaret? Och hur ska min amerikanska bror göra med den obligatoriska svenska pappaledigheten? Det blir en resa om - och i - Sverige.”

Enligt Carinas avslöjande på Instagram så verkar kontrasterna mellan kulturerna vara den överhängande handlingen i dokumentären, även om den också kommer innefatta den nyfunna familjerelationen:

”Det är såklart till viss del berättelsen om att hitta ny familj. Men mest är det en berättelse om hur en utomstående person - som inte visste att han var svensk - ser på Sverige, utmanar våra egenheter och våra värderingar, och ifrågasätter självbilden vi svenskar har”, skriver Carina Bergfeldt på sin Instagram.

Miniserien sänds i fyra delar och har premiär i november 2021 på SVT.