Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Då har Den döende detektiven premiär i SVT

02 jan, 2018 
Helena Sjögren
Den döende detektiven – då har den premiär
Leif GW Perssons prisbelönta böcker om polisen Lars Martin Johansson har blivit en miniserie i SVT. Nu kommer den avslutande delen i trilogin Den döende detektiven.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Redan 2013 kom En pilgrims död och året därpå Den fjärde mannen. I januari 2018 är det dags för den avslutande delen i trilogin Den döende detektiven.

När vi kommer in i berättelsen har den numera pensionerade polisen Lars Martin Johansson, LMJ, drabbats av en stroke. Hela hans liv har satts på ända, och det finns inte längre plats för njutningsmedel som whisky och smör i det.

LMJ (Rolf Lassgård) och Matilda (Angelika Prick) i Den döende detektiven.
LMJ (Rolf Lassgård) och Matilda (Angelika Prick) i Den döende detektiven. Foto: Peter Cederling /SVT

Men när Lars Martin Johanssons läkare lyckas intressera honom för ett tio år gammalt sexualmord på en liten flicka väcks den gamle polisen till liv igen. Med hjälp av sin gamla kompanjon, Eriksson, får han tillgång till polisens gamla utredningsmaterial.

Duon förstår också snart att flickans pappa döljer något.

Annons

Bygger på Leif GW Perssons böcker

I rollen som Lars Martin Johansson ser vi återigen Rolf Lassgård.

I rollistan finns även namn som Helena af Sandeberg, Per Svensson, Henrik Norlén, Lena B Eriksson, Amanda Ooms, Alexej Manvelov, Angelika Prick, Ellen Jelinek, David Mjönes, Ardalan Esmaili och Savannah Issa.

Max (Alexej Manvelov), Lewin (Henrik Norlén), Matilda (Angelika Prick), LMJ (Rolf Lassgård) och Eriksson (Helena af Sandeberg) i Den döende detektiven.
Max (Alexej Manvelov), Lewin (Henrik Norlén), Matilda (Angelika Prick), LMJ (Rolf Lassgård) och Eriksson (Helena af Sandeberg) i Den döende detektiven. Foto: Peter Cederling /SVT

Miniserien bygger på Leif GW Perssons böcker.

Den första boken i bokserien, Grisfesten, kom ut redan 1978. Denna har sedan följts av Profitörerna (1979), Samhällsbärarna (1982), Mellan sommarens längtan och vinterns köld (2002), En annan tid, ett annat liv (2003), Faller fritt som i en dröm (2007) och Den döende detektiven (2010).

Annons

De första delen i SVT:s miniserie, En pilgrims död, bygger på böckerna Mellan sommarens längtan och vinterns köld och Faller fritt som i en dröm. Den andra delen, Den fjärde mannen, bygger på boken En annan tid, ett annat liv.

”Mycket gemensamt med GW”

Huvudrollsinnehavaren Rolf Lassgård kan inte låta bli att se vissa likheter mellan Lars Martin Johansson och polisprofessorn Leif GW Persson.

– Martin är inte GW naturligtvis, men han har mycket gemensamt med GW när det gäller värderingar och intressen. De känner ett hat bägge två för ouppklarade brott. Sen är de skarpa hjärnor båda två. Men jag har inte strävat efter att försöka härma honom, säger han till Aftonbladet.

Leif GW Persson.
Leif GW Persson. Foto: IBL Bildbyrå

Rolf Lassgård passar dessutom på att avslöja att författaren Leif GW Persson dök upp vid flera tillfällen på inspelningen av Den döende detektiven. Bland annat på Operakällaren.

Annons

– Det gjorde att han satte sig ner bakom monitorn ett tag och han var då väldigt bejakande. Det kändes verkligen skönt. Det var ett väldigt lustfyllt möte, säger Rolf Lassgård till Aftonbladet.

GW:s kritik mot tolkningen

Men Leif GW Persson har inte varit odelat positiv till filmatiseringen.

I En pilgrims död och Den fjärde mannen gestaltade skådespelaren Claes Malmberg polisen Evert Bäckström. Leif GW Persson anklagade då Claes Malmberg för våldsamt överspel.

– Han förenklar karaktären kraftigt. När han sitter där och pöser i tv så framstår han bara som en jävla typ. Men Bäckström är något mer. Mitt i alltihop är han väldigt slug. Det lyckas inte den där göken få fram, har Leif GW Persson tidigare sagt till Expressen.

Claes Malmberg, spelade rollen som polisen Edward Bäckström i SVT-serien Den fjärde mannen och En pilgrims död. Foto: IBL Bildbyrå

Men Claes Malmberg tog kritiken med ro.

– Många delar säkert den meningen. Men när jag sett i medier och hört vad andra säger verkar det som att det är övervikt av den positiva delen. Om konst handlar om att väcka känslor måste man väl säga att jag är en av de större konstnärerna vid tillfället, har Claes Malmberg tidigare sagt till Expressen.

Den döende detektiven har premiär i SVT1 klockan 21.00 den 3 januari

Läs också:

Premiär för Leif GW Perssons serie Det som göms i snö

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons